NIJE IH MALO

Holivudske zvijezde ponosne na svoje hrvatske korijene

23.01.2017 u 08:38

Bionic
Reading

Istražili smo koje to glazbene, filmske i televizijske svjetske zvijezde porijeklo veže za našu zemlju. Broj nije malen, a među najpoznatijima zasigurno je John Malkovich čiji su pradjed i prabaka bili iz Ozlja poraj Karlovca. Na popisu je i Eric Bana, zatim današnji suprug Sofije Vergare Joe Manganiello, glazbena zvijezda Lorde, čija je majka Sonja Jelić porijeklom iz Hrvatske, Zvijezda serije 'Castel' Stana Katic, čiji roditelji potječu iz Dalmatinske zagore...

John Malkovich je već godinama zaljubljenik u jadransku obalu, no njegovi dolasci u Hrvatsku nisu tek slučajnost. Njegovi prabaka i pradjed u SAD su emigrirali iz Ozlja pokraj Karlovca. Kad je prije sedam godina u posjeti Dubrovniku govorio o svom hrvatskom podrijetlu glumac je priznako da unatoč ljubavi prema našoj zemlji ne zna ni riječi hrvatskog.

'Djed i baka nam jednostavno nisu dali da učimo njihov jezik, samo bi ga šaputali negdje u kutu sobe kad bi se svađali', rekao je Malkovich na festivalu Juliana Rachlina 2010.. Njegove najdraže destinacije na svijetu gdje se uspijeva opustiti, priznao je u članku za jedan travel blog, su Palmižana i otok Vis.

Kanadska glumica Stana Katic, zvijezda američe serije 'Castle' zemlju svojih predaka posljednji put je posjetila u travnju 2015. kad se u Damaciji tajno udala za Krisa Brkljača, australca srpskih korijena. Stanin otac porijeklom je iz Vrlike, a Majka iz Sinja. I ta mjesta je glumica je tada  posjetila, a na svom Instagram profilu objavila niz fotografija iz rodnog kraja svojih roditelja.

Američku glumicu Jennu Elfman koju pamtimo iz humorističke serije 'Darma i Greg' rođena je kao Mary Butala. Djed njezinog oca emigrirao je iz Karlovca davne 1900.

'Moj otac je posjetio Hrvatsku prije nekoliko godina. I ja se nadam da ću učiniti isto. Otac mi je pričao kako je ondje upoznao dosta rođaka koji su prošli traumatična iskustva u ratu 90-ih. Ostao je zadivljen njihovom izdržljivošću. Tim ljudima su se događale strašne stvari u životu, ali našli su način da prežive ratna stradanja', rekla je Elfman u jednom intervju prije 13 godina.

I današnji suprug Sofije Vergare zgodni američki glumac Joe Manganiello ponosan je na svoje hrvatske korijene. Djevojačko prezime njegove majke je Bračanov, do mu je tata podrijetlom Talijan.

Australski glumac koji se proslavio i u Hollywoodu Eric Bana rođen je kao Eric Banadinović.Ericov djed Mate Banadinović je nakon završetka Drugog svjetskog rata iz Hrvatske emigrirao u Argentinu. Baka je uzela sina Ivana, Ericova oca i preko Njemačke otišla u Australiju. Ubrzo se doselio i djed te se obitelj nastanila u Melbourneu. Ondje se Eric rodio 1968. Prezime Banadinović i dalje se nalazi na njegovim službenim dokumentima, a skratio ga je u Bana da bi lakše dobio posao u filmskoj industriji. Bana je 2006.  primio priznanje Republike Hrvatske za iznimna postignuća u filmskoj industriji. Rekao je kako, koliko zna, u Hrvatskoj više nema rodbine, ali je kao mladić, prije filmske karijere, posjetio domovinu svojih predaka.

Američka glumica Ivana Miliceivic rođena je 1974. u Sarajevu gdje su radili njezini roditelji podrijetlom Hrvati, koji su emigrirali u SAD- kad je Ivana imala pet godina. Jednom je priznala kako se jako veseli svakoj posjeti Zagrebu, odakle je njen otac, a kad je u Hrvatskoj posjeti i obitelj na Krku.

Kad je Nirvana pisala glazbenu povijest devedesetih mnogi su u Hrvatskoj pucali od ponosa jer je basist i suosnivač benda Krist Novoselic hrvatskih korijena, a čak je 1980. pohađao gimnaziju u Zadru.

Njemački redatelj Werner Herzog rodio se 1942. u Münchenu. Otac Dietrich bio je Nijemac a majka Elizabeta Hrvatica. Kako je otackad mu je bilo 12 godina napustio obitelj Werner se odrekao očevog prezimena Herzog i predstavljao se kao Werner Stipetić. Kad se počeo baviti režijom, vratio je očevo prezime jer je Herzog zvučalo moćnije.

Hrvatskih je korijena i austrijski glumac i oskarovac Christoph Waltz čija je majka Elizabeth Urbančić poznata kostimografkinja hrvatsko-slovenskog podrijetla.

Američki glumac Partick Muldoon također je zahvaljujući majci vezan za Hrvatsku, dok mu je otac podrijetlom Irac.

Poznati američki komičar Judah Friedlander ima hrvatske krvi s majčine strane, dok očevi korijeni potječu iz Rusije.