20. SIJEČNJA

In memoriam koncert Zagrebačke filharmonije za maestra Milana Horvata

16.01.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Po povratku jednog dijela orkestra s prve kineske turneje i drugog dijela orkestra s novogodišnjeg koncerta u Salzburgu, Zagrebačka filharmonija nastavlja s redovitim koncertnim programom

Siječanj je mjesec koji posvećujemo maestru Milanu Horvatu, dugogodišnjem šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije s kojim je orkestar pisao svoju povijest, gradio međunarodni ugled, glazbeni karakter i prepoznatljivost.

Maestro Milan Horvat preminuo je u 95. godini na samu Novu godinu 2014. godine u austrijskom Innsbrucku, gdje je posljednjih godina života živio.

U petak, 20. siječnja 2017. godine u sklopu Crvenog ciklusa, Zagrebačka filharmonija održat će koncert pod ravnanjem dirigenta Avija Ostrowskog. Ovaj ugledni izraelski dirigent svoju je karijeru započeo kao pobjednik najprestižnijeg dirigentskog natjecanja Nicolai Malco (čiji pobjednici su redom najbolji svjetski dirigenti), a u bogatoj karijeri ravnao je prestižnim svjetskim orkestrima diljem svijeta, uključujući i turneju po Australiji s velikom Londonskom filharmonijom.

U izvedbi Mozartovog 3. koncerta za rog i orkestar solistički će nastupiti istaknuti član Zagrebačke filharmonije, hornist Viktor Kirčenkov. Do dolaska u Hrvatsku, Kirčenkov je izvrsnost brusio kao solo hornist Kijevske filharmonije, usavršavajući se i nastupajući sa sjajnim hornistom Radovanom Vlatkovićem, a od 1999. dodatno je pojačao redove ionako izvrsne dionice roga Zagrebačke filharmonije.

Osim Mozartovog 3. koncerta za rog, posjetitelji će imati prilike uživati u Mozartovoj 40. simfoniji kao i Brahmsovoj 1. simfoniji u c- molu.

U sjećanje na mestra Milana Horvata pažljivo izabrani program koji priziva sjećanje na maestrovu ostavštinu - kvalitete, discipline i ustrajnog glazbenog rada na izvrsnosti na kojima je maestro Milan Horvat, kako u u svojem profesionalnom radu s orkestrom, tako i u životu - inzistirao.