RADNA PROSLAVA

Močvara slavi 16 godina postojanja uz višednevni program

22.05.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Močvara, klub zagrebačkog Udruženja za razvoj kulture 'URK', u razdoblju od 27. svibnja do 3.lipnja. slavi 16 godina postojanja. Tih 16 godina klupske aktivnosti Močvara obilježava višednevnim programom čija je kruna koncert The Thurston Moore Banda (ex-Sonic Youth) u utorak, 2. lipnja

Jedna od najdužih klupskih inicijativa u Hrvatskoj pokrenuta je 16. travnja 1999. u Runjaninovoj 2 (kod Botaničkog vrta) otvorenjem 'prve' Močvare, da bi nakon pola godine rada uslijedilo i seljenje u današnje prostore na Trnjanskom nasipu. Klub koji se iz percepcije šire javnosti pojavio niotkud bio je plod volonterskog rada djevojaka i mladića iz neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture 'URK', koji su nekoliko godina prije toga marljivo organizirali koncerte, svirali u bendovima, bavili se nezavisnim izdavaštvom te koji su u jednom trenutku shvatili da jedino zajedničkim naporima u Zagrebu mogu otvoriti klub kakav je gradu bio prijeko potreban. Uz Močvarinu obljetnicu, URK u ovoj godini slavi i 20 godina svog postojanja.

Močvara je otvorena u vrijeme koje vaninstitucionalnoj kulturi nije bilo naklonjeno. Poslijeratni period u Zagrebu i Hrvatskoj subkulture mladih gurao je na društvene margine, no ipak, entuzijazam i velika želja svih uključenih u rad Močvare nadvladali su nepovoljne okolnosti. Uz Mamu, Attack i brojne druge istomišljenike, Močvara je dala svoj prilog u razvoju drugačijeg i zasigurno humanijeg Zagreba, pružajući mu drukčije sadržaje koji grad čine gradom. Močvarini pionirski koraci reizgradnje klupske kulture poslužili su kao primjer drugim aktivistima širom Hrvatske i regije koji i danas pokreću i realiziraju inicijative i prostore za prezentaciju drugačijih kulturnih sadržaja. Zagreb i Hrvatska na taj su se način približili europskim gradovima u kojima se napušteni industrijski prostori transformiraju u kulturne centre.

U Močvari se tijekom godine održi na desetine koncerata, slušaona, filmskih projekcija, izložbi, tribina… U Močvari se sklopilo puno novih poznanstava, prijateljstava, veza, klub je i danas mjesto otvoreno za sve pozitivne ljude, različitih životnih stavova i svjetonazora, bez ikakvih netrepeljivosti. Zajedno s KSET- om, Vintage Industrial Barom, Tvornicom, Medikom i ostalim scenskim 'suborcima', Močvara i dalje stoji na braniku promoviranja pozitivnih vrijednosti u zagrebačkom kulturnom životu.

Kao i svake godine, Močvara rođendan proslavlja radno. Višednevni program proslave 16. rođendana Močvare svojevrstan je pregled programa koji se tijekom
godine održava u klubu. Prvog dana proslave, 27.svibnja u Močvari se održava program 'Književnost u Močvari', dok je dan kasnije na programu kultno 'Pesničenje'.  U petak, 29. svibnja održava se klasični party Dirty Dancing. Subota, 30. svibnja, u suradnji s portalom Potlista na Savskom nasipu (pored kluba) donosi koncert/piknik na kojem nastupaju Analena, ESC life (The) Lesser Men i drugi, dok se u klubu do kasno u noć održava reggae/dub/dubstep party.

Nedjelja, 31. svibnja nudi tradicionalni sajam ploča i stripova, te večer s Boreom Leejem. Koncert kantautora u okviru programa 'Začarana Močvara' kojeg vodi Nina Romić, rezerviran je za ponedjeljak, 1. lipnja. U utorak, 2. lipnja u Močvari se održava već spomenuti nastup The Thurston Moore Banda (u kojem uz Thurstona sviraju i Steve Shelley iz Sonic Youtha, Deb Googe iz My Bloody Valentine te James Sedwards) i Lovely Quinces kao support. Proslava završava u srijedu, 3. lipnja nastupom legendarnog ska benda The Toasters iz New Yorka. Detaljan program proslave dostupan je na službenoj web stranici Močvare.

Prije starta rođendanskog programa, u Močvari se do 23. svibnja održava 16. Žedno uho festival. Do kraja ove koncertne sezone u klubu će nastupiti i kanadski psihodelični rockeri Black Mountain (15. lipnja), te možda i najveći deathcore bend danas - Suicide Silence (25. srpnja).

382639,382633,381753,381391