EUFORIJA NA POLJUDU I OKO NJEGA

Prvi dan: Ultra protutnjala kroz Split!

11.07.2015 u 11:52

  • +18

Ultra Europe glazbeni festival

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bionic
Reading

Preko četrdeset tisuća posjetitelja na splitskom Poljudu, uz još desetak tisuća na nekoliko pozornica u krugu samog stadiona, ispratilo je prvi dan festivala Ultra Europe i njegove glavne zvijezde: The Chemical Brothers, Alessa, Tiesta i Knife Party

Atmosfera na samom otvaranju festivala, koji uz tri poljudske noći ove godine ima svoje nastavke na Braču, Hvaru i Visu, bila je više nego euforična: gužve koje su cijelog dana vladale u Splitu jednostavno su se preselile na Poljud, na kojem su se do pet sati ujutro na oduševljenje posjetitelja redali neki od najpoznatijih svjetskih DJ-eva.

Najzvučnije ime The Chemical Brothers solidno su odradili svoj dvosatni nastup, no prava euforija ipak je nastupila na početku nastupa DJ-a Tiesta, koji je doslovno zapalio publiku, pa su viđene i bengalke i vatromet.

RTL Autor: RTL

Unatoč velikoj gužvi, na trećem izdanju festivala sve je funkcioniralo znatno brže i jednostavnije nego u prošle dvije godine, pa većih problema gotovo da i nije bilo, izuzevši jednosatni zastoj u poslijepodnevnim satima zbog poteškoća sa sustavom kontrole ulaznica. Organizatori su reagirali na kritike pa je na samom stadionu postavljeno nekoliko stotina montažnih sanitarnih čvorova, uz one poljudske koji su u realnom vremenu održavani i nadzirani. Poboljšana je i protočnost samog Poljuda, pa su u kritičnim trenucima gužve znale zavladati samo na uskim stepenicama kojima se s tribina spuštalo na travnjak.
Video: Ivo Čagalj/Pixsell

Među gostima iz preko 150 zemalja ovaj put je primijećen znatno veći broj onih iz Hrvatske.

U VIP zoni na zapadnoj tribini stadiona, nikad većoj i raskošnijoj, zabavljali su se lokalni političari, misice i zvijezde društvenog života, a u nekoliko navrata zasuti su kišom zlatnih listića.

Splitske komunalne službe odradile su velik posao, pa je cijeli grad gotovo normalno funkcionirao unatoč desecima tisuća ljudi, mahom mlađih, koji su okupirali svaki njegov kutak. Policija je zatvorila za promet sve glavne ulice oko Poljuda.

U subotnje jutro objavljeno je da su prvog dana festivala privedene 94 osobe, od čega njih 81 zbog posjedovanja droge; u njihove akcije uvjerili smo se i na samom travnjaku, na kojem su mlađi policajci bili doslovno prerušeni u partijanere i krstarili su među publikom u potrazi za sumnjivcima. Ukupno četvero ih je obrađeno zbog preprodaje droge. S druge strane, posla za hitnu pomoć bilo je znatno manje nego lani - do pet sati zbrinuto je tek devet mlađih osoba, od čega je dvoje primljeno na psihijatriju, a na samom stadionu obrađeno je još njih desetak, mahom zbog intoksikacije.

Prvog dana festivala na stadionu se pojavio i gradonačelnik Ivo Baldasar, ponosan zbog manifestacije i pokroviteljstva Grada Splita. Već je potvrđeno da će se Ultra Europe održati u Splitu još najmanje dvije godine, a potom će se pregovarati o produljenju suradnje do 2022.

U samom gradu potpuno su ispunjeni svi turistički kapaciteti, a službeno je registrirano 19 tisuća postelja, mada je jasno da je zbog smještaja na crno ta brojka barem upola veća. Smještaja mahom nema ni u okolici od Trogira do Omiša, u kojem je organiziran poseban kamp s preko tri tisuće gostiju.

Ultra Europe nastavlja se u subotu navečer nastupom Axwella Ingrossa, Zedda i Armina van Buurena, a na drugoj pozornici izvan stadiona nastupit će stari splitski znanac, legendarni DJ Carl Cox.