OD 26. DO 30 KOLOVOZA

Četvrti Dimensions festival uz najveća imena elektroničke glazbe

31.07.2015 u 00:11

Bionic
Reading

Dimensions festival, europski epicentar najsvježije elektroničke glazbe, po četvrti se put vraća na jednu od najljepših svjetskih festivalskih lokacija - tvrđavu Punta Christo, poluotok Štinjan i u pulsku Arenu. Od 26. do 30. kolovoza Dimensions festival će predstaviti najbolje od međunarodne techno, house, disco, elektro, bass, jazz, funk, soul glazbene scene

Festival poznat po intimnoj atmosferi te inovativnom i raznolikom zvuku prošle je godine posjetilo sedam tisuća ljudi iz više od pedeset zemalja svijeta. Oni su uživali u izvedbama dvjesto glazbenika koji su se izmjenjivali na maštovitim pozornicama unutar povijesne tvrđave te na dnevnoj pozornici na plaži s pogledom na brijunski arhipelag.

Ispod stoljetnih kamenih zidina i svodova pulske Arene, 26. kolovoza, krenut će uzbudljivo Dimensions putovanje kroz mnogobrojne sfere elektroničke glazbe, na koje će publiku tu večer povesti lideri ovog eklektičnog i progresivnog glazbenog smjera; Four Tet LiveLittle Dragon i Floating Points. Nakon velikog koncerta otvorenja u Areni, 26. kolovoza, već sljedeći dan, festival se seli na predivne lokacije – tvrđavu Punta Christo i poluotok Štinjan te pripadajući mu kamp i festivalsku plažu.

Dimensions festival s posebnim ponosom najavljuje dolazak glavnog ovogodišnjeg gosta - Georgea Clintona i njegovu Parliament-Funkadelic obitelj! Ovaj funk, soul i rock kolektiv jedan je od najutjecajnijih glazbenih skupina, a njihov 'vođa' George Clinton donio je revoluciju u r’n’b glazbu 70-tih, kada je soul pretvorio u funk dodajući mu inspirativne zvukove heroja 60- ih poput Jimi Hendrixa i Franka Zappe.

Upravo na Dimensions festivalu zapanjujućih 35 godina karijere obilježit će Juan Atkins, koji je svojim nedavnim albumom 'Digital Solutions' još jednom dokazao kako je i dalje u samom vrhu svjetske scene elektroničke glazbe. Zajedno s Derrickom Mayom i Kevinom Saundersonom smatra se jednim od začetnika techno glazbe, čiju putanju ucrtava od samih početaka do danas. Nakon prošlogodišnjeg otkazanog nastupa, i na upit brojnih gostiju festival s veseljem najavljujemo povratak još jednih techno velikana – detroitski kolektiv Underground Resistance

Na tvrđavu Punta Christo pored Pule vraća se festivalska ikona Moodymann, čiji je prošlogodišnji nastup bio jedan od vrhunaca festivala. Ovaj rodonačelnik detroitskog zvuka, nakon 20 godina karijere i dalje je na vrhuncu stvaralaštva, što dokazuje i njegov prošlogodišnji album koji je zauzeo vrhove glazbenih top ljestvica. Moodyman je majstor u brisanja granica između žanrova, a u svojim zabavnim nastupima s lakoćom raspleše publiku mješavinom house, soul, funk i hip-hop glazbe. U Pulu stiže još jedna ključna figura house glazbe, Lil Louis čiji utjecaj na klupsku glazbu i produkciju traje još od kultne pjesme 'French Kiss' iz 1989. godine. Britanski elektronički dvojac Mount Kimbie također poznat po unikatnom miješanju žanrova, što se može čuti u njihova dva hvaljena albuma, a na tvrđavu donose jednu posve drugačiju glazbenu dimenziju.

Kristian Beyer, polovica njemačkog dvojca Âme prikazat će njihov unikatni house zvuk inspiriran glazbom Stevieja Wondera, Herbieja Hancocka, Weather Reporta. Moderne, ekperimentalnije inačice bass glazbe predstavljaju Boddika i Loefah, dva iznimna britanska producenta. Kanadski trio BADBADNOTGOOD već je napravio ime za sebe koristeći unikatnu fuziju jazza i hip-hopa koja pleše po rubovima tih žanrova te suradnjama s Tyler, The Creator, Lelandovog Whitty, Frank Ocean i Ghostface
Killah.

Dozu čistog i oštrog techno zvuka po kojem prepoznajemo kultni europski klub, berlinski Berghain, prenijet će na obalu Hrvatske neki od domaćina kluba - Ben Klock i Rodhad. Njihov ‘techno’ kolega Surgeon, kao jedan od vodećih arhitekata britanskog techno zvuka i jedan od najtraženijih techno izvođača na svijetu pokazat će kako to rade na Otoku.

Vrhunske tehničke vještine demonstrirat će uvijek briljantni Motor City Drum Ensemble, a zagonetni španjolski John Talabot pustit će da umjesto njega govori njegova magična glazba. Onsulate donosi organski, jazzy i afro ritmovima ispunjen zvuk, a Daniel Avery, Delano Smith i Horse Meet Disco predstavljaju, svaki za sebe, svoj specifičan glazbeni ukus.

Još jedan glazbenik čija glazba ne poznaje granice žanra je Legowelt, hiperproduktivni nizozemski producent te miljenik hrvatske publike čija se paleta kreće od ranog Detroit techna do housea, pritom pokrivajući sve međuprostore. Mladi Lone je pak prošle godine osvojio nominaciju za najboljeg producenta i najbolji album od strane utjecajnog DJ Maga. Dorian Concept koji je nedavno nastupao u zagrebačkom klubu Sirupu, austrijski je producent čiji se glazbeni izričaj oslanja na nemali broj zvukova uključujući hip-hop, jazz, funk, elektroniku, ambijentalnu glazbu, da nabrojimo samo neke.

Disco žanr će na Dimensions festivalu biti predstavljen kroz tri jaka imena. Od posjećenog bloga na kojem redovno objavljuju svoju glazbu, pa do toga da su trenutno jedan od najtraženijih DJ dvojaca, Bicep su stvorili svoj prepoznatljiv zvuk. Duboki i jedinstveni groove u kombinaciji s ritmovima otkucaja srca redovno baca plesni podij u delirij. Daniele Baldelli je legenda disca i jedan od očeva ove scene čija je blistava karijera počela još u 70- ima. Njima se pridružuje Sadar Bahar, ugledni kolekcionar vinila i predstavnik legendarne Chicago DJ scene koji će festival začiniti dozom funka i soula.

Istaknuti domaći DJ-i koji će na najbolji mogući način predstaviti progresivnu hrvatsku scenu su DJ i producent Petar Dundov, čija bogata karijera traje već 20 godina i Ilija Rudman, jedan od pokretača domaće underground scene zadnjih deset godina. Uz njih hrvatski izvođači na ovom dugačkom popisu su Homeboy, Miss Sunshine, Zarkoff, Mislav Pytzek i ekstrakt crew (Mimi, Labud, Ganik, Novell). Iz Srbije stiže Lag, a iz Slovenije Your Gay Thoughts (Gregor S & SSS).

Skoro 50 warm up zabava za Dimensions festival bit će organizirano u više od 20 zemalja, od Australije do Poljske, preko Grčke i Litvanije, a Dimensions tim udružio se s najboljim promoterima elektroničke glazbe u tim zemljama kako bi na pravi način prikazao kvalitetu samog festivala. Zagrebačka Dimensions warm up party održat će se u klubu Sirup uz podršku domaće ekipe ekstrakt

Povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije za Dimensions festival po cijeni od 660 kuna mogu se nabaviti na stranicama Pozitivnog ritma, u Entrio sistemima, te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje. Ulaznice za koncert otvorenja po cijeni od 240 kuna su u prodaji i mogu se naći putem Entrio sistema, na stranicama Pozitivnog ritma te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje.