POVRATAK NA SCENU

Vesna Pisarović o životu u Berlinu, jazzu i prošlosti

21.10.2016 u 21:05

Bionic
Reading

Naša pjevačica s berlinskom adresom Vesna Pisarović večeras će održati koncert na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. I dok je nekad bila posvećena pop izričaju, nastupala na Eurosongu u Talinnu, danas je potpuno posvećena jazzu. Vesna je za tportal otkrila kako danas gleda na hitove kakve je nekad izvodila te kako živi u Berlinu

Vesna će večeras nastupiti u sklopu festivala Jazz.hr/Jesen 2016. S vrsnim jazz glazbenicima predstavit će projekt 'Naša velika pjesmarica', osvrt na naslijeđe bivše jugoslavenske zabavne glazbe iz razdoblja od pedesetih do sedamdesetih godina.

'Krajem prošle godine sam htjela realizirati projekt starih jugoslovenskih pjesama iz 50-ih i 60-ih kojima se bavim zadnjih deset godina. Upoznala sam Maju Perfiljevu koja me uvela u tu priču jugoslovenske glazbe, zaljubila sam se u 50-e i 60-e pa sam to odlučila snimiti i objaviti na albumu. S bas gitaristom Gregom Chenom koji je bio producent na albumima Toma Waitsa, Bob Dylana, Norah Jones, te s Chrisom Abrahamsom na klaviru, Tonyjem Buckom na bubnjevima, Francescom Bigonijem i Gerhardom Gschlößlom na saksofonu i trombonu, u dva dana gerilski smo okupirali studio i bez jedne probe snimili album. Bit će objavljen sljedećeg ponedjeljka na europskom i američkom tržištu, a u Hrvatskoj za mjesec, dva i zvat će se 'Naša velika pjesmarica'', ispričala nam je Vesna.

Nakon studija u Den Haagu i tamošnjem Kraljevskom jazz konzervatoriju te magisteriju u Londonu, 2012. objavila je svoj prvi jazz album 'With Suspicious Minds' u kojem je, kaže, napravila dekonstrukciju glazbenog opusa legendarnog kralja rocka Elvisa Presleyja odjenula u jazz ruho.

'Mnogi su ga imitirali, obrađivali, a jazz glazbenici reharmonizirali. Naša ideja bila je ta da ne mijenjamo glazbenu teksturu pjesama, nego da putem ironije i dekonstrukcijskog pristupa istražimo korijene Elvisovih legendarnih skladbi', objasnila je.

Danas je pjevačica u potpunosti posvećena jazzu

Na svoju nekadašnju karijeru i hitove poput 'Da sutra umrem', 'Sasvim sigurna' i 'Dolje na koljena' koje je izvodila danas ne gleda kao na nešto manje vrijedno.

'To je bilo intenzivno razdoblje u kojem sam duhom i tijelom bila angažirana i taj dio mog života tada je bio oblikovan prije svega odnosom prema publici. Sve što sam tada radila, mislila, mijenjala, htjela, pisala bilo je s ciljem da se svidim publici. To je bio period baziran na emotivnoj razini, a ovo čime se sada bavim više zaokuplja intelekt, tu je potrebno puno rada i sve me to potpuno razapinje, ali ujedno i ispunjava i vrlo sam sretna', ističe lijepa pjevačica. S mnogim nekadašnjim kolegama i suradnicima i dalje je u kontaktu.

Vesna je 2002. kao pop pjevačica nastupila na Eurosongu u Talinu pjesmom 'Sasvim sigurna'

'Uvijek mi je veselje čuti ljude s kojima sam nekad surađivala', kaže. Svoj temperament i nemiran duh pjevačica je smirila u Berlinu gdje živi sa suprugom Ozrenom Pupovcem, sinom saborskog zastupnika Milorada Pupovca, s kojim se vjenčala 2009. Upoznali su se u Haagu, gdje je Vesna završila studij jazz pjevanja, a Ozren pohađao poslijediplomski studij.

'Dani u Berlinu prolaze mi uglavnom radno. Ujutro se obavljaju menadžerski poslovi, kontakti, intervjui, i nakon toga, oko 14 sati se isključuje telefon i odlazim u tonski studio na drugi dio grada gdje sam zatvorena do kasno u noć. Ondje svaki dan doslovce imam priliku otići na koncert. To je grad u kojem mogu biti mala i ponizno slušati velike ljude, učiti. U Berlinu uživam u suživotu sa svojim suprugom, a kako je riječ o kozmopolitskom gradu, nastanjenom umjetnicima, pružio mi je mogućnost da steknem prijatelje iz cijelog svijeta', rekla nam je pjevačica. Kad se zaželi svježeg zraka i prirode, sjedne na bicikl i iz berlinske vreve pobjegne u koji od obližnjih gradića.

Pjevačica se s Ozrenom Pupovcem vjenčala 2009. godine