NAJTEŽE JE KOD KUĆE

Bili smo u rodnom gradu Vatre na generalki za Lisinski

25.10.2016 u 15:06

Bionic
Reading

Laže onaj tko kaže da je najteže svirati doma. Bili ste divna publika, kazao je oduševljeno vođa rock skupine Vatra Ivan Dečak nakon završetka drugog akustičnog koncerta u Virovitici, gradu u kojem je bend ponikao, u kojem priprema albume te u kojem vježba za važnije nastupe

Dva dana zaredom Vatra je napunila dvoranu Kazališta Virovitica. Osim Ivana, Roberta, Irene, Marija, Tomislava i Mihaela, kao prateći glazbenici nastupili su Zbor Mozartine, kvartet Prelude, brass sekcija Greenhouse brass, dio Svadbasa i Mladen Ilić na udaraljkama.

Ivan Dečak je već nakon prve pjesme 'Vojska od terakote' rekao kako virovitički koncerti nisu proba pred veliki nastup u Lisinskom 29. listopada. 'Imali smo dovoljno vremena za probe. Ovi koncerti su po svemu jednaki kao što će biti onaj u Lisinskom', kazao je Dečak.
Redali su se hitovi u novim aranžmanima: 'Tremolo', 'Saturn', 'Igla', 'Zmajevi na vjetru', 'Mornarska majica', 'John Travolta', 'Eskim', 'Želim biti ti', 'Sunce', 'Vrati se', 'Tango', 'Bilo je dobro dok je trajalo'…


'Meni je bilo prekrasno! Nakon prvog koncerta samo sam razmišljao kako uhvatiti tu magiju i ponoviti to drugu večer. I ponovili smo! Bila me mala frka, nismo ovo nikada radili. Jednostavno, bilo je divno na oba koncerta. Rekao sam publici - u kazalištu samo, ali nemojte biti kazališna publika. I nisu, bili su sjajni.

Ustupili su nam kazalište kao kuću, pet dana smo bili ovdje, doveli smo dvadeset muzičara i deset ljudi koji rade uz tehniku. Velika je odgovornost svirati u svom gradu, ali i sa svojim kolegama. Znamo se dug niz godina, a vi niste znali što dovodimo i kako će to izgledati. Neka ovako bude u Lisinskom - potpisujem odmah. Publika je bila fenomenalna, a ovo izlazi kao album iz Virovitice jer sve ono što smo stvorili, stvorili smo u ovom gradu', izjavio je tportalu Dečak odmah nakon nastupa.

Na virovitičke koncerte došli su i ugledni glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall.

'Vatru poznam od samog početka, kada sam u Tvornici 2000. godine radio koncert Tribute EKV-u. Odsvirali su dvije pjesme na početku i bili su jednako dobri poput seniora Rundeka i Massima. Svi su još na tonskoj probi ostali iznenađeni i pitali se - koji je ovo bend, kako dobro izgledaju, kako dobro sviraju. Već nakon prvog albuma imali su svoju radnu etiku i estetiku, a s godinama su rasli', kazao nam je Hrvoje Horvat

Ni Zlatko Gall nije krio oduševljenje. 'Vatra je pokazala da takozvani hendikep malih sredina ili provincija apsolutno ne postoji jer sve su velike face u povijesti rokenrola došle iz nekog mjesta. Neobično mi je drago zbog benda, ali i zbog mene jer sam prilično rano prepoznao taj potencijal. Nazvao bih ga bend nevjerojatnih radnika jer nije bitan samo talent. Uz talent, koji je neophodan, potrebno je puno rada, truda, muke i vjerovanja u ono što se radi. Vatra svakim svojim novim albumom potvrđuje talent i znanje. Drago mi je da su postali ozbiljna koncertna činjenica. Virovitički koncert me podsjetio na koncert Parnog valjka u ZKM-u jer je Valjak na tom koncertu napravio golem iskorak i nakon 20 godina krenuo tražiti nove aranžmane i nove načine da osvježi svoje pjesme. Mislim da je Vatra na tom putu i da od nje, i s novim i sa starim albumima, još mnogo toga možemo očekivati', smatra Gall.