MLADEN GRDOVIĆ

Ja sam dobar čovjek, a sudarima sam naštetio samo sebi

11.12.2016 u 06:00

Bionic
Reading

Zadarski pjevač Mladen Grdović godinama je na samome vrhu domaće estrade. Svakim svojim koncertom okuplja brojnu publiku i dobro živi od svog posla, a ovih dana objavio je novi album 'Nek se čuje pisma s Jadrana'. Pjevač je za tportal govorio o karijeri dugoj 40 godina, životnim pogreškama, ali na temu navodnog obiteljskog nasilja više ne želi govoriti, jer je, kaže, već sve rekao. Sretan je sa svojom Brankicom s kojom će uz ostatak obitelji proslaviti Božić, a najbolje se relaksira upravo u krugu obitelji i sa svoja četiri psića

Vaš novi album 'Nek se čuje pisma s Jadrana' objavljen je samo dvije godine nakon albuma 'Samo more to zna'. Koliko se danas uopće isplati snimati i objavljivati albume?
U mom slučaju, rekao bih da se isplati. Imam neki ritam objavljivanja i predstavljanja pjesama i toga se držim. Svjestan sam činjenice da je prodaja albuma manja nego što je to bilo prije nekoliko godina, ali čini mi se da to ovisi i o nekim drugim faktorima. Primjerice, moja publika je ona koja još uvijek kupuje moje albume, a oni mlađi dolaze na koncerte. Isto tako važna mi je objavljivati albume zbog dijaspore jer često nastupam izvan Hrvatske, a njima je CD jedini kontakt s pjevačem. Vani ne mogu računati da će me publika vidjeti na TV-u ili čuti na radiju.

Ostali ste vjerni svom izričaju, kanconama mediteranskog ugođaja. Koliko radite na svojoj modernizaciji i ukorak ste s vremenom?

Moj vokalni izričaj je kancona s mediteranskim ugođajem i toga se uvijek držim. To je ono što mogu vjerno svojoj publici otpjevati i imaju tu potrebnu emociju u kojoj se ja kao autor najbolje snalazim. To je moj glazbeni put i to se sigurno neće mijenjati. Aranžmanski i produkcijski se one uvijek mogu prilagoditi vremenu u kojem nastaju. Ne mogu biti roker niti ću to ikad pokušati biti. Uostalom, koliko sam uspješan dosad bio s mojim pjesmama, dokazuju i brojne nagrade na festivalima MiK, Zadarskom festivalu te Splitskom, a ove godine sam dobio i Grand prix Splitskog festivala. Upravo zbog toga imam i stalnu ekipu suradnika jer ono što je dobro ne treba mijenjati.

Mladen je omiljen i među kolegama glazbenicima


Neke stvari nikad ne mijenjate. Recimo u svim svojim pjesmama stalno se vraćate simbolima Dalmacije, maslini, moru, staroj majci, staroj vatri, starom kruhu. Zar vam to nije dosadilo?
Ne, nikad mi nije dosadilo niti će. Obožavam svoju Dalmaciju i sve ono što me izgradilo kao čovjeka danas, bilo da su to masline, kruh i običaji moga kraja, moji roditelji ili ljubav. Moje pjesme su uglavnom ljubavne tematike, a naravno sve ono što susrećem svaki dan, ljude i njihove patnje, sve ono što čini dalmatinski kraj je za mene izvor svega što osjećam i o čemu rado pišem u svojim pjesmama.

Veliki ste emotivac. Smeta li vam to što se više piše o vašem privatnom životu, kad ste napravili neko navodno obiteljsko nasilje, popili koju čašicu više, nego o vašoj glazbi, a jedan ste od najslušanijih glazbenika s preko 400 skladbi, s bogatim koncertnim rasporedom?
Kad imate preko 40 godina staža na glazbenoj sceni i respektabilnu karijeru, onda ne možete biti potpuno imuni na takve napise. Profesionalac sam i navikao sam na svakakve napise i objašnjavam to činjenicom da pišu o onome tko nešto vrijedi. Shvaćam da novinari traže senzacije i da se pravdaju time da ljudi žele čitati o privatnom životu javnih osoba, ali puno tih priča je napuhano, a opravdavati se za svaki napisani naslov je gubitak energije. Svojim sudarima sam naštetio samo sebi. Ostalo je sve napuhano. Zahvalan sam što moja publika nije promijenila mišljenje zbog toga nego više cijeni moju iskrenost na koncertima. Ja sam dobar čovjek i nisam nikog povrijedio. Gledam naprijed, ne svađam se, niti imam protiv nekog nešto.


Emotivni pjevač pobjedu na 56. Festivalu zabavne glazbe Split proslavio je u suzama

Što ste naučili iz pojedinih pogrešnih odluka i koju svoju grešku smatrate najvećom?
Ne mislim da sam nešto pogriješio u životu da bih to mijenjao. Bilo je možda pogrešnih odluka, ali onaj tko ne griješi, taj ne radi. Sve je to životna škola.

Imate 56 godina i izgledate dosta mlađe za svoje godine. Neki to pripisuju dobrim genima, neki zdravu životu, kome ili čemu ste vi zahvalni?
Obično hvale moje pjesme, a ne izgled (smijeh). Naša profesija je takva da smo stalno na putu i radimo u noćnim satima. Kad nismo na koncertima, pišemo pjesme, snimamo u studiju. Oduvijek sam bio sportski tip, mogu se pohvaliti s preko 20 zlatnih medalja jer sam bio kormilar veslačke reprezentacije, a danas kad god mogu trčim. Nastojim barem dva do tri puta tjedno. Za sve drugo su zaslužni geni mojih roditelja.



Mladen s 14-godišnjom kćeri Sarom


Na novom albumu se nalazi pjesma 'Božić je' koju ste otpjevali sa svojom kćeri Sarom. Hoćete li koji put nastupiti zajedno?
Sara je napisala pjesmu koju smo zajedno otpjevali u studiju. Vidi se da joj je glazba u genima. Na koncerte je sigurno neću voditi jer nastupam u vrijeme kad ona spava.

Kakva je Sara djevojčica, što je zanima? Kako s njom najradije provodite vrijeme?
Sad je trenutačno više zanima sport. Čime god se bude bavila u životu, imat će moju podršku.
 
Kako se u vašoj obitelji slave blagdani?
Moji blagdani su kao i dočeci Novih godina uvijek radni, ali sva sreća imam u tome podršku svoje obitelji, pa iako sam daleko od doma, moja je obitelj uz mene. Tako će biti i ove godine. Moja Brankica, brat Paulo i njegova supruga Inga bit ćemo za Božić zajedno, ali ne u Zadru. Bit će to ponovo obiteljsko-radni blagdani. Upravo se uz obitelj i najbolje relaksiram i opuštam kao i uz svoja četiri psića.


Pjevač će sa suprugom Brankicom i ostatkom obitelji dočekati Božić

Spot Mladena Grdovića i Sare za pjesmu 'Božić je' pogledajte ovdje: