20 GODINA SIDDHARTE

Tvorničko slavlje slovenske industrial mašine

13.02.2015 u 09:40

Bionic
Reading

Kultna slovenska grupa Siddharta dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u petak, 27. veljače, a koncert je dio velike proslave 20 godina karijere benda. Kao predgrupa nastupit će alt-rock band Seven Mouldy Figs

Godina 2015. u znaku je velike obljetnice za Siddhartu te ova slovenska industrial/rock mašina slavi dva desetljeća djelovanja na sceni. Impresivnu obljetnicu obilježit će i činjenica da odmah po povratku sa zagrebačkog koncerta Siddharta odlazi u studio i počinje raditi na novom materijalu. Za tu priliku bend će ponovo surađivati s producentom Dejanom Radičevićem koji je radio na njihovom prvom albumu, a ovoga puta plan je uz prepoznatljivi Siddhartin zvuk iskoristiti i sve što nudi moderna produkcija.

Siddharta je osnovana 1995., a njihov prvi album 'ID' odmah je skočio na vrhove glazbenih ljestvica 1999. Taj uspjeh su nadmašili 2001. s izlaskom albuma 'Nord', kojeg je premašio album 'Rh'- 2003., a s kojim je uslijedio i rasprodani koncert pred više od 30 000 ljudi na ljubljanskom Stadionu Bežigrad. Sljedeći album 'Petrolea' iz 2006. popraćen je izrazitim produkcijskim pristupom. U prosincu 2009. izašao je album 'Saga', prvi album snimljen izvan Slovenije, i to u Los Angelesu s poznatim glazbenim producentom Rossom Robinsonom (Korn, At The Drive-in, Slipknot, Limp Bizkit...), koji je dvije godine kasnije s njima radio i na šestom albumu 'Vi' snimljenom uživo pred 11 000 fanova na stadionu Stožice. Na svom kontu Siddharta ima više od 30 glazbenih nagrada, za izvođača, album i spot godine, platinaste i dijamantne tiraže, najbolji omot, i brojne suradnje među kojima se posebno izdvajaju one sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije na koncertu na Križankama 2003. Uz šest studijskih albuma Siddharta je objavila i gomilu EP-jeva, remiks album 'Silikon Delta' (na kojem ih remiksiraju izvođači poput Laibacha, Umeka, Random Logica...), akustični 'Izštekani' i nekoliko live izdanja.

 


Kao predgrupa Siddharti nastupit će Seven Mouldy Figs, alter-rock bend iz Zagreba koji broji tri članice – Laura M. (bas gitara), Laura N. (bubnjevi i back vokal) i Lucija (gitara i vokal). Bend je osnovan 2012. godine, a na ljeto 2014. postaje trio i nastavlja u pomalo eksperimentalnom smjeru uz obožavani miks žanrova. Seven Mouldy Figs iza sebe ima dva EP- ja, naziva 'Anger Studies' i 'Anger Management', mnoštvo koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Srbiji i BiH i izvode samo autorske pjesme na engleskom jeziku. Trenutno rade na prvom albumu koji je najavljen singlom 'Sound 008' i koji će ugledati svjetlo dana do kraja ove godine.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 60 kuna. Na dan koncerta, cijena će iznositi 80 kuna

Službena prodajna mjesta:

• Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
• sustavi Entrio.hr