INTERVJU ZA TPORTAL

Jacques progovorio o dvoličnosti, lažima i nepravdi

30.07.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Poznato je kako nema glazbenog izričaja u kojem Jacques Houdek ne briljira, a sada se predstavlja u posve novom svjetlu. Snimio je album 'Tko je, srce, u te dirn'o?' s najljepšim starogradskim pjesmama. Ususret svom velikom koncertu pod nazivom Gospodin Glas pjeva za vas 12. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji, Jacques nam je pričao o nedavnoj suradnji s Doris Dragović te među ostalim otkrio je li strog roditelj i jesu li mu djeca naslijedila glazbene gene

Spremate se za veliki koncert u Opatiji. Jesu li Vam draži nastupi u manjim, intimnijim prostorima gdje je nekako bolja, intimnija komunikacija s publikom ili veći, pred širim auditorijem?

Zaista mi je svaki nastup važan i svakom sam u ovih 16 godina karijere pristupio najodgovornije. Vesele me i nastupi u intimnijim prostorima, manjim kazalištima gdje mogu nastupiti samo uz klavir, a ispunjavaju me i nastupi pred nekoliko tisuća ljudi gdje je opet jedna posebna, neopisiva atmosfera. Takva će biti i ovog ljeta, 12. kolovoza, u Opatiji gdje ću imati čast po prvi put nastupiti na njihovoj legendarnoj velikoj Ljetnoj pozornici. I ovim se putem zahvaljujem Festivalu Opatija na povjerenju i pozivam svoju publiku na jedno posebno glazbeno putovanje jer ovaj je koncert sigurno jedinstven, i s obzirom na čaroban ambijent Ljetne pozornice i Opatije bajne, ali i pratnju vrhunskog Maestra orkestra pod ravnanjem virtuoza Antuna Stašića. Posebno mi zadovoljstvo pričinjavaju moji glazbeni gosti koji su toliko nesebično odlučili prekinuti svoje godišnje odmore i doći mi u goste - to je poseban osjećaj međusobnog poštovanja, i zato im velika hvala! Doris Dragović i Vanna, dvije legende naše glazbe, dva velika glasa, dvije istinske dive, i moj Alen Đuras, mlada nada i moj kandidat iz ovogodišnjeg finala The Voicea - presretan sam i jedva ih čekam dočekati na čarobnoj Ljetnoj pozornici!

Nedavno ste ostvarili suradnju s Doris Dragović. Kakav dojam je na Vas ostavila kao profesionalka, ali i privatno?

Suradnja s Doris Dragović za mene je ogromna čast, zadovoljstvo, ali i velika nagrada i priznanje jer je upravo Doris rekla Tončiju i Vjekoslavi Huljić da mene vidi u tom duetu 'Ima nešto u tome' koji smo potom i snimili, a za koji dan će izaći i videospot. Doris je za mene oduvijek bila jedan od najljepših glasova, divim se njezinoj karijeri, njezinoj dosljednosti, umjetničkom putu, njezinim pjesmama, vrhunskim izvedbama, i već duže vrijeme imam privilegiju da me podržava u mom radu, a sada smo, eto, i kao kolege snimili zajedničku pjesmu koja će, siguran sam, živjeti dugo među publikom. Doris je velika profesionalka, umjetnica ogromnog iskustva, a i privatno je predivna osoba, puna duha, iskrenosti, tog zaraznog temperamenta, posebne energije... Jako je volim i poštujem i presretan sam što ćemo zajedno nastupiti i na mom koncertu u Opatiji 12. kolovoza.


Jacques i Doris snimili su zajednički singl 'Ima nešto u tome'

Poznato je da se zbog svog osebujnog vokala možete jednako dobro snaći u mnogim glazbenim pravcima. Kako to da ste odlučili snimiti album sa starogradskim pjesmama?

Ljubitelj sam umjetnosti trajne vrijednosti, kao što su starogradske pjesme. Imao sam želju da na jednom mjestu zabilježim svoj umjetnički doživljaj tih starogradskih bisera, i to u tamburaškim obradama. Glazbeni producent mog novog albuma Tihomir Ivanetić i virtuoz na tamburi Krunoslav Dražić u tome su me podržali i odlučili smo zajedno s mojom diskografskom kućom izdati album najljepših starogradskih pjesama 'Tko je, srce, u te dirn'o?'... Želio sam da jednog dana iza mene ostane i ovakav vrijedan glazbeni uradak, pomalo neočekivan, ali napravljen s puno ljubavi, stvarali smo ga pomno nekoliko godina i sada smo ponosni jer reakcije su sjajne, album se super prodaje, svaki pravi ljubitelj glazbe zasigurno će ga poželjeti imati u svojoj kolekciji - tim više sam ponosan jer sam ja odabrao svih 12 pjesama po nekom svom odabiru, ukusu, osjećaju...

Jeste li u svojoj karijeri bili prisiljeni na kompromise?

Ni privatno ni poslovno nisam osoba koju se može na nešto prisiliti. Glazba je moja ljubav, moj poziv, moj blagoslov... Hvala Bogu, od samih početaka imam punu podršku i obitelji, i diskografske kuće Croatije Records koja mi vjeruje i menadžera, tako da oko mene nema lobija koji bi mi pokušavao nešto nametnuti... Mislim da svaki pravi glazbenik koji glazbu osjeća svojim pozivom ima izrazito jak stav, jasnu viziju i da se njime jako teško može manipulirati ili ga prisiljavati na nešto. Nisam instant-projekt, glazba koju stvaram ima vrijednost, ona nije projekt, već moj život i u tome sam maksimalno dosljedan jer to smatram jedinim ispravnim putem, ponekad puno težim, no za mene jedinim mogućim i ispravnim. Sretan sam da su moja razmišljanja iznijela i rezultat - jer karijera traje već 16 godina, imam vjernu i brojnu publiku koja je prepoznala iskrenost u mojoj glazbi i to mi je najveća nagrada!

Koliko je za pjevača važan glas, a koliko pjesma, scenski nastup, stajling?

Ovisno o putu koji odaberemo... Show business zahtijeva da to bude kompletan paket, no ipak neka hijerarhija po važnosti mora postojati ovisno o karakteru izvođača. Meni su talent, glas i dobra pjesma oduvijek ultimativni, vrijednosti na kojima gradim svoju karijeru i od kojih nikada neću odstupiti, no to ne isključuje pomno osmišljen scenski nastup, pokret, stajling i slično...

S kim danas najviše kontaktirate iz showa 'The Voice'? Čujete li se s Tonyjem?

Najčešće se čujem sa svojim kandidatima tima 'Jacques', ali i kandidatima iz drugih timova. Najvrjedniji su ti odnosi koji ostaju nakon završetka showa i, kao što sam obećao, tu sam da pomognem tim mladim ljudima na njihovu putu - radimo neke nove pjesme, bit će puno iznenađenja! A s kolegama mentorima povremeno se čujem u Viber grupi koju smo otvorili još tijekom showa, svi smo jako zaposleni i svatko je na svojoj ljetnoj turneji, no znamo se prisjetiti nekih simpatičnih anegdota iz showa, a nadamo se da ćemo se uskoro imati prilike družiti i surađivati i u novoj sezoni najgledanijeg pjevačkog showa.


Najčešće se čuje sa svojim kandidatima tima 'Jacques', a s mentorima povremeno

Pokazuju li Vaša djeca interes za glazbu? Hoćete li podržati Sofiju i Davida ako krenu Vašim putem?

I Sofia i David uvijek će imati moju najveću podršku za put za koji se same odluče, a ako to bude glazba - naravno da ću ih podržati! Važno je da na tom putu izrastu u poštene i dosljedne ljude, da izgaraju za ostvarenje svojih ciljeva. Oboje pokazuju velik interes za glazbu odmalena. Sofia predivno pjeva, nekoliko puta je i nastupila sa mnom, članica je školskog zbora i jednostavno me zadivljuje svojim talentom. Nije baš da prečesto pjeva preda mnom, ali kada je uspijem čuti kako pjeva uz YouTube, puno puta me oduševi i mislim da je realno jako talentirana... Ona je općenito umjetnička duša, velika kreativka i siguran sam da će ići tim umjetničkim putem. Naš mali David stalno gleda spotove, pjevuši, upija sve detalje spotova i ponavlja koreografije, uči pjesmice napamet i već kao jako mali pokazivao je smisao za ritam. No, njega trenutno najviše zanimaju automobili, obožava kad idemo u vožnju - vidjet ćemo, samo da su zdravi, a sve ostalo je veselje života!

Čega se najviše bojite kad je o djeci riječ?

Najviše se općenito bojim bolesti i najveća je istina da je zdravlje najveće bogatstvo. Sretan sam i zaista smatram istinskim blagoslovom što imam dvoje zdrave djece i svaki dan zahvaljujem Bogu na tom daru. U današnjem okruženju, kada su mnoge životne vrijednosti iskrivljene, kada vladaju neki krivi mediokriteti, nije lako odgajati djecu. No, supruga i ja zaista smo ustrajni u tome i dajemo sve od sebe da djecu odgojimo u skladu s nama usađenim vrijednostima i za sada smo jako zadovoljni kako uspijevamo na tom putu.


Sa suprugom Brigitom u braku je od 2005. godine

Tko je stroži roditelj, Vi ili Brigita?

Nekako su nam roditeljske uloge pravedno podijeljene, možda sam ja ponekad malo popustljiviji ili djeca tako osjećaju jer sam češće odsutan zbog poslovnih obveza, no svaki slobodan trenutak koristim da im to nadoknadim, ali isto tako ne remetim Brigitin autoritet. Naši Sofia i David zaista su dobra djeca, tako da nema tu puno problema, sve se svodi na simpatičnu dječju zaigranost i poneki neposluh, a u tome zapravo naposljetku uživamo, kao i svaki roditelj.

Često se uz Vaše ime vezalo to da lako planete. Što Vas najviše može izbaciti iz takta?

Da, to se zapravo pogrešno interpretira i predimenzionira - jer jedno je planuti, a drugo je reći u lice i svakom trenutku ono što iskreno misliš. Kada mislim da sam u pravu i osjetim da za nešto izreći imam čvrsto pokriće, onda to i učinim. Volim igrati otvorenim kartama, biti iskren, i prema sebi i prema drugima, a često se onda iskrenost brka s nekim drugim karakternim osobinama. Najviše me iz takta mogu izbaciti dvoličnost, laž, nepravda, neprofesionalizam. Uglavnom, osobine koje nikako nisu dio mog mentalnog sklopa, načina ponašanja i kućnog odgoja.

Koju svoju osobinu najviše volite kod sebe, a koja Vas osobina može zadiviti kod nekog drugog?

Pa upravo tu iskrenost, i privatno i poslovno, zbog koje mirno spavam. Teško je govoriti o svojim osobinama, no mislim da sam odan prijateljima i suradnicima, da pošteno radim svoj posao i da u svakom trenutku nastojim biti maksimalno profesionalan. Kod drugih me uvijek zadivljuju nesebičnost, plemenitost, dosljednost.

Kad biste mogli promijeniti nešto na sebi, što bi to bilo?

Ponekad možda prebrzo reagiram, no mislim da sam s godinama i puno iskusniji i pametniji po tom pitanju. Naučio sam udahnuti, zbrojiti, prespavati pa onda reagirati... No, to nikada neće isključiti iskrenost o kojoj sam maločas pričao...

Kako ćete provesti ljeto? Jeste li pristaša aktivnog odmora ili se volite izležavati na suncu?

Svaki slobodan trenutak između brojnih angažmana provodim sa svojom obitelji, suprugom i dječicom. U lipnju, odmah nakon završetka nastave, otišli smo nekoliko dana na jedno skrovito mjesto, u jednu presimpatičnu kućicu u šumi i sjajno se odmorili. Sada smo desetak dana bili u Splitu, a još ćemo krajem kolovoza malo na more. Volimo se puno kupati, sunčati, uživati u ljetnim radostima i zajedničkim trenucima!


Jacquesova djeca naslijedila su njegove umjetničke gene

Ovdje pogledajte spot Doris i Jacquesa za pjesmu 'Ima nešto u tome':