ZAMALO IH UNIŠTILI

Evo koje su zvijezde opelješili pohlepni menadžeri

19.02.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Posljednja u nizu koja je ostala bez milijuna zahvaljujući velikom povjerenju u pogrešnog čovjeka jest pjevačica Alanis Morissette kojoj je bivši poslovni partner Jonathan Swartz skinuo skoro pet milijuna dolara s računa. Poznata je i nesretna sudbina Leonarda Cohena kojeg je tadašnja menadžerica i ljubavnica Kelley Lynch olakšala za sto milijuna kuna nakon čega je bankrotirao. U klubu prevarenih su i glumica Uma Thurman, glazbenici Billy Joel, Elton John, Grace Jones te Sting i mnogi dr.

Ni pola godine nakon što je kanadska glazbenica Alanis Morissette tužila svog menadžera i bivšeg poslovnog partnera Jonathana Swartza za 15 milijuna dolara jer je raznim malverzacijama i lošim poslovanjem te lažima ugrozio njezino financijsko stanje, morala se suočiti s još jednom pljaččkom. Lopovi su u njezinoj vili u Los Angelesu ukrali nakit u vrijednosti od milijun i pol dolara. No nije samo Morissette bila loše sreće jer je vjerovala pogrešnim ljudima.

Leonard Cohen na tom je polju izgubio najviše, sve svoje bogatstvo, zbog čega je u poodmakloj životnoj dobi morao na svjetsku turneju da bi zaradio za život. Cohen je dao otkaz menadžerici Kelley Lynch 2004. kad je saznao da mu je ukrala oko 100 milijuna kuna. Tada mu je prijetila smrću te slala poruke njegovim prijateljima da je on ovisan od heroinu. Pjevač ju je tužio zbog uznemiravanja 2005., a nakon suđenja koje je trajalo godinama Lynch je osuđena 2012. i prijetila joj je kazna i do pet godina zatvora. Odvjetnik optužene tvrdio je da su njene poruke i mailovi bili više molba za pomoć, a ne kazneno ponašanje. Par je imao kratku romantičnu vezu, no ona je završila kada je Cohen saznao za krađu. Kelley mu je obećala da će mu život pretvoriti u pakao.

Sličnu je sudbinu doživjela glumica i pjevačica Grace Jones koje je morala objaviti bankrot nakon što je njezin menadžer pobjegao sa svim njezinim milijunima koje je zaradila u karijeri. Jones je zbog svega morala opet na turneju, a uslijedio je i brak s vrlo imućnim Britancem zahvaljujući kojem si je opet mogla priuštiti životni luksuz.

Problema s menadžerom koji mu je ujedno bio i šogor imao je i slavni američki kantautor Billy Joel kojem je brat njegove supruge Frank Weber ukrao 30 milijuna dolara. Joel ga je tužio tražeći odštetu od čak 90 milijuna dolara. Glazbenik je kasnije izjavio kako ga je taj događaj dotukao pa je opet poskliznuo u ovisnost o alkoholu. Joel je uspio vratiti tek osam milijuna dolara.

Elton John je pak imao problema s pohlepnim računovođama i menadžerom Andrewom Haydonom, koji su po Eltonovim tvrdnjama iz njegova fonda gdje je išao novac s turneje uzeli čak 29 milijuna dolara. Tužio ih je na sudu, no presuda nije išla u njegovu korist.

Sreće nije imao ni Sting koji je 1995. doznao da je njegov financijski savjetnik Keith Moore s kojim je surađivao 15 godina skidao novac s njegovih računa za svoje poslovne eksperimente koji su se pokazali katastrofalnim pa je novac izgubio. Moore je osiromašio Stinga za deset milijuna dolara.

Uma Thurman ostala je bez jednog milijuna zahvaljujući svom računovođi Kennethu Staru koji je svojim klijentima ukrao ukupno 33 milijuna dolara s računa kako bi svojoj supruzi osigurao lagodan život na visokoj nozi. Uma je bila te sreće da se i bez suda suprotstavila Staru kad je doznala za krađu, a novac joj je brzo vratio.

Njezinom kolegi Benu Stilleru financijska savjetnica Dana Giacchetto uzela je 250 tisuća dolara, a Stiller je poput Ume Thurman taj novac također dobio natrag. Giacchetto je ukupno od svojih klijenata ukrala deset milijuna dolara zbog čega je osuđena na tri godine zatvora.

Najpoznatiji svjetski varalica, broker i financijski savjetnik je Bernard Madoff koji je pravomoćno osuđen na 150 godina zatvora zbog prevare u kojoj su njegovi ulagači izgubili, koliko je do sada poznato, 65 milijardi dolara. Među ulagačima bile su mnoge filmske zvijezde poput bivšeg bračnog para Kevina Bacona i Kyre Sedgwick koji su izgubili velik novac, točnije svu svoju ušteđevinu. Madoff je prevario i redatelja Stevena Spielberga, televizijsku talk show zvijezdu Larryja Kinga i Johna Malkovicha, koji je izjavio kako ga je prevarant Madoff financijski uništio.