U LISINSKOM

Mozartova opera 'Čarobna frula' oduševila najmlađe

09.12.2016 u 21:36

Bionic
Reading

'Čarobna frula', posljednja opera glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta na tradicionalnom koncertu koji HRT u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži radi za djecu oduševila je u petak prije podne mladu publiku u Velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski

Djeca su na koncert bila pozvana sat vremena ranije, jer su na hodnicima Lisinskog mogli vidjeti, čuti, pa čak i svirati harfu, violončelo, violu, doznati sve o rogu, klarinetu, timpanima, razgovarati s muzičarima koji ih inače sviraju u Simfonijskom orkestru HRT-a. Mogli su sudjelovati i na audiciji za ulogu Kraljice noći, a oni koji su sudjelovali i audiciju prošli – pjevali su poznatu ariju na koncertu, navodi se u priopćenju s HRT-a.

U priopćenju stoji i da pomaknuti, drugačiji pristup ozbiljnoj glazbi koji HRT i HGM njeguju u ovim koncertima, djeci želi ne samo tek izvesti neke klasike, već im ispričati priču. Ovoga puta koncert je napravljen kao operna režijska proba. Glumac u ulozi redatelja opere Zdenko Niessner djeci je pokazao kako se postavlja scenografija za operu, donio je solistima kostime, pokazao kako se koriste rasvjeta i zvučni efekti, naravno, na djeci prihvatljiv, duhovit način.

Djeca su doznala što u postavljanju opere radi redatelj, koja je uloga dirigenta, tko su solisti. Solisti u 'Čarobnoj fruli' bili su ponajbolji solisti u zemlji, gotovo svi članovi opera u Zagrebu, Osijeku i Splitu - Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša, Antonia Dunjko, Domagoj Dorotić, Ladislav Vrgoč, Ljubomir Puškarić, Siniša Štork. No, osim što su doznali kako se postavlja opera, djeca su usput i čula dijelove koje je izveo Simfonijski orkestar HRT-a.

Osim što su pomagali Antoniji Dunjko da otpjeva ariju Kraljice noći, djeca su dobila maske i postala životinje u šumi, no najviše ih je razveselilo veliko finale koncerta kada im je dirigent Alan Bjelinski dao priliku da i sami postanu dirigenti.
 
Koncert za djecu možete čuti i vidjeti i sutra, u subotu, 10. prosinca u Lisinskom u 10.00 sati. Napomena za djecu: dođite sat vremena ranije i svirajte i družite se s instrumentima i muzičarima.


Solisti u 'Čarobnoj fruli' bili su ponajbolji solisti u zemlji, gotovo svi članovi opera u Zagrebu, Osijeku i Splitu