PREMIJERA 'IMENA VIŠNJE'

'Ljubav je danas moja jedina okupacija'

29.06.2016 u 14:45

  • +6

Premijera filma 'Imena višnje'

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Sinoć se u zagrebačkom kinu Europa dogodila svečana premijera novog filma redatelja Branka Schmidta 'Imena višnje' koja je zaintrigirala i Zrinka Ogrestu te njegovu partnericu Ozanu Ramljak. Riječ je o filmskoj priči o ljubavi u trećoj životnoj dobi u kojoj manju ulogu uz glavne glumce Ivu Gregurevića i makedonsku glumicu Nadu Đurevsku ima i Goran Bogdan

Živjeti ljubav u starosti, u napuštenom selu daleko od svih, u osami i hladnoći, u hrvatskoj zbilji koja zaboravlja na ljepotu života i sreću koja vlastitim izborom nekad izmiče iz ruku, o tome priča novi film najvećeg mračnjaka hrvatske kinematografije Branka Schmidta.

U glavnim ulogama dvoje staraca koji se vraćaju u selo i obnovljenu ratom razrušenu kuću pojavljuju se odlični Ivo Gregurević i Nada Đurevska. Priče u filmu je malo, no i onih nekoliko rečenica koje izgovore glavni junaci dovoljno su snažne da ih pamtite zauvijek. Scenarij, koji je prošle godine nagrađen u Puli, napisao je Josip Mlakić, a on je i glavni krivac zbog čega se Branko Schmidt upustio u snimanje ovakvog filma. Višnja u filmu svojevrsni je simbol nade jer glavna junakinja sanja o posađenoj jednoj višnji ispred kuće koju uporno odbija zasaditi njezin suprug. Na kraju filma višnja je posađena, samo ostaje pitanje je li ljubav pronašla svoj put na vrijeme ili...

'Ovaj film govori o tome kako čovjek često ne prepozna da kraj sebe ima ljubav i to tek shvati kad je počne gubiti. Mnogi ne znaju koje blago imaju kraj sebe, a kad prepoznaju, onda je često vrlo kasno', kaže Schmidt koji zakoračivši u treću životnu dob poželio snimiti film o ljubavi. Nije to bila tek slučajna inspiracija.

'Ušao sam u treću životnu dob. Prva je djetinjstvo i odrastanje, drugo je zgrtanje i bavljenje materijalnim i treća je starenje u kojoj sam i ja. Mislim da je ljubav u trećoj životnoj dobi ili kako ja kažem trećem danu života najintenzivnija i najjača i zanimljivija. Napokon spoznajem sebe više nego u onim fazama kad sam bio pun energije i nekog drugog ludila. Sad shvaćam koliko je život krhak, koliko je kratak i koliko je vrijedan', objasnio je redatelj čiji se novi film 'Agape' koji trenutačno priprema bavi pedofilijom.

'Riječ je o pedofiliji, no u biti bavi se ljubavlju i svojevrsni je nastavak na ovaj film. Ukratko - ja sam se počeo ozbiljno baviti ljubavlju. To je jedino što me danas zanima, božanska, tjelesna i ona u trećem danu života. Ona je moja okupacija i s njom ću se baviti do kraja svog radnog vijeka', zaključio je Schmidt.


Redatelj i ekipa filma 'Imena višnje' sinoć na premijeri u kinu Europa


Redatelj filma 'Imena višnje' Branko Schmidt i glavni glumac u filmu Ivo Gregurević


Film je sinoć pogledao i redatelj Zrinko Ogresta. 'Riječ je poštenom filmu u sadržajnom i redateljskom pogledu, vrhunski odglumljenom. Šteta što će jedna ovako  lijepa filmska priča kod hrvatske publike možda proći nezapaženo, jer ovaj film itekako zaslužuje njezinu pažnju', kaže Ogresta.


Tamara Garbajs i Marko Vrdoljak

419527,419623,388407,419997