Novi vladari Hollywoda čija imena trebate zapamtiti

Novi vladari Hollywooda čija imena trebate zapamtiti

25.02.2017 u 09:34

Bionic
Reading

Osim iskusnog Mela Gibsona ove godine nominirani redatelji tek su nedavno izašli iz sjene u Hollywoodu. Mladi Damien Chazelle dokazao se prije tri godine odličnom dramom 'Ritam ludila' inspririran vlastitim životnim iskustvom, 37-godišnji Barry Jenkins briljirao je dosad na nezavsnoj sceni, vrlo zanimljivog Kanađanina Denisa Villeneuvea publika je zapazila još 2001. s dramom 'Maelström' koja je osvojila čak 23 filmske nagrade, a Keneth Lonergan namučio se više od svih kako bi dobio svoje mjesto među najboljima

Zahvaljujući ljubavi prema jazzu 32-godišnji redatelj Damien Chazelle snimio je dva filma koja su mu osigurala ulazak u klub najbolji. Mjuzikl 'La La Land' potaknuo je polemike o svojoj kvaliteti, no nagrade se nižu jedna za drugom,a zasigurno ga ni Oscari neće zaobići ove godine. No nitko ne poriče da je Chazelleov 'Ritam ludila' Whiplash bio odličan film. Naime, Chazelle je u srednoj dao sve od sebe kako bi postao bubnjar, a život mu je zagorčavao vrlo strog učitelj koji mu je ujedno bio inspiracija ua ulogu lunetičnog profesora Terence Fletcher u Whiplashu. Film je nazvao po kompoziciji koju je oduvijek mrzio jer mu je zadala najviše muke dok je svirao i po Chazelleu 'je napisana  da bi potpuno izludila bubnjare'. Kako je kasnije priznao postao je svjestan svojih ograničenja pa se ostavio glazbe i prihvatio filma. Kad se nakon diplome na Harvardu preselio u Los Angeles zarađivao je pišući filmske scenarije.

Trenutno najbolji kanadski redatelj 49-godišnji Denis Villeneuve, kojeg mnogi smatraju filmskim genijalcem nove generacije, može se pohvaliti uistinu listom vrlo zanimljivih filmova čiji je ključ šokantni dramski preokret koji ovaj Kanađanin obožava. Njegovi intrigantni misteriozni filmovi oduševljavali su na prvu i publiku i kritiku kojaje uvijek bila široke ruke kad je Villeneuve u pitanju. Prije šest godina njegova drama 'Incendies' o dvoje blizanaca bratu i sestri kojis u u potrazi za svojim ocem bila je nominiraza za Oscara za najbolji strani film, a u Kanadi je osvojila sve najvažnije nagrade, njih osam. Karijeru je započeo početkom devedesetih snimajući kratke filmove, a režijom je zarazio i svog mlađeg brata Martina. Novi projekt Villeneuvea, nakon SF-a 'Arrival' s kojim je nominiran za Oscara, je ekranizacija romana Jo Nesboa 'The Son'.

Najintrovertiraniji od nominiranih redatelja zasigurno je 54-godišnji Njujorčanin Kenneth Lonergan koji ove godine u utrku za Oscara ide s uistinu odličnom i teškom dramom 'Amnchester By The Sea'. Film će malo koga ostaviti ravnodušnim, a za to je zaslužan i odličan scenarij, dobar odabir glumaca među kojima se ističe  Casey Affleck. Lonergan je rođen u obitelji liječnika i psihijatrice, čija je profesionalna iskustva prenio na papir napisavši scenarij za komediju 'Analiziraj ovo' s Robertom Dr Nirom.

Karijeru je započeo kao dramaturg i scenarist, njegove drame osvajale su mnoge nagrade, a bio je jako uspješan i na Boradwaju. Zapazio ga je i Martin Scorsese pa je Lonengarn napisao scenarij za njegove 'Bande New Yorka'. Svoj pravi filmski pečat svjestkoj kinematografiji dao je odličnom dramom 'Margaret' 2011. godine s Annom Paquin u glavnoj ulozi. Film je pet godina bio u post produkciji, da bi kad je konačno izašao ušao u na listu najboljih filmova 21. stoljeća. Film prati mladu sedamnaestogodišnju njujoršku srednjoškolku uvjerenu da je nehotice uzrokovala prometnu nesreću u kojoj je poginula žena. Zbog frustracije počinje emocionalno maltretirati obitelj, prijatelje, učitelje i ponajviše sebe.

'Margaret je bila moja najveća noćna mora. Taj film mi je prisuštioo toliko muke u životu, no spasili su me kritičari koji su me nagradili lijepim riječima', opisao ej redatelj iskustvo snimanaj jednog od svojih najboljih filmova. Mnogo manje muke imao je snimajući film 'Manchester By The Sea', za koji je napisao i scenarij, a koji je   jedan je od najhvaljenijih kritičarskih filmova posljednjeg desetljeća i jedan od najizglednijih kandidata za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film.

Još jedan vrlo mladi redatelj, koji je s dva snimljena filma došao do najprestižnijih nominacija, je 37-godišnji Barry Jenkins. Njegova se 'Mjesečina' ove godine okitila s osam nominacija za Oscara u osam najvažnijih kategorija. Jenkins je film snimio prema scenariju nastalom po priči Tarella Alvina. Riječ je o priči koja prati  odrastanje jednog mladića u nasilnoj četvrti Miamija čiji snažni trenuci u životu oblikuju njegov identitet i određuju njegovu sudbinu. U tri različita poglavlja života, Chiron izrasta od nesigurnog dječaka do zlostavljanog tinejdžera koji se bori sa vlastitom seksualnošću. Jenkins je poput glavnoj junaka u filmu imao turbolentno djetinjstvo. Naime,  rođen je u Miamiju , a njegov otac umro je kad mu je bilo 12 godina. Prethodno se rastao o Jenkinsonove majke jer je bio uvjeren kako Barry nije njegov sin. Odgojila ga je majčina prijateljica u malenom prenašućenom stančiću. Film koji je pokazao svoje redateljsko umijeće je nezavisna romantična drama 'Medicine for Melanchony' koja portretira intimu jednog para u San Franciscu tijekom 24 sata.