TAKO SE ŽIVJELO NEKAD

Bregović o opijatima, striptiz barovima i filozofiji

27.10.2016 u 20:31

Bionic
Reading

Povodom skorašnjeg koncerta u beogradskoj Areni u studenom Goran Bregović je gostujući u talk showu na srpskoj televiziji uz puno humora otkrio zanimljive detalje iz prošlosti Bijelog dugmeta i svog privatnog života

Gostujući u emisiji 'Večer s Ivanom Ivanovićem', Goran Bregović prisjetio se zanimljivih detalja iz povijesti Bijelog dugmeta i otkrio kako je jedan student filozofije postao jedna od najvećih rock zvijezda bivše Jugoslavije, a nije se suzdržavao odgovoriti i na pitanja o drogi u bendu tih godina.

'Počeo sam s tim u Italiji s 18 godina, a kad sam počeo studirati, više se nisam drogirao. Kasnije je bilo toga u Londonu jer nisam bio toliko discipliniran pisati tekstove na vrijeme. Da bih u tome uspio, držao sam se budnim deset dana. Bez kokaina je nemoguće biti budan 10 dana', kaže Brega. Otkrio je i tko je financirao opijate bendu.

Naime, Jugoton je u to vrijeme bila izdavačka kuća za koju je snimalo Bijelo dugme. Čelnicima je postalo sumnjivo jer su fakture za troškove benda svaki put bile sve veće, a posebno su se uvećavali troškovi za 'cvijeće i kolače'.

'Ustvari je to bio kokain', priznao je Bregović, ispričavši i kako se počeo baviti glazbom.

'Moj otac je bio vojno lice i amaterski je svirao violinu pa je htio da svira i njegov mali. Upisao me u glazbenu školu, ali ja sam se umjesto za violinu odlučio za gitaru. Bio sam u izviđačima i tko od izviđača nije znao svirati gitaru, nije imao što tamo tražiti', objasnio je. Već s 15 godina počeo je nastupati po kafanama, a najduže je nastupao u jednoj kafani na autobusnoj stanici u Konjicu.

'I danas kad tamo putujem obavezno bacim pogled na tu autobusnu stanicu. Bio sam dijete s periferije Sarajeva, mi smo bili hendikepirani u odnosu na one koji su bili iz centra. Kad se samo sjetim gdje smo sve svirali. Dođeš u neki dom kulture na periferiji, a upravnik ti kaže - ne može, komšija Himzo je teško bolestan, ne smijemo ga ometati galamom, dođite iduće sedmice. Dođemo za sedam dana, a Himzo još nije preminuo i opet ništa od svirke', prisjetio se Brega, dodavši kako je sa sedamnaest nastupio u striptiz baru.

'Ako postoji neki znak koji ti Bog šalje da će sve biti u redu, onda te sa sedamnaest pošalje svirati u striptiz bar. To je bilo nevjerojatno iskustvo. Striptiz bar pun k'o šibica, a jedina nevina riba tamo bila je Ismeta Dervoz, koja je bila naša pjevačica', zaključio je Brega kroz smijeh.

Večer s Ivanom Ivanovićem - Goran Bregović