24. SVIBNJA

Soley dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture

15.02.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Soley, islandski indie pop slavuj, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u srijedu 24. svibnja 2017.

Sjajna multi-instrumentalistica i pjevačica u svibnju će objaviti svoj treći album ‘Endless Summer’ koji ju vodi na europsku turneju u sklopu koje dolazi na premijerni nastup u Hrvatskoj. U zadnjih nekoliko godina Soley je privukla mnoštvo poklonika sa svojim bajkovitim pjesmama i hipnotizirajućim ritovima. Nakon što je 2010. godine objavila EP ‘Theater Island’ koji ju je predstavio kao solo umjetnicu, na dugosvirajućem albumu ‘We Sink’ koji je uslijedio 2011. već je imala fan bazu odanu njenim fantastičnim alt-pop tonovima. Hvaljena zbog pedantnog odnosa prema kompoziciji, njen rad je pun sanjivih melodija i mračnog nadrealizma. Jedna od takvih potpisnih pjesama je i ‘Pretty Face’ skinuta s upravo s debitantskog albuma, a od objave je pregledana gotovo 22,5 milijuna puta na YouTubeu.

Sóley - Pretty Face Izvor: Društvene mreže / Autor: goldenpollen

Tijekom studija piana i kompozicije na Umjetničkoj akademiji na Islandu Soley je bila dio benda Seabear. Upravo je taj utjecaj obilježio njen novi solo EP ‘Krómantík’ iz 2014. koji se sastojao od piano solaža koje su u originalu skladane za razne kazališne i filmske projekte, dok ju je uradak ‘Ask The Deep’ s početka 2015. još više vratio u mračnije i teže teme.

Novi album ‘Endless Summer’ broji osam pjesama i bit će objavljen početkom svibnja ove godine. Napuštajući tamne tonove prethodnika, ovaj album se više fokusira na optimistične tonove, te organske i akustične aranžmane, pokazujući prevrtljivost islandskog ljeta tj. svijesti, a sniman je s dugogodišnjim suradnikom i prijateljem Albertom Finnbogasonom.

Soley na novom albumu pjeva o toplini koja čeka nakon snijega, te pjesme pružaju nadu, odaju skupljenu mudrost i vitalnost, dok se istovremeno sama autorica pokazuje jako ranjivom. Kroz cijeli album, aranžmani koji su rađeni za manje orkestre odaju šarolikost zvuka, pa se na pjesmama, poput ‘Never Cry Moon’ koja najavljuje album, klarinet, trombon i čelo sjajno nadopunjuju s njenim repetitivnim dionicama na pianu.

Soley trenutno radi i na pjesmama s bivšim kolegama iz benda, a Sin Fang and Örvar Smárason (múm) i Soley kroz ovu će godinu svaki mjesec objavljivati nove pjesme. Prva od njih je Random Haiku Generator koja kombinira baladu i elektroničku glazbu.

Sin Fang, Sóley & Örvar Smárason: Random Haiku Generator Izvor: Društvene mreže / Autor: morrmusic

Soley i njezina nježna glazba hipnotizirajućih ritmova premijerno će se predstaviti u Tvornici kulture.

Ulaznice

Ulaznice kreću u prodaju u petak 17. veljače, po cijeni od 80 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta cijena iznositi 100 kn.

Službena prodajna mjesta:

·         Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1

·         Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb

·         Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb

·         www.entrio.hr

Organizator koncerta je Tvornica kulture.