INDIE POST PUNK FEŠTA

Bernays Propaganda promovira album u Močvari

05.12.2016 u 23:12

Bionic
Reading

Makedonski postpankeri Bernays Propaganda nastupit će u četvrtak, 8. prosinca u klubu Močvara u sklopu promocije svog četvrtog albuma 'Politika'. Kao podrška pridružit će se zagrebački No No Instigator

Rasplesani i angažirani makedonski postpankeri Bernays Propaganda jedan su od najpopularnijih novih alternativnih bendova u Makedoniji koji je izdao četiri albuma za Moonlee Records ('Happiness Machines', 'My Personal Holiday', 'Zabraneta Planeta', 'Politika'), split 7' EP s Mike Watt & The Secondmen su i američku turneju.

Nakon promjena u postavi 2015., bend se reinkarnirao novim zvukom, novim izazovima i novom vizijom. Rezultat tog truda je četvrti album 'Politika' (Moonlee Records) koji koketira s elektronskim new waveom, gitarama je oduzeto nešto oštrih rubova, a tempo pjesama diktira ritam mašina. U novom materijalu čuju se utjecaji New Ordera i drugih new wave zastupnika iz ranih osamdesetih, kao i njemačke indietronike u stilu The Notwista koji su sličan zvučni preokret napravili albumom 'Neon Golden'.

Bernays Propaganda - Laži me, laži me


No No Instigator novo je ime na underground sceni. Bivši su to članovi nekih minulih zagrebačkih bendova, a broj im varira od dva do četiri. Uz klasičnu postavu bas, gitara i bubanj, sve više eksperimentiraju i s ritam mašinom. Njeguju lo-fi estetiku, minimalizam, ritmičnost i atmosferičnost. Tekstovi su im na domaćem i engleskom jeziku. Prvi materijali su snimani u sobi jednog od članova.

Zvuk im je mračan, utopljen u šume reverba i deelaya. Reklo bi se da sviraju post punk na tragu ranih Sonic Youtha, Joy Divisiona, ranijeg The Curea, ali i ex-yu dark scene s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih kao što su Paraf, Dobri Isak, La Strada…