NA FINALU INMUSICA

Placebo treći put u Zagrebu: Nikad bolje i svježije

25.06.2015 u 09:01

  • +35

Završna večer INmusic festivala

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Čast da zatvori jubilarno izdanje INmusica na glavnoj pozornici, pripala je britanskim alt rockerima Placebu - bendu koji je osam godina nakon posljednjeg domaćeg nastupa i s 20 godina staža na sceni, ponovno dokazao zašto se nalazi na samom vrhu bendova s uvjerljivim live izvedbama

Nakon nesretne kiše koja je obilježila drugi dan INmusica, slavljenički festivalski finiš protekao je u suhim vremenskim uvjetima i uz zamjetno veću posjećenost kojoj je, između ostalog, kumovao i nastup britanskog Placeba - benda na čiji smo novi nastup na domaćem terenu morali čekati dobrih osam godina.

U periodu od posljednjeg domaćeg nastupa, Brian Molko i Stefan Olsdal suočavali su se s čestim promjenama 'onog trećeg člana' nakon odlaska Stevea Hewitta s kojim je Placebo i izgradio status ponajboljeg alternativnog rock benda današnjice. Na treće gostovanje u Hrvatskoj, Molko i Olsdal stigli su u pomlađenom izdanju s četveročlanim bendom sastavljenim od violinistice Fione Brice, novog bubnjara Matta Lunna, basiste Billa Lloyda i gitarista hrvatskih korijena - Nicka Gavrilovicha. S novijim snagama u redovima, Placebo je sinoć zvučao svježe poput benda koji tek počinje graditi svoju karijeru. Molko u ulozi frontmana zvuči bolje nego li na početku karijere, a postava Placeba čini se najharmoničnijom i najživljom dosad. Cjelokupan bend na pozornici, sinoć se prepustio emocijama i strastima u glazbenom presjeku cjelokupne karijere, uglavnom se fokusiravši na hitove kako bi ziheraški raspametili okupljeno mnoštvo.

Prije dolaska (prema riječima Briana Molka) putujućeg cirkusa Placeba na glavnu pozornicu INmusica, dočekala nas je matrica stvari Pure Morning, nakon koje su Brian, Stefan i družina krenuli s izvedbama aktualnijih stvari, na kojima Placebo i dalje ostaje dosljedan starom, prepoznatljivom zvuku. Ipak, u naletu evergreena koji u nastupima uživo stižu u aranžerski pomaknutijem i nabrijanijem izdanju (uz Molkove nazalne vokalne preinake), aktualnije pjesme s posljednjih dvaju albuma neslavno odlaze u drugi plan. U nešto više od sat i pol izvedbe, tako su se najviše istaknule izvedbe uspješnica poput Space Monkey, Meds ili pak The Bitter End kao posljednje pjesme prije izvođenja neizostavnog bisa.

Uz autorske stvari, Placebo je s godinama postao prepoznatljiv i po nekolicini obrada klasika, a sinoć smo umjesto prognozirane izvedbe Where Is my Mind? prošlogodišnjih zvijezda zadnjeg dana INmusica - Pixiesa, uživali u izvedbi hita Kate BushRunning Up That Hill koja ponosno nosi titulu jedne od posebnijih izvedbi na sinoćnjem nastupu. Svoje treće gostovanje Placebo je finiširao eksplozivnom izvedbom hita Infra Red, nakon kojeg je uz bučnu zvučnu kulisu i gromoglasan pljesak publike napustio pozornicu grupnim naklonom i odrađenim jednoipolsatnim nastupom obilježenim hitovima iz karijere duge 20 godina.

SETLISTA

B3
For What It's Worth
Loud Like Love
Every You, Every Me
A Million Little Pieces
Black Eyed
Twenty Years
Too Many Friends
Special Needs
One Of A Kind
Space Monkey
Exit Wounds
Meds
Song To Say Goodbye
Special K
The Bitter End

BIS

Running Up That Hill
Post Blue
Infra Red