THE CLASH MONOGRAFIJA

Nikad ispričana priča o kultnom punk bendu

28.12.2014 u 09:07

Bionic
Reading

Velika 'pink' monografija o jednom od nautjecajnijih bendova svih vremena, britanskim punkerima The Clash, uzbudljivo je štivo prepuno dosad nepoznatih detalja o ovom slavnom bendu koje će se svidjeti ne samo fanovima The Clasha, već i svim zaljubljenicima u glazbu

Knjiga koja na više od 380 strana donosi pregršt fascinantnih informacija o ovom kultnom bendu, odnedavno je dostupna i u hrvatskom prijevodu. Urednici domaćeg izdanja su Milan Pavlinović i Anđelo Jurkas, a knjigu su s engleskog preveli Pavlinović i Zoran Stajčić (izdavač je Dallas Records).

Ova nikad ispričana priča o bendu The Clash, kojeg i danas mnogi mladi glazbenici navode kao veliki uzor, ilustrirana je dosad rijetko viđenim plakatima, fotografijama članova benda iz djetinjstva, objavljenim intervjuima, memorabilijama i drugim zanimljivim dokumentima jednog vremena, čita se u jednom dahu.

The Clash nije nikad bio običan bend. A njihovi su fanovi to itekako znali prepoznati i cijeniti.

Kako stoji u uvodu, intervjui za tu knjigu uglavnom su napravljeni u pet dana, s tim da je svaki član benda imao 15-ak sati da se sjeti priče o tome kako, što, zašto i kada je The Clash učinio ono što je učinio tijekom sedam godina svog postojanja. Manji dio intervjua preuzet je iz Grammyjem nagrađenog dokumentarca 'Westway To the World' redatelja Dona Lettsa, inače njihova starog prijatelja.

Bogato ilustrirano štivo odličan je prikaz razdoblja u kojem je glazba značila puno više nego danas – punk je bio hrana za dušu i 'gorivo' za sve bijesne mlade ljude koji su jasno i glasno kritizirali britansko društvo. The Clash, četvorica mladih 'buntovnika s razlogom', na najbolji je mogući način kanalizirao to nezadovoljstvo svojim društveno angažiranim tekstovima i prepoznatljivim punk zvukom u kojem se isprepliću utjecaji drugih žanrova. Jesu li oni bili trendseteri, revolucionari, ikone, kapriciozne rock zvijezde? Ova knjiga na najbolji mogući način donosi odgovore na ta pitanja i otkriva nepoznate detalje o bendu.

Karizmatični frontmen The Clasha Joe Strummer tako u knjizi otkriva da je oduvijek bio protiv autoriteta: 'Propitivanje autoriteta bilo je visoko na listi mojih prioriteta. Od rane dobi uvidio sam da je autoritet sustav kontrole koji nema nikakvu mudrost… I da to nije odnos, nego nešto čega se treba riješiti.'

U 'velikoj ružičastoj knjizi' tako možemo upoznati Strummera (tako se nazvao jer je mogao svirati samo šest žica odjednom ili nijednu) iz posve drukčijeg kuta. Slavni glazbenik otkrio je ponešto i o neobičnoj povijesti svoje obitelji (njegov djed, Englez, živio je u Indiji, a baka mu je bila Indijka), kao i manje poznate činjenice iz perioda kad je bio u bendu 101'ers.

Knjiga otkriva i kako je tad 12-godišnji Joe prvi put čuo Rolling Stonese u svojoj internatskoj sobi. Taj trenutak mu je zauvijek promijenio život: 'Podsvjesno sam odlučio da ću zauvijek slijediti glazbu, takva glazba će biti moj način života. Svatko u toj školi trebao je nešto takvo. Bilo je to mjesto gdje su se ljudi vješali.' (iz knjige 'The Clash', str. 19, izdavač Dallas Records).

'The Big Pink Book' detaljan je kronološki prikaz djelovanja The Clash od 1976. do 1983. uz pregršt tekstova, intervjua, rijetko ili nikad viđenih fotografija, omota ploča, set lista s nastupa...

Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Nick 'Topper' Headon
svojom su glazbom pokorili obožavatelje s obje strane Atlantika te ušli u legendu, a ova knjiga čiji su autori sami članovi benda oduševit će sve one koji uvijek od glazbe traže nešto više - poruku, stav, smisao...