DIRLJIVA PRIČA

Ivana Plechinger: Moždanog udara se ne treba bojati

18.01.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Prva asocijacija na Ivanu Plechinger još od izlaska njenog hita 'Mala ptica nebeska' iz 1994. godine je - pozitiva. Glazbenica i radijska voditeljica iza velikog osmijeha godinama je uspješno skrivala svoju unutarnju borbu. Prije četiri godine dogodio joj se moždani udar, a prošle godine joj je na rukama umro otac. Kako bi pobijedila tugu, počela je pisati te je objavila svoju prvu knjigu prepunu ljubavi i nade

'Zahvalna sam doslovno na svemu što mi se dogodilo u životu. Posebno sam zahvalna na najgroznijim stvarima koje su mi dogodile. To je najteže za napraviti, da uspiješ shvatiti što je lijepo u nečem groznom što ti se u životu događa', izjavila je Ivana Plechinger za 'Sve u šest' na RTL televiziji.

Prije četiri godine glazbenica i radijska voditeljica doživjela je moždani udar.

'Samo sam se sagnula, zacrnilo mi se pred očima i ono što mi je bilo sumnjivo, bila sam dezorijentirana. Znala sam da sam u svojoj kući, ali nisam znala u kojoj sam sobi. Nisam se mogla uopće kretati. Ne možeš si objasniti što se događa. Čekaš informacije i onda kad ih dobiješ, gledaš što da radiš s tim informacijama kasnije. Nisam mislila da ću umrijeti jer ne znaš što ti se događa. Nakon što sam čula što mi se dogodilo i kad sam shvatila da sam hodala s tom dijagnozom šest dana dok nisam saznala, onda si misliš: 'Isuse, što se sve moglo dogoditi u međuvremenu'', ispričala je.

Od tada joj se život sasvim promijenio, nabolje. Sada živi posve drukčije nego nekada, pazi na prehranu, vježba i uživa u svakom trenutku. Većih posljedica od moždanog udara - nema.

'Imam jednu mrlju na vidnom polju. Međutim, imala sam tu sreću da me to ne ograničava u ničemu što radim. Dakle, ja uredno vozim, radim svoj posao... Kad mi je nešto u tom kutu, nađe mi se čaša tu, pa je ne vidim, pa je srušim. Vjerujem da je  ta mrlja ostala baš zato da me s vremena na vrijeme podsjeti što sam proživjela, da me moj tadašnji način razmišljanja doveo do tolikog stresa da mi se uopće dogodio moždani udar. I da to nikad ne zaboravim', rekla je za 'Sve u šest' na RTL televiziji.

Prije godinu dana na rukama joj je umro otac, a kako bi pobijedila tugu i bol počela je pisati. Od bilježaka je nastala knjiga 'Ono što ostaje, uvijek ljubav je'.

'Možeš pustiti da ti takva scena obilježi život tako da nakon toga više nikad ne budeš normalan. Danas mislim da me to spasilo da kroz taj moždani prođem normalna. I da okrenem svoj život u nekom mirnijem smjeru, ali jednako tako mi je pomoglo da iz te strašne scene u kojoj je bio moj tata, koji je bio cijeli moj svijet, on je bio i mama i tata jer ja mamu nemam od dvanaeste, da nakon te scene ostanem zdrava' kaže.

Ivana danas radi na Narodnom radiju, sklada, piše i uživa u život punim plućima. Svoj život dijeli na YouTubeu sa svojim brojnim  sljedbenicima.

'Od moždanog udara se ne umire. Moždani udar se ne događa starim osobama i moždanog udara se ne trebate bojati. Generalno se netrebate bojati. Manje strahujte pa vam se moždani udar neće ni dogoditi', poručila je.