MOČVARIN KONCERT GODINE

Kanadska kazališno-glazbena skupina LODHO dolazi u Zagreb

25.10.2016 u 19:01

Bionic
Reading

U srijedu 2. studenoga u zagrebačkoj Močvari nastupa kazališno-glazbena skupina L’orchestre d’hommes-orchestres, skraćeno LODHO. Skupina iz Quebeca sačinjena je od umjetnika koji su u vječnoj potrazi za onom nevidljivom sponom između umjetnosti i popularne kulture. Na razmeđu između koncerta, kazališta i performansa dolaze izvesti svoj kabaret nazvan 'LODHO performs Tom Waits' u sklopu europske turneje

Već više od četrdeset godina Tom Waits je pjesnik mornara koji priželjkuju povratak kući, trgovačkih putnika koje je izdala sreća i svih onih divnih gubitnika koji su shvatili da je dostojanstveno preživljavanje u ovom hladnom i negostoljubivom svijetu teško ostvariva misija. Već više od četrdeset godina vjerna publika čeka Tomov dolazak u ove krajeve, no okrutna realnost ekonomske isplativosti glazbene industrije sprečava taj dolazak. No kad već ne možemo dovesti Waitsa osobno, lijepo je da postoje umjetnici toliko inspirirani njegovim stvaralaštvom da su u stanju napraviti izvedbeni hommage koji nije puka imitacija, već originalni scenski kolaž koji u performerskoj maniri uživo izvodi odabrane bisere iz njegovog repertoara.

Iako njihova pozornica, uključujući instrumente, izgleda kao smetlište ili ropotarnica s kraja svijeta, zvuci koje proizvode vjerna su posveta neponovljivom glazbenom genijalcu koji ih je inspirirao.