U DUBROVNIKU

U lipnju počinje festival 'Ana u Gradu'

03.06.2015 u 20:31

Bionic
Reading

Kratkim, ali efektnim filmom koji je dao presjek protekle četiri godine Aninog festivala u Dubrovniku predstavljen je peti, jubilarni festival 'Ana u Gradu' koji će se održati od 18. do 21. lipnja na predivnim otvorenim pozornicama Dubrovnika

Autorski projekt Ane Rucner u Dubrovniku započeo je 2011, a što goste očekuje na ovogodišnjem festivalu predstavila je sama umjetnica, Ana Rucner.

'Evo ga, peta godina festivala! Ponosni smo što smo došli do ove obljetnice i što možemo održati pet krasnih koncerata u lipanjskom vikendu. Započet ćemo festival prekrasnim koncertom u Parku Orsula 18. lipnja, lokaciju koju smo već lani najavljivali, ali nismo realizirali koncert zbog lošeg vremena. World Classics & Croatian Beauties će u jednoj večeri predstaviti sve što sam napravila za Hrvatsku - to će biti moderna izvedba na električnom violončelu uz predivne videospotove o Lijepoj Našoj', kazala je Ana.

Već drugi dan festivala stižu sjajni mladi glazbenici koji su oduševljeno prihvatili dolazak u Dubrovnik: virtuozni pijanist Oliver Poole, koji će se predstaviti dubrovačkoj publici u Palači Sponza, te dvojica simpatičnih i temperamentnih Talijana, Mario Stefano Pietrodarchi i Luca Luccini, bandoneonist i gitarist, koji će izvesti predivan tango program u Kneževom dvoru.

Oliver se uživo javio i pozdravio Dubrovnik putem Skypea, Mario i Luca su snimili i najavili koncert, a svi su istaknuli kako jedva čekaju dolazak u Dubrovnik i festival Ana u Gradu.

Posljednji dan festivala, ujedno svjetski Dan glazbe, obilježit će i najprepoznatljiviji koncert festivala, 'Pozdrav ljetu', besplatan koncert u pet sati ujutro u amfiteatru Excelsa nekretnina, ovu godinu posebno važan za Anu jer će nastupiti sa svojom majkom Snježanom Rucner. Festival završava u nedjelju navečer koncertom u Kazalištu Marina Držića, na kojem će uz Anu nastupiti Mostarski simfoničari i ritam sekcija s buzukijem i sazom, a na repertoaru je filmska glazba, najpoznatiji svjetski filmski hitovi.

Festival 'Ana u Gradu' od samog početka ima humanitarni karakter pa je tako i ove godine te će prihod od ulaznica svih koncerata ići za pomoć Mari Maltarić.

'Nastojimo uvijek nekome pomoći, a ove će se godine sav prihod od prodanih ulaznica donirati Mari Maltarić, oboljeloj djevojci kojoj podršku pruža cijeli Dubrovnik', rekla je Ana.

Vlaho Kmetović, Marin prijatelj i jedan od inicijatora akcije za pomoć svojoj prijateljici, tim je povodom nazočio press konferenciji te kazao: 'Od srca želim zahvaliti Ani, njezinoj ekipi i svim glazbenicima koji su odmah prihvatili sudjelovanje u pomoći Mari, u ime svih nas. Hvala što si nas pozvala, a vjerujem da je to zato, između ostalog, što i Mare svira violinu!', izjavio je Vlaho te pozvao građane da sudjeluju na barem jednom od koncerata za pomoć Mari.

Otkrio je i ovo: 'Najavio bih događaj za 21. lipnja 2016. – koncert Ane Rucner zajedno s Marom Maltarić!', za kraj je rekao Vlaho te zahvalio i svima ostalima koji podupiru Maru od samog početka akcije.