ODNEDAVNO I POTPREDSJEDNICA

Atraktivna prva dama obožava skupe krpice i estetske zahvate

22.02.2017 u 12:30

  • +3

Mehriban Aliyeva

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Mehriban Aliyeva, 52-godišnja supruga predsjednika Azerbajdžana koju je suprug posebnim ukazom imenovao potpredsjednicom te naftom bogate zemlje, svojim izgledom plijeni pozornost medija

'Mehriban Arif qizi Aliyeva je imenovana prvom potpredsjednicom Republike Azerbajdžan', objavio je njezin suprug nakon donošenja ukaza. Ova funkcija uvedena je nakon referenduma o ustavu u rujnu prošle godine, kojim je Aliyev produžio trajanje predsjedničkog mandata s pet na sedam godina i tako dodatno učvrstio svoju vlast u zemlji. Prva potpredsjednica uživa pun imunitet i preuzima sve ovlasti i obaveze šefa države u njegovu odsustvu. Ustav ne definira točne potpredsjedničke ovlasti i dužnosti, ali pretpostavlja se da će nadgledati rad vlade.

Rođena u jednoj od najuglednijih azerbajdžanskoj obitelji, Mehriban je završila medicinu i poslanica je u parlamentu, a bavi se humanitarnim radom i ambasadorica je kulture. Djed joj je bio poznati pisac, stric Hafiz Pashayev je bio prvi azerbajdžanski veleposlanik u SAD-u, a otac Arif Pashayev je rektor National Aviation Academy u Bakuu. Mehribanina majka Aida Imanguliyeva bila je ugledna psihologinja i arabistica.

  • +3
Mehriban Aliyeva Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Poduzetnu vitku brinetu koja govori ruski, engleski, turski i arapski, mnogi smatraju najmoćnijom osobom države.  Mehriban koju često proglašavaju jednom od najljepših prvih dama, za Ilhama se udala s 19 godina, ali nije odustala od studija. Specijalizirala je oftalmologiju, a od 1988. do 1992. radila je kao liječnica u Institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih znanosti u Moskvi. Elegantna Azerbajdžanka obožava modu, a premda to naravno nikad nije priznala, javna je tajna da se podvrgavala estetskim operacijama. Uvijek besprijekorno dotjerana, preferira komade koji naglašavaju besprijekornu liniju, a zaštitni znak joj je bujna duga kosa koju najčešće nosi raspuštenu i oči naglašene u smokey eyes stilu. Supruga azerbajdžanskog predsjednika godinama gradi uspješnu političku karijeru. Članica je Nove azerbajdžanske stranke, a tijekom parlamentarnih izbora u 2005. ušla je u Narodnu skupštinu Azerbajdžana.

S Aliyevim koji je predsjednik ove kavkaske države od 2003. ima dvije kćeri Leylu i Arzu te sina Heydara. Još 2004. je osnovala Heydar Aliyev Foundation, a postala je UNESCO-ova ambasadorica dobre volje za promicanje usmene i glazbene tradicije. Izvršni je član Nacionalnog olimpijskog odbora Azerbajdžana. Prva je žena vitez od Rubinskog križa, dodijeljena joj je titula Pokrovitelj stoljeća Međunarodne dobrotvorne fonda za filantropski rad.  Inače, Aliyev je na mjestu predsjednika naslijedio svog oca Heydara Aliyeva, šefa bivšeg lokalnog KGB-a i člana sovjetskog Politbiroa.