PODIJELJENI KIPIĆI

Vatri četiri Porina, najbolji album ima Psihomodo Pop

06.03.2015 u 20:00

  • +19

Split: 22. dodjela glazbene nagrade Porin

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Večeras su u splitskoj Spaladium Areni 22. put dodijeljene glazbene nagrade Porin. Bilo je to prvi put da je Split bio domaćin tom spektaklu

Na splitskoj pozornici od 600 četvornih metara večeras su nastupili najuspješniji glazbenici protekle godine – od Vatre, Psihomodo Popa, Detoura, Pavela do Doris Dragović, Jacquesa Houdeka, Ivane Kindl, Grette, Bang Banga, Sare Renar i ostalih.

Voditelji su bili Ida Prester, Ana Gruica, Nikša Kušelj i Mario Petreković, a zanimljivosti su počele već u 18 sati na Porinovom crvenom tepihu gdje su, kao na dodjeli Oskara, brojna poznata lica iz društvenog života odgovorila na pokoje pitanje Martine Validžić i Ane Radišić.

Gosti ovogodišnjeg 22. Porina bili su Josipa Lisac, TBF, Marijan Ban, Dječaci, Dino Rađa, Slavko Sobin, Meri Cetinić te Oliver Dragojević i Gibonni, a najveći dobitnici grupa Vatra - čak četiri Porina - za najbolju izvedbu grupe s vokalom, produkciju, snimku te onu najvažniju, za pjesmu godine.

Dodjela je počela klapskom izvedbom pjesme 'Dalmatino povišću pritrujena' i predstavljanjem voditelja Ide Prester i Nikše Kušelja. Voditeljski par odmah je pozdravio Duška Ćurlića koji tijekom Porina dodatno komentirao sve, od crvenog tepiha do svih ostalih zanimljivosti.

Mario Petreković je na crvenom tepihu bio odjeven u policajca te je 'pregledavao' sve goste i usput 'usmjeravao promet', a kasnije je kao DJ udružio snage s voditeljicom Anom Gruicom, no ne pretjerano uspješno. Petreković je ipak u najboljoj formi kad je u središtu pažnje, kao što se moglo vidjeti u emisiji 'Tvoje lice zvuči poznato'.


Tijekom dodjelenekoliko dužih segmenata posvećeno je dobitnicima nagrade za životno djelo (Nikša Gligo i Frano Parać) te nagrade za antologijsko djelo koju je dobila Josipa Lisac za album 'Dnevnik jedne ljubavi'. Možda zato i ne čudi što je duet Ivane Kindl i Jacquesa Houdeka ('O jednoj mladosti') bilo daleko najugodnije čuti cijele večeri.

Duet Davora Gobca i Marijana Bana bio je kratak ali zabavan. Psihomodo Pop izveo je i svoju pjesmu 'Bejbi' te je posvetio nedavno preminuloj legendi novog vala Vladi Divljanu. Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu dobila je Sara Renar, koja je svojim neuobičajenim stilom osvojila mnoge ljubitelje glazbe u Hrvatskoj.

Bang Bang je dobio Porin za novog izvođača godine, a Vatra za pjesmu godine ('Tango') uz komentar Ivana Dečaka, frontmena benda, koji se zahvalio 'svim bakama koje čuvaju klince' jer bez njih ne bi mogli primiti nagradu. Porina za album godine dobio je Psihomodo Pop za 'Ćiribu ćiriba', na što je Gobac veselo komentirao kako je - bilo i vrijeme.

Ovogodišnji Porin završio je miksom pjesama legendarnog Dine Dvornika u ne naročito uspjeloj izvedbi voditelja dodjele - prigodan kraj još jedne šablonske dodjele diskografskih nagrada.

Cijeli popis pobjednika možete naći na službenoj stranici Porina