OPROŠTAJ OD KEMALA MONTENA

Posljednji ispraćaj 'sarajevske duše od čovjeka'

26.01.2015 u 18:08

  • +27

Posljednji ispraćaj Kemala Montena

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Bionic
Reading

'Svakom sam od vas poklonio pjesmu, mnoge su tužne i prepune sjete, dadoh vam ljubav ne tražeći ništa, poklonih vam srce kao malo dijete. Hvala svima iz vremena ruža, moje vas pjesme ni za što ne krive, svi koji su otišli iz života moga, u pjesmama mojim jos uvijek žive...' stihovima poznate pjesme Kemala Montena koji tako vjerno pričaju o njegovu životu, oprostili su se danas obitelj, prijatelji i kolege na zagrebačkom Mirogoju od omiljenog sarajevskog kantautora i pjevača

Brojni glazbenici, sportaši, političari, glumci... svi su danas na Mirogoju poželjeli reći posljednje zbogom glazbeniku kojeg su baš svi voljeli. Rade Šerbedžija kroz suze je tihim glasom svom dragom prijatelju recitirao stihove pjesme 'Dušo moja' koju su često pjevali zajedno.

Siniša Škarica u svom se govoru prisjetio najljepših trenutaka iz Montenova života, njegove skromnosti na početku karijere, ali i onda kad je bio na vrhuncu slave.

'S Kemom sam se poznavao pune 44 godine, još od one subotičke noći u decembru kad je napisao pjesmu svojoj Branki. Njegov humor i osmijeh svima su nam uljepšavali dane. Mnogima je posvetio pjesmu, svojoj Branki, kćeri i sinu koji su mu zauvijek bili najvažniji u životu. Kemo je bio čista jednostavnost, iskrenost i toplina', rekao je poznati hrvatski producent i bliski Kemin prijatelj prisjetivši se i dana kad je nastao jedan od najljepših Montenovih evergreena koje je otpjevala Gabi Novak 'Pamtim samo sretne dane'

Dok je je Arsen spavao u susjednoj sobi, Kemal i Gabi su jednog popodneva uz omiljenu im kavicu, skrivećki pušeći zabranjene im cigarete, na Arsenove stihove skladali nezaboravne note.

Majstor sjetnog akorda sve je radio s dušom i uvijek i pamtio samo sretne dane. Kemalov najbolji prijatelj Arsen Dedić od svog se 'brata' oprostio - tišinom.

Arsen, kojem rijetko ikad nedostaje riječi, bio je potpuno slomljen odlaskom osobe s kojom se u glazbi i životu najbolje razumio.

Malo tko je danas na zagrebačkom Mirogoju mogao suspregnuti suze, a među prisutnima kojima to nije uspjelo bili su Aco Petrović, Tereza Kesovija, Rajko Dujmić, Milan Bandić, Aki Rakimovski, Žera, Boris Novković, Ivica Propadalo i mnogi drugi koji su poznavali sarajevsku dušu od čovjeka.

Njegova omiljena talijanska pjesma 'Con te partiro' koju je rado slušao, odzvanjala je Mirogojem i uz ljude koje je volio ispratila ga na vječni počinak.

Komemoracija za Montena održat će se u srijedu, 28. siječnja, u 12 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu, a pogreb će biti istoga dana u 14:30 sati na sarajevskom groblju Bare.