VELIKA ZAVRŠNICA

Ukrajina je pobijedila, Hrvatska 23. na Eurosongu

15.05.2016 u 00:52

  • +22

Eurosong 2016.

Izvor: Profimedia / Autor: Vyacheslav Prokofyev

Bionic
Reading

Nina Kraljić uspjela je izboriti finale na ovogodišnjem Eurosongu, a večeras nas je predstavila u Stockholmu pjesmom Lighthouse te se Hrvatska plasirala na 23. mjesto sa 73 boda. Pobjednica je pjevačica Jamala s pjesmom 1944 kojom je predstavljala Ukrajinu

U Globe Areni održao se 61. Eurosong, na kojem su se za prvo mjesto borili predstavnici 26 zemalja. Izravno su se u finale plasirale Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Italija, Njemačka, Francuska i zemlja domaćin Švedska, dok su sve ostale u polufinalnim emisijama izborile nastup.

Iako je izgledalo da će pobjedu odnijeti Australija, posebno u prvom dijelu glasovanja žirija iz 42 zemlje, neizvjesno je bilo do samoga kraja. Nakon što su voditelji počeli objavljivati bodove televotinga, rezultati su se preokrenuli pa je u jednom trenutku visoko kotirala Poljska i uz nju Rusija. Na kraju Ukrajina ima 534 boda i prvo mjesto, a Australija je na drugom mjestu s 511 bodova.

Niže možete pročitati kako je protekla spektakularna večer u Stockholmu.

0:28 Televotingom Hrvatska je dobila 33 boda i spadamo u donji dio liste s manje bodova.

0:24 Dami, predstavnica Australije kaže kako prije nastupa popije limunadu sa svojim bendom te kaže kako je vrlo uzbuđena oko rezultata do sada.

0:21 Australija uvjerljivo vodi, Hrvatska je oko 20 mjesta. Švedska glasa posljednja i to za Australiju. Hrvatska ima 41 bod

0:14 Nevena Rendeli javila se iz Zagreba. Hrvatska je najviše bodova dodijelila Australiji koja sada ima 217 bodova

0:11 Njemačka je najviše bodova dodijelila Izraelu, a Hrvatska ima tek 32 boda

0:04 Glasovanje žirija iz 42 zemlje i dalje je u tijeku, a Australija ima čvrsto vodstvo! 12 bodova Izrael je dodijelio Ukrajini, drugo plasiranoj za sada.

23:57 Vodi se borba između Australije i Ukrajine. Španjolska je bodove dala Armeniji, Finska svojih 12 bodova Švedskoj, a Švicarska je nagradila Australiju. Danska je s najviše, 12 bodova glasala za Ukrajinu, Francuska za Italiju.

23:55 Češka 12 bodova daje Švedskoj, Irska je najviše bodova dodijelila Belgiji, Gruzija je nagradila Ukrajinu, a isto je učinila i BiH. Malta 12 bodova daje Velikoj Britaniji.

23:52 Island je 12 bodova dodijelio Norveškoj, Azerbajdžan najviše bodova dao je Rusiji, San Marino 12 bodova Ukrajini, a Hrvatska je trenutno na 7 mjestu.

23:50 Javljaju se glasovi žirija iz svake zemlje. Austrija 12 bodova daje Australiji.

22:44 Glasovanje je završilo.

22:38 Nakon sjajnog nastupa Justina Timberlakea, nastavlja se show program do završetka glasovanja.

23:19 Justin Timberlake nastupa na pozornici nakon kratkg videa od četiri minute prikaza čak 42 godine duge glazbene povijesti zemlje domaćina - Švedske.

23:12 Mega zvijezda Justin Timberlake došao je u dvoranu i sprema se za nastup. Pohvalio je sve natjecatelje i kaže kako je isam nervozan jer će izvesti novu pjesmu večeras.

22:56 Natjecanje završava pjesmom 'LoveWave'. U ime Armenie pjeva Iveta Mukuchyan, a sada treba pričekati poslije ponoći kako bismo vidjeli na kojem će mjestu biti Nina Kraljić. Glasovanje je u tijeku.

22:52 Pretposljednja zemlja večeras koja ćepkušati pobijediti jest Velika Britanija. Joe and Jake dat će sve od sebe pjesmom 'You're Not Alone'. Pohvalili su da im je Robin Williams tweetom otkrio da će predstvljati svoju zemlju na Eurosongu, što smatraju najvećim uspjehom.

22:48 51.000 tweetova u minuti trenutno se piše za Hrvatsku i nastup Nine Kraljić. Austrija je 24. na listi ovogodišnjih predstvanikai za pobjedu se u njihovo ime bori ZOË pjesmom 'Loin d'ici' koju pjeva na francuskom. Pjesmu je napisala zajedno ocem, poznatim glazbenikom u Austriji.

22:44 Gruziju predstavljaju Nika Kocharov and Young Georgian pjesmom 'Lolitaz Midnight Gold'. Drugačiji od svih ostalih natjecatelja ove godine u glazbenom smislu, jer neodoljivo podsjećaju na britanski rock žanr, nisu imali dobre prognoze za prolazak dalje, ali sada su u finalu.

22:41 Maltu ove godine zastupa Ira Losco skladbom 'Walk On Water'. Drugi je put na Eurosongu, a prvi put je nastupala 2008. Ira je u šest mjesecu trudnoće.

22:36 Preostalao je još još pet nastupa i na redu je Ukrajina s pjesmom 1944 koju izvodi Jamala. Pjesmu je posvetila svojoj baki, a njezin energičan nastup izazvao je ovacije publike.

22:32 Nakon raspjevane predstavnice Španjolske, koja je imala dobru interakciju s publiko, mali predah izvođačima dala je opet voditeljica Petra i predstavila nekoliko predmeta s logom Eursonga. Nastupa Justs s pjesmom 'Heartbeat' u ime Latvije.

22:28 Duško kaže kako samo raznih kablova za ovaj veliki spektakl ima oko 143 kilometara i 22 kamere što je vrlo impresivno. Španjolska je 19. zemlja po redu koja nastupa i preostalo je još samo sedam natjecatelja. Španjolsku pak upravo predstavlja Barei s pjesmom 'Say Yay!'.

22:24 Nakon Nine preostalo je manje od pola pjesama za predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu, a sada nastupa Sergey Lazarev iz Rusije pjesmom 'You Are The Only One'.

22:20 Nina Kraljić odlično izgleda na pozornici u kreaciji Juraja Zigmana. Ako i osjeća veću tremu, ona se ne vidi. Pjeva 'Ligthouse' i daje sve od sebe da nas predstavi u najboljem svjetlu. Zahvalila je na engleskom i hrvatskom jeziku svima na podršci.


22:16 Litva i njezin predstavnik Donny Montell na pozornici se predstavljaju pjesmom 'I've Been Waiting for This Night', a Nina Kraljić iduća je na redu. Sretno!

22:11 Na redu je 15. pjesma po redu, nama susjedne Srbije. U njihovo ime pjeva Sanja Vučić ZAA, a pjesma se zove 'Goodbye' (Shelter). ZAA je inače njeno ime, a pjesma je posvećena zlostavljanim ženama.

22:07 Cipar upravo predstavlja slikoviti bend Minus One pjesmom 'Alter Ego'.

22:04 Voditeljica Petra naglašava da smo na pola natjecanja te trebamo čuti još 12 pjesama. Dami Im pjesmom 'Sound Of Silence' pjeva u ime Australije. Inače, iz Koreje je sa šest godina doselila u Australiju s roditeljima, a sigurnim nastupom ostavila je moćan dojam i dobila gromoglasni pljesak. Ukoliko Australija pobjedi, natjecanje će organizirati u Europi, u suradnji s jednom od zemalja.

21:57 Poljskai njezin predstavnik Michał Szpak predstavljaju se pjesmom 'Color Of Your Life', laganom baladom, a na pozornici ga prati orkestar.

21:53 Amir pjesmom 'J'ai cherché' predstavlja Francusku, a naš voditelj Duško Čurlić otkrio kako je ovo njegov favorit jer donosi pozitivnu energiju i smatra da će biti visoko plasiran.

21:48 Nakon kratkog predaha i voditelja koji su podsjetili što nas još čeka, deseta po redu nastupa Njemačka odnosno predstavnica Jamie-Lee pjesmom 'Ghost'. Mlada djevojka koja je priznala da se dosta boji nastupa osvojila je simpatije ostalih natjecatelja.

21:44 Očekivano, dvoranom se ori pljesak jer nastupa švedski predstavnik - Frans pjesmom 'If I Were Sorry'. Poznat je postao i mlađi kada je napisao posvetu tj. Pjesmu Zlatanu Ibrahimoviću.

21:40 Nakon što se Hovi, inače frizer, svima zahvalio što su mu se nastupom ispunili snovi, nastupila je predstavnica Bugarske, Poli Genova s pjesmom 'If Love Was A Crime' i futurističkim stylingom. Publika je bodri i očito im se sviđa elektro beat.

21:37 Razglednica dalje dovelanas  je u Izrael, do Hovija Stara koji izvodi laganu pjesmu 'Made Of Stars' na engleskom.

21:32 Šesta pjesma večeras, 'No Degree Of Separation', točno prema redoslijedu je za Italiju, a pjeva Francesca Michielin, koja se predstavila razglednicom iz Venecije. Vesela pozornica, koja izgleda vrt prepun cvijeća oduševili su publiku, a i jedna je od rijetkih koja pjeva na svome jeziku.

21:28 Mađarski predstavnik Freddie nastupa s pjesmom 'Pioneer'.

21:24 Natjecanje se nastavlja nastupom lijepe pjevačice Samre, inače studentice, i pjesmom 'Miracle', a predstavlja Azerbajdžan. Uz male vokalne nesigurnosti Samra plijeni pažnju koreografijom i sjajnim uskim outfitom.

21:21 Nakon Gabriele Nizozemsku predstavlja mladi Douwe Bob country pjesmom 'Slow Down', koja je već poznata po 10 sekundi pauze da nas podsjeti kako bismo malo trebali usporiti u životu.

21:16 Mlada Gabriela Gunčíková pjesmom 'I Stand' predstavlja Češku, a bez dodatne koreografijei potpore sama je na pozornici sve napravila bez greške.

21:12 Kao što je najavljeno, finale otvara Belgija odnosno njezina predstavnica Laura Tesoro s pjesmom'What's The Pressure'. U njihovom The Voicu je osvojila drugo mjesti, a nastup samouvjereno odradila.

21:11 Voditelji najavljuju kako će se večeras pobjednik doznati tako da će se prvo doznati bodovi žirija, a zatim oni televotinga svih zemalja.

21:08 Nakon spektakularnog početka modnom revijom, dobrodošlicu su poželjeli i voditelji, a pozdravilo ih je oko 12.000 gledatelja u areni Globen. Po prvi puta Eurosong se prenosi i u SAD-u.

21:05 Publika je dočekala i Ninu Kraljić koja je razdragana prošetala pozornicom usred scenskog spektakla i prave modne revije.

21:01 Uvod u ovogodišnji Eurosong započinje revijom kreacija od papira uz predstavljanje svih 26. natjecatelja te švedsku hit glazbu.

Počinje večer puna iščekivanja, posebno za 26 zemalja koje se natječu za prvo mjestu na ovogodišnjem Eurosongu. Našu predstavnicu Ninu Kraljić uz obožavatelje bodre i mnoge poznate Hrvatice pa su joj sreću poželjele voditeljica Antonija Blaće i Severina.

 

 

Komentare korisnika Twittera na temu Eurosonga u stvarnom vremenu možete vidjeti na tweet wallu ugrađenom u ovaj tekst, a možete i sami komentirati koristeći oznaku, hashtag #Eurosong.