DEČAK PREDSTAVLJA 'KRAJ'

'Umjesto pomirbenog seksa prakticiramo probe'

13.04.2015 u 10:20

Bionic
Reading

Frontmen virovitičke grupe Vatra i mentor u glazbenom showu 'The Voice' Ivan Dečak trenutno ima mnoštvo obaveza i uživa u sve većoj popularnosti. Za tportal priča o novom singlu koji je od danas dostupan na Deezeru, o bandu i svojoj obitelji

Nakon singlova 'Tango' i 'Saturn', grupa Vatra predstavlja svoj treći singl 'Kraj' koji najavljuje njihov novi studijski album. Autor teksta i glazbe pjesme 'Kraj', koja se od danas može čuti na Deezeru, je Irena Celio-Cega. Band se raduje mnogobrojnim koncertima koji ih očekuju u narednom razdoblju, a posebno velikom koncertu u Domu sportova 23. listopada.

Kao i novi singl 'Kraj', i starije Vatrine pjesme dostupne su na Deezeru, a znamo da vi koristite Deezer za preslušavanje skladbi drugih izvođača. Na kojim uređajima i zašto vam je Deezer jedan od omiljenih načina slušanja glazbe?

Uvijek smo se trudili držati korak s vremenom, pa je promocija na Deezeru došla kao logičan slijed i sjajna prilika za predstavljanje naše glazbe. I inače koristim Deezer, pa mi je i u toliko drago što će i naša glazba biti dostupna svima koji koriste Deezer. Slušam ga na svom mobitelu.

Kakav će biti spot, kad ćete ga i s kim snimati i koliko inače polažete na vizualni dio/spotove?

Vizualni identitet za nas je oduvijek bio vrlo bitan. U posljednje vrijeme, kroz naše videospotove, za njega je zadužen Filip Filković koji je i redatelj spota za 'Kraj'. Za vizuale putem fotografija zadužena je Mare Milin koja točno zna kako nas predstaviti.

Izjavili ste da je kod zanimanja rock glazbenika najbolje što se ne budite na zvono budilice, a najgore što primanja nisu redovita. Je li se sad, otkad ste dobili Porine, a ti si član žirija 'Voiceu', promijenila situacija?
U posljednjih godinu dana ipak ustajem na zvuk jedne male budilice koja me svakog jutra budi prerano, međutim, koliko god nisam jutarnji tip, razveselim joj se kad god da me odluči probuditi. Kad je o primanjima riječ, ovo je poziv i posao u kojem primanja nikada nisu redovita, ali zato ni jedan 'radni dan' nije isti, monoton i dosadan.

Pamtite li kako su nastale, gdje su napisane i kome su posvećene neke od vaših pjesama? Sramite li se danas ijedne od njih (s početaka karijere, recimo)?
Dobro znam za svaku od svojih pjesama kome je posvećena, a za većinu znam i gdje je sam ih pisao. Ne sramim se ranih uradaka, bio sam golobradi sedamnaestogodišnjak kada sam pisao pjesme za prvi album. Danas bih neke od njih sigurno pisao drugačije. Najvažnije je biti iskren prema sebi u vrijeme pisanja i skladanja, pa u tom slučaju nema srama nakon vremenskog odmaka.

Je li za dobar plasman pjesme dovoljna dobra pjesma ili je potrebno nešto drugo? Kretati se u pravim krugovima, lobirati kod radiopostaja?
Prije svega, potrebna je pjesma, a nakon toga i ozbiljan izdavač i PR. Ako nemaš pjesmu, džaba ti svi lobiji, krugovi, izdavači i PR.

Je li ikad u proteklih 15 godina bilo kriza u bendu? Je li bilo razmišljanja o, primjerice, odustajanju od svega?
Krize su sastavni dio svake veze, bend je također svojevrsna veza u kojoj dolazi do svih onih situacija koje se dešavaju između partnera, samo umjesto pomirbenog seksa prakticiramo probe, koncerte i razgovor.

Stvara li vam nadošli uspjeh pritisak?
Vatra postoji 16 godina, sve ovo što nam se danas događa mi smo odsanjali još s prvim albumom. Danas smo zahvalni na divnoj publici i mnogobrojnim koncertima.

Puno nastupate, svirate, publika vas traži posvuda. Što vam najviše nedostaje kad ste na turneji?
Volim putovanja, nastupe i upoznavanja s novim ljudima, pa mi odlasci na koncerte čine zadovoljstvo.

Koliko je očinstvo promijenilo vas i pogled na život, svakodnevni ritam i navike?
Nakon dolaska djeteta prestaješ sam sebi biti u prvom planu.

Pomažete li Nini oko Dite?
Trudim se maksimalno pomoći, međutim, često izbivam pa nam uskaču naše drage bakice, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Uživate li u ulozi oca i jeste li tako zamišljali očinstvo?
Svima koji imaju djecu, osjećaj roditeljstva jasan je i nije ga potrebno posebno objašnjavati. S druge strane, svima onima koji nemaju djecu teško je ili nemoguće isti taj osjećaj opisati riječima.

Što je obilježilo vaše odrastanje? Čega se danas rado sjećate?
Virovitica je bila lijep grad za odrastanje. Nogomet, bendovi, gimnazijski dani, izlasci, prve ljubavi, prva prava prijateljstva i sve to u hladovini gradskog parka.

Neko vrijeme ste bili vegetarijanac. Kako danas izgleda vaš jelovnik? Znate li možda nešto skuhati?
Znam nekoliko brojeva dostave (smijeh).

Često vas se može vidjeti u društvu Aljoše Šerića. Jesu li rokeri na domaćoj sceni spremni jedni drugima pomoći?
Ne znam za rokere, ali za Aljošu znam da je prijatelj na kojeg uvijek mogu računati, baš kao i on na mene.

Kakvo iskustvo vam je donijelo mentoriranje u showu 'Voice'?
Upoznao sam odlične pjevače i prije svega dobre ljude. Drago mi je što sam se upustio u 'Voice', show koji propagira glazbu i pjevače kojih očito ima.

Hoćete li i nakon showa pomagati svojim kandidatima?
S vremenom smo se svi povezali kroz show i naravno da ću u okviru svojih mogućnosti rado pomoći svakome od svojih kandidata.