INTERVIEW: MARKY RAMONE

Pozivam hrvatske pankere da mi šalju svoje snimke

06.12.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Uoči nastupa u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo sa svojim bendom Blitzkrieg negdašnji bubnjar Ramonesa za tportal objašnjava kako je napisao knjigu o svojoj karijeri u tom sastavu, o 40 godina sviranja punka i radijskoj emisiji u kojoj emitira snimke punk bendova iz cijelog svijeta

Prošle godine objavili ste knjigu 'Punk Rock Blitzkrieg/My Life as a Ramone'. Kako ste zadovoljni odzivom čitatelja?

Vrlo sam sretan, knjiga je dobro napravljena i prevedena na mnoge jezike. Ima različitih izdanja na engleskom jeziku, no i na španjolskom – za Španjolsku i za zemlje Južne Amerike. Prevedena je i na portugalski, njemački, talijanski, japanski jezik, a uskoro će biti objavljen i francuski prijevod. To je, zapravo, jedina knjiga koju je napisao neki član Ramonesa, a ne tour manager ili osoba bliska bendu (misli na knjige 'On The Road with The Ramones' Montea Melnicka i na biografiju 'Ramones: američki bend' Jima Bessmana, prevedenu i na hrvatski jezik – op.a.). Odsvirao sam više od 1700 koncerata s Ramonesima i vidio sam sve.

Dvaput ste s Ramonesima svirali u Zagrebu, a uz vaš Blitzkrieg nastupali ste na mnogim mjestima u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Pule. Kakve su vaše impresije o hrvatskim fanovima?

Nosim dobra sjećanja, vrlo su strastveni, istinski su fanovi. Sjećam se dva nastupa s Blitzkriegom u Zagrebu, kao i koncerata po obali. Bio sam zadivljen time koliko je lijep Dubrovnik.



Vaša recentna turneja u sklopu koje ćete nastupiti 9. prosinca u Zagrebu posvećena je 40. obljetnici objavljivanja nastupnog albuma Ramonesa. Jeste li spremili neku specijalnu setlistu koja uključuje velik dio pjesama s tog albuma?

Ova turneja također je posvećena 40. obljetnici mog sviranja punka. Prije Ramonesa snimio sam i svirao s Richardom Hellom u Voidoidsima i snimili smo album 'Blank Generation', a naslovna je pjesma postala pankerska himna. U Zagrebu ćemo svirati sve hitove, od prvog do zadnjeg albuma Ramonesa.

Nakon Ramonesa svirali ste s različitim bendovima: Speedking, Remainz, Intruders, Blitzkrieg... Koji je od njih najbliži Ramonesima?

The Blitzkrieg, vidjet ćete, prilično je blizu Ramonesima. Glazbeno gledano, to je moj najbolji projekt. S Remainzima je bilo mnogo zabave, a posrijedi je projekt koji smo napravili Dee Dee Ramone i ja nakon što su se raspali Ramonesi. Svirali smo skladbe Ramonesa, ali čisto zabave radi.

Ostali živući članovi Ramonesa CJ i Richie Ramone zajedno će nastupiti u Buenos Airesu obilježavajući 30 godina od prvog nastupa benda u Argentini. Jeste li u kontaktu s njima i jeste li kada nastupali zajedno?

Nisam to znao, želim im svu sreću. Ne, nikad nismo svirali zajedno.


Ovako danas zvuči Marky Ramone

No sigurno ste u kontaktu s još jednim, doduše vrlo kratkotrajnim članom Ramonesa – Elvisom Ramoneom, odnosno Clemom Burkeom. On je svirao s grupom SSHH u Roxy Hotelu u New Yorku, a vi ste imali DJ set...

Clem je izvrstan momak i sjajan bubnjar i odlično se uklapa u Blondie. Prijatelji smo još od dana u CBGB-u.

Radite i kao DJ, odnosno glazbeni urednik na satelitskom radiju XM Sirius. Koju vrstu punk glazbe mogu očekivati vaši slušatelji?

Tu je punk koji ja volim, od klasičnih punk formacija do bendova današnjice. Bendovi mi šalju svoje snimke i, ako mi se dopadaju, rado ću ih emitirati. Potaknuo bih i hrvatske punk bendove da mi pošalju svoje snimke. Budu li mi se dopale, svakako ću ih pustiti. (Adresa je faction@siriusxm.com - op.a.)

Prije sedam godina pokrenuli ste odjevnu liniju za Hilfiger Denim. Nosite li odjeću iz te linije na koncertima? I kako komentirate ponudu Johna Varvatosa u dućanu što se nalazi u prostoru u kojem je nekad bio CBGB?

Velik sam prijatelj s Tommyjem Hilfigerom i pokrenuli smo tu odjevnu liniju, no to je bilo sve. Na koncertima nosim svoj standardni outfit. CBGB je iznimno važno mjesto u glazbenoj povijesti, no danas postoje neke druge zakonitosti. Okrug u kojem se on nalazi, Greenwich Village, danas je vrlo fancy i cijene zakupa prostora mnogo su veće. Hilly Kristal, vlasnik CBGB-a, nije plaćao ili nije želio plaćati takvu najamninu i odlučio je zatvoriti klub u koji je kasnije ušao John Varvatos. Vremena se mijenjaju.

Prije dva tjedna obišao sam ulicu Ramones Way na raskršću 67. avenije i 110. ulice u njujorškom Queensu. Pretpostavljam da sam bio prva osoba iz Hrvatske koja je ondje kročila otkad je prije mjesec dana ta ulica dobila ime Ramones Way. Kako se osjećate kao osoba čiji je bend dobio ulicu?

Vrlo sam počašćen. Doduše, ja sam iz Brooklyna, ne iz Queena, no veoma sam ponosan kad mogu vidjeti da jedna ulica nosi ime Ramonesa. U tom smislu čestitam šte bili prvi Hrvat koji se prošetao njom.

Neke od vaših stvari izložene su u Ramones Museumu u Berlinu. Jeste li posjetili taj muzej?

Ne, nikad nisam bio ondje. Zar tamo imaju moje stvari? Izvrsno!!!