VELIKI POVRATAK

Hrvatska se vraća na Eurosong, tko će nas predstavljati?

30.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon tri godine naša se zemlja opet vraća najvećem europskom festivalu lakih nota, a posljednjih mjeseci uveliko se šuškalo o tome da će nas na Eurosongu predstavljati pobjednica prve sezone 'The Voicea' Nina Kraljić

'Naravno da bih voljela predstavljati Hrvatsku na tom festivalu. Bila bi mi to iznimna čast', kazala nam je mlada 23-godišnjakinja iz Lipovljana koju ipak još nitko nije službeno kontaktirao oko eventualnog eurovizijskog nastupa u Stockholmu iduće godine.


Oko imena hrvatskog predstavnika šturi su i na HTV-u. Od njih smo tek dobili kratku potvrdu našeg nastupa na Euroviziji uz objašnjenje da će naknadno obavijestiti javnost o izboru same pjesme. 'U ovom trenutku možemo potvrditi da je HRT osigurao mogućnost sudjelovanja hrvatskoga predstavnika na 61. Eurosongu u Stockholmu 2016. godine', rekli su nam na Prisavlju.

Posljednji naši predstavnici bili su 2013. godine dečki iz Klape s mora koji u Švedskoj s pjesmom 'Mižerja' nisu uspjeli izboriti finale. Nije to pošlo za rukom ni njihovim prethodnicima Nini Badrić, Dariji Kinzer i grupi Feminnem. Tek je Igor Cukrov 2009. na Eurosongu koji se tada održavao u Moskvi, uspio Hrvatsku odvesti u finale.


Upravo loši rezultati naših predstavnika, ali i nedostatak financijskih sredstava, bili su razlog što HRT posljednje dvije godine nije slao svog predstavnika na najpoznatiji europski festival.

Zlatno doba naših nastupa bilo je devedesetih godina prošlog stoljeća dok je tadašnju Doru, festival izbora hrvatskog predstavnika za Eurosong, vodila Ksenija Urličić. Još se i danas pamte nastupi Maje Blagdan, Doris Dragović, Magazina i Danijele Martinović, a upravo su Maja i Doris s pjesmama 'Sveta ljubav' i 'Marija Magdalena' ostvarile naše najbolje rezultate na Eurosongu - visoko četvrto mjesto.