MARKY RAMONE U MOČVARI

Koncert kakav su Ramonesi trebali održati 1990. u Domu sportova

10.12.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Premda je sve zajedno trajalo skromnih 75 minuta, svjedočenje ukazanju Markyja Ramonea u Močvari, koji je nastupio čak i u godinama kad bubnjari stavljaju palice o klin – iznimno je iskustvo. Jer, posrijedi je bila čista esencija rock 'n' rolla u najboljem izdanju

Premda je Marky Ramone sa svojim wannabe-Ramones Blitzkrieg već nekoliko puta prokrstario Hrvatskom, koncert u Močvari 9. prosinca bio je izniman – njime je obilježena 40. godišnjica objavljivanja nastupnog albuma Ramonesa, jednoga od ponajboljih ostvarenja u cjelokupnoj povijesti rocka i prema sudu kritike i publike ključnog albuma Ramonesa.

Iako je Marky Ramone u bend ušao nakon ključna tri albuma (a onda i izašao, pa se vratio), posrijedi je autentični član jednoga od dva najutjecajnija benda u povijesti rocka (drugi su, dakako, Beatlesi) koji je s Ramonesima odsvirao više od 1.700 koncerata i, zapravo, bubnjar je s najduljim stažom u bendu. Tommy Ramone je jedan od začinjavaca benda, Richie Ramone lupao je bubnjeve samo na jednom albumu, a Elvis Ramone, odnosno Clem Burke iz grupe Blondie s bendom je bio samo na dvije probe i jednom fotosessionu

Nažalost, svi originalni članovi benda su preminuli, pa je Marky Ramone član benda čiji je rad je najbliži izvornom duhu Ramonesa. Uostalom, on je bubnjao na evergreenima: 'I Wanna Be Sedated', 'Do You Remember Rock 'n' Roll Radio', 'Rock'n'Roll High School', 'Chinese Rock', 'Danny Says', 'Psycho Therapy', 'Poison Heart', 'Pet Semetary', 'I Don't Want To Grow Up' i mnogim drugima.


Nakon raspada Ramonesa svirao je s mnogim bendovima, a Blitzkrieg je onaj koji ponajbolje gaji tečevine Ramonesa. Da je neko drugo vrijeme, zacijelo bi se i taj bend nazivao Ramonesima, kao što je slučaj s mnogobrojnim postavama iz šezdesetih gdje tek jedan originalni član banda okuplja mlađahnu postavu i prezentira se originalnim imenom.

Blitzkrieg koji je nastupio u Močvari (nažalost, nije bilo dovoljno zainteresiranih da sviraju u izdašnijem pogonu Jedinstvo kako je najavljivano) a svoj potencijal duguje i sjajnom pjevaču koji je potpuno skinuo vokalni manirizam Joeyja Ramonea uz vanjštinu Alicea Coopera

Bend je pred tristotinjak fanova svirao oko sat i 15 minuta što je uključivalo dva bisa, no 64-godišnji Marky Ramone bez problema je odsvirao inicijalnih 50 minuta u komadu. Premda je najavljivao da će biti pjesama iz repertoara Vodoidsa gdje je svirao kao Marc Bell, repertoar se sastojao gotovo isključivo od prva tri albuma Ramonesa uz dodatne hitove s albuma 'Road To Ruin' i 'End of The Century' te par zgoditaka iz kasnije karijere Ramonesa ('The KKK took my Baby Away', 'Pat Semetary'...).
Bend je prilično precizno reproducirao studijske izvedbe pjesama pa je u konačnici ova tribute verzija Ramonesa zvučala naglašeno bolje nego originalni bend koji je u Zagrebu nastupio dvaput – 1990. i 1994. kad je svoju mesijansku ulogu zbog režima Johnnyja Ramona nastojao staviti u službu hardcore punka što je dokumentirano i njihovim najlošijim diskografskim ostvarenjem – live albumom 'Loco Live'.

Marky Ramone i Blitzkrieg pružili su ono što se od Ramonesa očekivalo 1990. – preciznu, stamenu i neprekidnu svirku, poput one na live albumu 'It's Alive', vjerojatno ponajboljem live albumu svih vremena. Premda je sve zajedno trajalo skromnih 75 minuta (jer Ramonesa nikad dosta), svjedočenje ukazanju Markyja Ramonea u Močvari, koji je nastupio čak i u godinama kad bubnjari stavljaju palice o klin – iznimno je iskustvo. Jer, posrijedi je bila čista esencija rock 'n' rolla u najboljem izdanju.