LEGENDA GRUNGEA

Tužno sjećanje na Kurta Cobaina

20.02.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Da je živ, danas bi legendarni pjevač, tekstopisac, umjetnik Kurt Cobain slavio 50. rođendan. Nikada prežaljeni vođa jednog od najutjecajnijih bendova svih vremena Nirvane rođen je na današnji dan, 20. veljače 1967. u Abeerdeenu, u Washingtonu. Talentirani, ali problematični glazbenik grungea život je okončao u 27. godini. Iako je otišao prerano, svojim obožavateljima, ali i glazbenom svijetu ostavio je pjesme i tekstove koji će zauvijek čuvati uspomenu na njega, na njegov lik i djelo, a mi se prisjećamo nekih od njih

Mnogi smatraju da je Cobainov doprinos glazbenoj industriji zauvijek promijenio zvuk pop glazbe i da ostaje među najutjecajnijim glazbenicima rock muzike, iako mu to, kažu bliski suradnici, nije bila namjera.

Pedeseti rođendan čestitala mu je kći Frances Bean na svom Instagramu.

February 20th 2017. Happy Birthday.

A post shared by Frances Bean Cobain (@space_witch666) on

Kurt (Donald) Cobain rođen je 20. veljače 1967. u Aberdeenu. Njegova majka tijekom mnogih intervjua izjavljivala je kako je Kurt vrlo rano razvio interes za glazbu pa je pjevao i s dvije godine. No na njegov kasniji glazbeni rad i melankolične ili gnjevne tekstove uvelike su utjecali njegovi roditelji. Po sluhu je naučio svirati klavir, a uživao je i u sviranju dječjeg seta bubnjeva koji je dobio na poklon od roditelja.

Drastično se počeo povlačiti u sebe kao osmogodišnjak nakon rastave roditelja. Prvih godinu dana živio je s majkom, a nakon toga je otišao k ocu. Ni s njim se nije dobro slagao pa je živio kod obiteljskih prijatelja. Roditelji su ga pokušavali usmjeriti ka sportu, a Kurt ni u jednom nije sudjelovao predugo. U tinejdžerskim je godinama počeo eksperimentirati s drogama i još se više udaljio od oca.

Za 14. rođendan ujak Chuck mu je ponudio želi li gitaru ili bicikl i tako je došao do svog prvog instrumenta. Prvi bend mu je bio Fecal Matter. Dok je bio na probi omiljenog sastava The Melvins, upoznao je Krista Novoselica. Cobain je nagovorio Novoselica da osnuju bend i tako je 1985. nastala Nirvana.

Cobain nije želio da ime benda zvuči grubo pa je odlučio da će ga nazvati Nirvana jer mu se činilo da taj pojam skriva ljepotu

Autor: Youtube

Uskoro im se pridružio i lokalni bubnjar Aaron Burkhard, a prva svirka im je bila na kućnom partiju 1987. Snimili su prvi singl 'Love Buzz' koji je izdala mala neovisna produkcijska kuća Sub Pop Records. Dotad je Burckharda na bubnjarskoj poziciji zamijenio Chad Channing. Nirvanina popularnost na glazbenoj sceni Seattlea sve je više rasla pa su uskoro izdali i svoj debitantski album 'Bleach' 1989. Iako nije bio uspješan.

Iste godine kada je izašao 'Bleach', Kurt je upoznao Courtney Love, glazbenicu iz grupe The Hole. Ona je tri godine kasnije ostala trudna te su dobili kćer Frances Bean. Vjenčali su se samo nekoliko dana nakon što su saznali da će postati roditelji.

Veliki glazbeni utjecaj na Cobaina imali su Beatlesi. Divio se Johnu Lennonu kojeg je nazivao svojim idolom. Jednom je rekao kako je napisao pjesmu 'About a Girl' nakon tri sata slušanja Beatlesa.

Autor: Youtube

Kurt i Courtney su se zajedno svakodnevno drogirali, a ona je priznala da je uzimala heroin čak i dok je bila trudna. Zbog toga im je socijalna služba na neko vrijeme oduzela kći, a to je Kurta bacilo u depresiju.

I dok mu je privatni život bio nemiran, Cobain je bio profesionalno uspješan. Nirvanin album 'In Utero' izdan je u rujnu 1993. i uskoro završio na vrhu top-ljestvica. Album je prepun tekstova inspiriranim Kurtovim privatnim životom, a naglasak je na odbojnosti prema ljudima i situacijama. Dok je bend dobivao pohvale za album 'Heart-Shaped Box', Cobain se sve više udaljavao od njegovih članova. Ipak su nastavili zajedno svirati te su zimi 1993. krenuli na turneju po Europi.

Autor: Youtube

Dana 4. ožujka 1994., za vrijeme boravka u hotelu u Rimu, pokušao je počiniti samoubojstvo predozirajući se. Kad se vratio kući, Cobain se još više osamio i drogirao. Dva mjeseca kasnije, 5. travnja, u gostinjskoj kući pored kuće u Seattleu počinio je samoubojstvo. Ostavio je oproštajnu poruku koju je uputio svojim brojnim obožavateljima, supruzi i kćeri.

Vijest o njegovoj smrti potresla je obožavatelje diljem svijeta, a smrću je ušao u nesretni klub 27, odnosno klub velikih glazbenika s nevjerojatnim potencijalom koji su svi odreda umrli (najčešće od poroka) u 27. godini života. Cobainovo tijelo je kremirano i prosuto po rijeci Wishkah.

Okolnosti njegove smrti postale su predmet fascinacije i rasprave. Nirvana je samo u SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 milijuna u svijetu. Ugledni glazbeni časopis Rolling Stone uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto navećih glazbenih umjetnika svih vremena, a Kurt Cobain proglašen je za 12. najboljeg gitarista svih vremena.

Autor: Youtube
Autor: Youtube

Nakon smrti Kurta Cobaina vodile su se bitke oko njegove ostavštine. Grohl i Novoselic borili su se godinama s Courtney Love oko Nirvanine glazbe. U listopadu 2002. godine ona je izjavila da je pravna bitka oko neobjavljenih materijala okončana. Antologija pjesama, pod imenom Nirvana, objavljena je godine, uključujući još neobjavljenu pjesmu 'You Know You're Right'. 2004. i 2005. godine uslijedile su dvije kolekcije s prethodno neobjavljenim materijalima.