UOČI KONCERTA ĐORĐA BALAŠEVIĆA

Susret Vojvođanskih tamburaša s Brodskim tamburaškim orkestrom

27.05.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Na inicijativu Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, a uoči velikog koncerta Đorđa Balaševića u dvorani Vijuš, bit će upriličen prijateljski susret vojvođanskih tamburaša ansambla Zorule s članovima Brodskog tamburaškog orkestra

Ovaj izvanredan kulturno glazbeni događaj dogodit će se u prvom svjetskom Muzeju tambura u tvrđavi Brod, kojim upravlja Brodska udruga tamburaša.

Slavonski Brod i Novi Sad vežu čvrste glazbeno-umjetničke veze. Brodski tamburaši nebrojeno puta nastupali su u Novom Sadu i Vojvodini, kao i vojvođanski u Slavonskom Brodu i Slavoniji. Međutim, ovo će biti prvi službeni susret uz posjet prvom muzeju posvećenom tamburi, glazbenom instrumentu na kojem počiva glazbena kultura naroda ovih prostora.

Ansambl Zorule u Slavonski Brod dolazi kao pratnja Đorđa Balaševića s kojim će 11. lipnja nastupiti u dvorani Vijuš. Osnovani su 1995. u Novom Sadu, a sastoje se od sedam vrsnih glazbenika koji su svoju strast prema glazbi predstavili na mnogim turnejama po cijeloj regiji i Europi, osvojivši pritom 30 glazbenih nagrada. Njihovi domaćini, Brodski tamburaški orkestar, osnovani su 2007. godine. Orkestar djeluje pod ravnanjem dirigenta Damira Butkovića i trenutno broji 28 članova starosne dobi od 14 do 55 godina. Dosad su zabilježili brojne nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu. Muzej tambura se nalazi u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine u tvrđavi Brod i u njemu je izloženo više od 60 ručno izrađenih eksponata.

Povezivanje ovih dvaju iznimnih orkestara kulturni je događaj na najvišem nivou i pokazuje iznimno međusobno poštovanje i uvažavanje glazbenika, kao i njihovu želju da na poseban način obilježe ponovni dolazak Đorđa Balaševića u Slavonski Brod. Nakon dugih pet godina Panonski mornar i njegovih 16 vrhunskih glazbenika, uključujući i maestra Aleksandra Dujina, saksofonista Gabora Bunforda i violinista Ignaca Shena, 11. lipnja proći će kroz antologijske hitove i publici u Vijušu dati najbolje od sebe. Bit će to jedini zasad potvrđeni Đoletov nastup u Hrvatskoj, na što je publika sjajno reagirala i već razgrabila pola kapaciteta dvorane.