POZIV NA BOJKOT

Skandal u Francuskoj zbog redatelja Romana Polanskog

20.01.2017 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon što je slavni poljski redatelj Roman Polanski (83) imenovan ovogodišnjim domaćinom svečane dodjele francuskih filmskih nagrada Cesar žestoko se pobunio dio francuske javnosti, ponajviše feministice, poručivši kako će pokrenuti peticiju za bojkot. Naime, Polanskom mnogi još nisu oprostili grijehe kad je prije skoro 40 godina optužen za silovanje maloljetnice u SAD-u

Vijest da će slavni francusko-poljski redatelj Roman Polanski biti domaćin svečane dodjele filmskih nagrada Cesar jučer nije naišla na odobravanje jednog dijela francuske javnosti. Akademija umjetnosti, tehnike i filma priopćila je kako će 83-godišnji Polanski održati uvodni i završni govor na svečanosti koja se održava 24. veljače u Parizu, a ubrzo nakon toga na društvenim mrežama započele su kritike brojnih francuskih feministica koje smatraju kako je 'nedopustivo da jedan silovatelj bude na čelu takvog događanja'. U svjetskim medijima piše se kako dio Francuza pokreće peticiju protiv Polanskog.

Naime, redatelj Polanski sedamdesetih je u SAD-u optužen za silovanje 13-godišnjakinje, a od tada živi u egzilu u Francuskoj i Švicarskoj. Pobjegao je iz Sjedinjenih Država nakon što je priznao krivnju za nezakonit spolni odnos s tada 13-godišnjom Samanthom Geimer. Prvotno je bio optužen za silovanje uz uporabu droge te perverziju i sodomiju nad djetetom mlađim od 14 godina, ali je ta optužba odbačena u sklopu nagodbe u kojoj je Polanski priznao krivnju za niži stupanj kriminalnog djela. Prije nego što se trebao javiti u zatvor pobjegao je i od tada nije stupio na tlo SAD-a. Geimer je kasnije pokrenula privatnu tužbu, a tražila je da se ona odbaci 2009.; objasnila je i zašto.

'Suočila sam se s činjenicom da sam bila žrtva, i to sam prevladala, uz jednu iznimku - svaki put kad se na sudu povede rasprava o tom slučaju, pozornost se usredotočuje na mene, moju obitelj, moju majku i ostale', rekla je Geimer. Polanski trenutačno živi u Francuskoj, osvojio je osam Cesara, među kojima i onaj za najbolju režiju za film 'Venera u krznu'.