SENKA BULIĆ

'Elementarne čestice' su meta čuvara tradicije, a ne terorista

26.07.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Da je moćna i uvjerljiva kao glumica, Senka Bulić nas je na to ponovo podsjetila ulogom Christiane u predstavi 'Elementarne čestice' koja je posljednjih tjedana dizala prašinu, a trenutno se izvodi na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama

Probe uz policiju, pregledavanje publike prije premijere i navodna zabrana, sve to nije ni nju ni ansambl omelo pri nastajanju predstave 'Elementarne čestice', rađenoj po romanu francuskog književnika Michela Houellebecqa.

'Nije nas ometalo, ali to nije vrsta publiciteta koji smo priželjkivali unatoč brojnim komentarima da je to skoro planirani PR za predstavu. Bili smo u odličnim odnosima s osiguranjem. To je i njima bila izvanredna situacija… nama se činila nepotrebnom, naravno iz naknadne perspektive, ali je bila u skladu s profesionalnim procjenama. Izgleda da smo poželjnija meta bili raznim moralizatorima i agilnim čuvarima tradicije, nego islamskim fundamentalistima', kaže Senka Bulić. Karizmatična glumica i redateljica već je puno puta surađivala s redateljem Ivicom Buljanom, kao i ovog puta na 'Elementarnim česticama'.

'Jako volim raditi s Ivicom. Već se dugo poznajemo i uvijek priželjkujem novi rad s njim. Od naše suradnje na predstavi 'Dream of life' o Patti Smith nisam s njim radila kao glumica. Angažirala sam ga i kao producentica u nekoliko nama važnih projekata. Potpuno se razumijemo, a svaka uloga je novi izazov, rast, rizik, novi prostor umjetničke slobode', rekla je.


Senka Bulić u kazališnoj predstavi 'Elementarne čestice'

Često surađuje s Letom 3, TBF-om i ostalim glazbenicima. Na pitanje po kojim kriterijima i ključu bira suradnike, kaže da su te suradnje bile posve prirodne.

'Riječ je jednostavno o sličnom senzibilitetu, samo o različitim stvaralačkim perspektivama. Let 3 i TBF sam angažirala i u Gorici u nekoliko predstava. A s letovcima sam surađivala i kao glumica u kultnoj 'Fedri'. S Mrletom već nekoliko godina radim na nekoliko projekata baziranih na materijalu mog omiljenog autora Antonina Artauda. To je materijal iz kojeg stalno stvaramo. Već smo u pripremama za novu suradnju', ističe.

Ne smeta je kad je u medijima nazivaju kontroverznom umjetnicom.

'Jasno mi je da me se u odnosu na moje umjetničke odabire tako doživljava, iako sam imala i dosta tzv. mainstream angažmana, ali taj dojam dolazi zbog mojih nezavisnih umjetničkih projekata. Stvarala se i buka oko mojih nekoliko angažmana u institucijama pa su me sigurno i zbog toga percipirali kao manje tipičnu osobu iz kazališnog života. Nisam gradila takav imidž, on je izlazio iz mojih umjetničkih odabira. To je jednostavno niz okolnosti koji stvore takvu javnu percepciju', rekla je Senka.

S negativnim posljedicama zbog svojih projekata i predstava itekako se naučila nositi. Na pitanje koliko je to tjera naprijed, kaže da sve upisuje pod svoje iskustvo.

'Nisu to situacije koje priželjkujem, niti mislim da su mi potrebne radi nekog imidža. Zapravo su bile na moju štetu, često razlog nekih izgubljenih angažmana, ali ih smatram umjetnički i društveno važnima, to mi je najvažnije. Nisam dotad bila u prilici osjetiti i predvidjeti kako ću se nositi sa svim tim. Reakcije na glumački posao su znale biti različite, ali u ovoj drugoj vrsti javnog angažmana osjetite silinu nekih zlobnijih motiva i razloga, to je potpuno drugačija pozicija. Nasreću, važnije mi je bilo što nastaje i ostaje u umjetničkom smislu', rekla je.


Senka Bulić i glumačka postava kazališne predstave 'Elementarne čestice'

Uloga Patti Smith u predstavi 'Dream Of Life', složili su se mnogi, savršeno joj je legla. Inače je poznata kao ljubiteljica rock glazbe, no zbog obaveza rijetko posjećuje koncerte.

'Nažalost, nisam bila na njezinom zadnjem koncertu u Zagrebu. Bila sam na Letu 3 u Laubi, volim ih jako i njihove performerske mogućnosti - zato smo tako dobro i surađivali jer je to jezik kazališta, meni blizak', otkrila je.

Nema još isplaniran odmor, kaže.

'Sad bih najradije prekinula ljeto, a odmor bi mi predstavljala potpuna promjena vremena, neki skoro jesenski, zimski uvjeti. Bit ću s familijom u Splitu, a ostavit ću koji dan za neki otok', otkrila je. Voljela bi, kaže, doživjeti i Zagreb, ispražnjen, šarmantan.

'Gotovo se uopće ne odmaram nakon završenih projekata, odmah ulazim u nove. Tako će biti i sada. Imam još gostovanje 'Dame s kamelijama' iz svoje produkcije Kazališta Hotel Bulić na festivalu Zadar snova, a nakon toga krećem u pripremu za novi veliki projekt, postavljam roman Maje Hrgović 'Živjet ćemo bolje' u Zagrebačkom kazalištu mladih s meni važnim umjetnicima Tomislavom Ćurkovićem i Oliverom Jularićem. Važan je to tekst koji je i prije trebalo postaviti, a sretna sam zbog mogućnosti da to mogu raditi. Tomislav i ja pripremamo i njegov film', pohvalila se Senka, a priznajemo joj da godinama izgleda isto.

'Najradije kažem da su mi geni takvi da se ne mučim savjetima. Šalim se. Nisam rob brige o tijelu. Ranije sam se češće bavila sportom, razvila disciplinu i odgovornost prema tijelu. Sad se to sigurno vraća. Nažalost, sve se manje zbog životnog ritma mogu kontinuirano baviti nekom aktivnošću, iako bih htjela. U dilemi sam između nekoliko sportova, a zapravo bez dovoljno vremena da se kontinuirano posvetim bilo čemu osim teatru', kaže.