ČETVRTA EPIZODA SERIJALA 'MARS'

Novo pitanje: koliko su slični Antarktika i Mars?

02.12.2016 u 11:40

Bionic
Reading

Četvrta epizoda serijala 'Mars' 4. prosinca u 20:55 na National Geographicu

Budućnost koja nikada nije bila bliže - prikazana je u serijalu 'Mars' koji je započeo s emitiranjem 13. studenog na National Geographicu, u 171 zemlji i na 45 jezika. Gledatelji imaju priliku u šest nastavaka saznati sve o inspirativnoj priči tima stručnjaka koji je sudjelovao u izmišljenoj misiji putovanja na Mars, 2033. godine. Serijal 'Mars' je kombinacija skriptirane serije filmske kvalitete i vizualnih efekata s vrhunskim dokumentarnim dijelovima te time pomiče granice klasičnih znanstvenih serijala. Vrhunska produkcija uključuje poznata imena poput: Briana Grazera, Rona Howarda, Michaela Rosenberga, te Justina Wilkesa, Davea O’Connora, Jonathana Silberberga i Jona Kamena, a pojavljuju se i najveći znanstveni umovi našeg doba – Neil deGrasse Tysone, Robert Zubrin, Elon Musk i drugi. U dosadašnjim epizodama, tim astronauta tražio je dom na Marsu te su napokon krenuli sa gradnjom naselja.

Četvrta epizoda bit će prikazana 4. prosinca u 20:55 sati na National Geographicu, u kojoj ćemo pratiti drugu fazu naseljavanja planeta i osnivanjaOlympus Towna- prve ljudske kolonije na Marsu. U pomoć stižu svemirske letjelice Vega i Cygnus, čiju posadu čini britanska nuklearna fizičarka dr. Leslie Richardson (Cosima Shaw), te njezin muž svjetski priznati eksperimentalni botaničar - dr. Paul Richardson (John Light).

Timu astronauta na Marsu najveće probleme zadaje pitanje dugoročne prehrane. Dok se Mars ne teraformira, poljoprivreda će se odvijati u staklenicima. Upravo zato današnji znanstvenici planet Mars uspoređuju s naseljem McMurd na Antarktici. Ondje živi oko 100 znanstvenika koji pokušavaju otkriti kakvo je tlo na Antarktici te je li moguće razviti novi život.

Koliko je istodobno misteriozan i privlačan planet Mars, otkrit će nam predsjednik društva Mars i predsjednik tvrtke Pioneer Astronautics – Robert Zubrin: 'Postoje dva glavna razloga odlaska na Mars – jedan je naseljavanje drugog planeta. U tom slučaju postavlja se pitanje: Možemo li ga uopće naseliti obzirom na uvjete na Marsu? Drugi razlog tiče se napretka same znanosti - Otkriti je li postojao život na Marsu, koliko se planet razvio, te kakav je bio prije. To su ključna pitanja na koja još uvijek nemamo odgovor', izjavio je Zubrin.

'Znanstvenici su zaključili da temeljni zakoni fizke i kemije vrijede i na Zemlji i u svemiru. Znanost čiji zakoni čine tu razliku je biologija' Zato direktor za svemirsku politiku neprofitne organizacije Planetary Society
– Casey Dreier i postavlja pitanje koje intrigira znanstvenike diljem svijeta:

'Je li biologija na Zemlji jedinstvena?'

U povodu globalne premijere serijala 'Mars', organizirana je interaktivna izložba o misterioznom Crvenom planetu koja je trenutačno postavljena u City Centeru one Split od 2. 12. do 11. 12. Izložba donosi priču o roveru, vozilu koje već dugo godina istražuje površinu misterioznog planeta, a osim priče o Roveru, svi posjetitelji moći će doživjeti impresivno virtualno iskustvo putovanja na Mars pomoću ekskluzivnih videosnimaka iz serijala i virtualnih naočala.