OD 23. DO 26. SRPNJA

Velika glazbena imena na drugom izdanju Musicology festivala

07.07.2015 u 15:27

Bionic
Reading

Musicology festival, koji je prethodne godine debitirao na Kalemegdanskoj tvrđavi, održat će se i ovog ljeta od 23. do 26. srpnja. Već svojim prvim izdanjem festival je otkrio neki drukčiji Beograd, onaj koji možda nije dovoljno vidljiv. Publika, čiji su ukus senzibilitet marginalizirani i koja se ponovo pojavila sa svojim potrebama za kvalitetnim glazbenim događajima, pratit će Musicology i ove godine

Festival, za koji kažu da Beogradu vraća stari sjaj, ove godine je znatno porastao. O tome najbolje govore velika glazbena imena koja će prodefilirati drugim izdanjem Musicology festivala

Četvrtak 23. srpnja

Duško Gojković i Belgrade Summit Octet

Trubač, kompozitor, aranžer i bendlider Duško Gojković - istinska legenda ne samo srpskog i jugoslavenskog džeza nego sigurno najuspješniji, najpoznatiji i najpriznatiji glazbenik s prostora Balkana - sa svojim bendom Belgrade Summit Octet simbolično će otvoriti drugo izdanje Musicology festivala 23. srpnja u 21 sat

Duško Gojković, pionir fuzije džeza s elementima balkanskog folklora, i s pune 84 godine u vrhunskoj je formi kao izvođač i kao autor. Tijekom internacionalne karijere, koja traje skoro šest desetljeća, nastupao je širom Europe i Amerike, a u Japanu ima status jednog od najomiljenijih džez glazbenika. Surađivao je s mnogim velikanima džeza, poput Milesa Davisa, Dizzyja Gillespiea, Gerryja Mulligana, Clarka Terryja, Leeja Konitza, Sonnyja Rollinsa, Phila Woodsa, Dukea Jordana, Thada Jones-Mel Lewisa, Phillyja Joea Jonesa, Nathana Davisa, Stana Getza, Rolfa Ericsona, Pallea Mikkelborga, Tommyja Flanagana, Jimmyja Heatha, Eddieja Gomeza, Mickeyja Rokera i Cheta Bakera, vodio big bendove te je autor velikog broja kompozicija koje su postale džez standardi.

Electro Deluxe

Bend činisedam najtraženijih glazbenika na francuskoj sceni. Od 2001. Electro Deluxe je evoluirao od electro / džez pionira do energetskog koktela prljavog, ali stiliziranog soula i funka. U srcu groove scene i sa sposobnošću spajanja i kreiranja žanrova, ostvarili su velik komercijalni uspjeh u svojoj domovini, u kojoj su im se posljednja dva albuma našla na vrhu džez top lista i to s tekstovima na engleskom jeziku. Poslije dvanaest godina turneja širom svijeta (Kina, Indija, Kanada, Meksiko, Europa, Sjeverna Afrika) i nastupa na nekima od najprestižnijih festivala (Montreal Jazz Festival, Jazz a Vienne, Cervantino, Solidais, Le Printemps de Bourges), Electro Deluxe dolazi u Srbiju po prvi put.

Petak 24. srpnja

21 sat - Ničim izazvan (Srb)

The Brand New Heavies

Pioniri londonske acid džez scene, The Brand New Heavies britanska su glazbena institucija, čiji je jedinstven spoj džez, funk i soul pravaca zapalio prvo britansku, a odmah potom i svjetsku glazbenu scenu, na kojoj postoje već dva desetljeća. The Brand New Heavies su odgovorni za neke od najvećih R&B / soul hitova, izbacivši 16 Top 40 singlova, uključujući 'Dream On Dreamer' i 'You’ve Got A Friend', a prodaja njihovih albuma broji preko dva milijuna. Nastup na Musicology festivalu ujedno će biti njihov prvi nastup u Beogradu otvoren za javnost.






Subota 25. srpnja

21 sat - Marčelo i Napeti Quintet (Srb)

22 sata - Liv Warfield & New Power Generation Hornz

Liv Warfield i New Power Generation Hornz postali su poznati javnosti kao dio Princeovog pratećeg benda. Izronivši iz zvjezdane prašine, Liv Warfield se pojavila na glazbenoj sceni, učvrstivši svoje mjesto kao legenda svog vremena. Pod utjecajem glazbenih junakinja kao što su Nina Simone, Sade, Etta James, Tina Turner i Mary J. Blige, Liv ipak donosi unikatan zvuk, pun soula. Oduševljen njezinom karizmom, moćnim vokalom i sirovom energijom, Prince ju postavlja kao pratećeg vokala u svom bendu, s kojim je Liv proputovala svijet i promijenila mnoštvo velikih bina, imajući u vidu da je njezino mjesto ipak u središtu. Njezin glazbeni pravac prkosi definicijama, ali ako bi se morao definirati, sama Liv bi ga nazvala 'alternativni R&B soul, s malo rock'n'rolla'.

Nedjelja 26. srpnja

Gregory Porter 

Prihvaćen od kritike i publike od izlaska prvog albuma 2010, Gregory je rastao i glazbeno i kao kantautor te je (nakon što je bio nominiran za Grammy za prvi i drugi album) njegova karijera lansirana u visine nagradom za najbolji vokalni džez album na Grammyjima prošle godine. Ovu nagradu odnio je 'Liquid spirit', njegov treći album po redu, na kome je Porter većinski autor.

Sve informacije o drugom izdanju Musicology festivala možete saznati na službenoj stranici