LEGENDARNI KOMIČAR

Umro je Gene Wilder

29.08.2016 u 22:05

Bionic
Reading

Slavni komičar Gene Wilder preminuo je u 83. godini nakon duge bolesti

Gotovo da ne postoji nitko tko nije pogledao barem jednu komediju u kojoj je glumio Gene Wilder. Poznat po svojim ulogama u filmovima 'Blazing Saddles', 'The Producers', 'Young Frankenstein', 'Stir Crazy' te 'Willy Wonka & The Chocolate Factory', Gene Wilder ostavio je neizbrisiv trag u svijetu komičara.

Gene Wilder često je surađivao s genijem komedije Melom Brooksom te kolegom Richardom Pryorom. Sjajni komičar bio je dva puta nominiran za Oscara.

Wilder je preminuo u svom domu u Stamfordu u Connecticutu. Njegov nećak Jordan Walker-Pearlman kaže kako je došlo do komplikacija s Alzheimerovom bolesti koja ga je mučila.

Gene Wilder rođen je kao Jerome Silberman 11. lipnja 1933. u Milwaukeeju u Wisconsinu u SAD.

Svoj profesionalni debi Gene Wilder imao je 1961. na Broadwayu u predstavi 'Roots', no već za svoju sljedeću ulogu u komediji Grahama Greenea 'The Complaisant Lover' dobio je nagradu Clarence Derwent za najboljeg novog glumca.

Gene Wilder je od 1962. godine počeo raditi i na televiziji, a pojavio se i u nekoliko filmova prije hita koji ga je stvarno lansirao – filma 'The Producers' koji je režirao i napisao Mel Brooks. Wilder je za ulogu Lea Blooma dobio nominaciju za Oscara za mušku sporednu ulogu.

Glumio je uz Donalda Sutherlanda u 'Start the Revolution Without Me', a 1971. nastavio je svoj put slave u filmovima 'Willy Wonka and the Chocolate Factory' i 'Everything You Wanted to Know About Sex' Woodyja Allena.

Vrhunac slave Gene Wilder doživio je u dva filma Mela Brooksa – 'Blazing Saddles' i 'Young Frankenstein'. Slavni komičar je nakon toga počeo pisati i režirati svoje komedije.

Među filmovima koje je sam režirao i pisao su 'The Adventure of Sherlock Holmes' Younger Brother' i 'The World's Greatest Lover'.

No, Wilderov komičarski talent najbolje je dolazio do izražaja ispred, a ne iza kamere. To se odlično vidi i u nizu filmova koje je snimio s kolegom Richardom Pryorom. Zajedno su glumili u filmovima 'Silver Streak', 'Stir Crazy', 'See No Evil, Hear No Evil', 'Another You' te u još nekoliko projekata.

Gene Wilder bio je oženjen četiri puta. Karen Boyer s kojom je bio u braku od 1991. umrla je u siječnju ove godine.