NAJVEĆI OTOČKI FESTIVAL

Glastonbury 2015: Tko je veći bog - Dalaj Lama ili Kanye West?

29.06.2015 u 14:57

  • +5

Glastonbury festival

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Ovoga vikenda završio je najveći britanski festival Glastonbury koji će u dugogodišnjoj povijesti održavanja ostati jedan od zapamćenijih. Donosimo vam pregled najzanimljivijih događanja koja su obilježila ovogodišnje izdanje

Nakon što je vođa Foo FightersaDave Grohl slomio nogu uoči nastupa na ovogodišnjem izdanju Glastonburyja, na njegovo mjesto uskočila je Florence and the Machine. Kako je prošlog petka na glavnoj festivalskoj pozornici zvučala obrada hita Foo Fightersa 'Times Like These' u režiji Florence Welch, pogledajte ovdje:

Osim obrade hita Foo Fightersa, Florence je sa svojim bendom mašinom nenadani nastup na Glastonburyju začinila skidanjem par odjevnih komada, a na takav je potez uspjela nagovoriti i publiku.

Sama najava Kanye Westa kao glavne zvijezde ovogodišnjeg Glastonburyja stvorila je niz kontroverzi u javnosti. Čak 134 tisuće ljudi potpisalo je stvorenu online peticiju kojom se zahtijevalo Westovo otkazivanje nastupa, no molbe im nisu uslišane. U subotu na Glastonburyjevu Pyramid stageu pojavio se Kanye West, o čijem će se nastupu još dugo raspravljati. Tijekom nastupa, Westu se na pozornici pridružio Justin Vernom iz Bon Ivera, a osim ovog glazbenog kolege i suradnika, West se (između ostalog) morao suočiti i s nenadanim gostom. Riječ je o poznatom britanskom komičaru Leeju Nelsonu koji mu je pokušao uzurpirati nastup, nalik na Westov ubačaj prilikom pobjedničkog govora Taylor Swift na MTV-jevoj dodjeli nagrada 2009. godine.


I više nego dinamičan scenarij obojen kontroverzama na pozornici Pyramid stagea West je dodatno podebljao izvedbom Queenovog hita'Bohemian Rapsody', dok je netom prije izvedbe 'All Falls Down' s debitantskog albuma iskoristio priliku rekavši: 'Sada gledate najveću živuću rock zvijezdu na planetu.' Tu izjavu West se nije libio ponoviti još par puta tijekom nastupa, a kako su na nju reagirali tviteraši, pogledajte ovdje:

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti svjedočiti ovogodišnjem izdanju Glastonburyja, britanska TV kuća BBC pobrinula se za prijenos uživo. Kad je došao red na prijenos nastupa Kanye Westa, BBC se pobrinuo na svaki mogući način upozoriti gledatelje ispred malih ekrana na eksplicitan sadržaj tekstova kojem će upravo svjedočiti. Osim upozorenja koja su prštala iz svakog ugla ekrana, BBC je Westov nastup obogatio i titlovima koji su sadržavali izmijenjene riječi njegovih stihova. Kako su gledatelji reagirali na potez BBC-a u misiji sprečavanja eksplicitnog sadržaja, pogledajte ovdje:


Da cjelokupan subotnji program Glastonburyja ne ostane samo na showu Kanye Westa, pobrinuo se Pharrell Williams koji je premijerno izveo najnoviju stvar naslova'Freedom'.

Zadnji dan Glastonburyja obilježen je rođendanskom proslavom Dalaj Lame. Ovaj svjetski mirotvorac svoj 80. rođendan odlučio je proslaviti na britanskom festivalu te je, između jutarnjih govora i sudjelovanja na forumu o klimatskim promjenama u organizaciji Guardiana, prisustvovao nastupu Patti Smith. Glazbenica je tom prigodom zapjevala 'Sretan rođendan' Dalai Lami u čast, a glazbenoj čestitki pridružila se i publika.