ŠERBEDŽIJA OTVORENO

'Moja Vanja ima sve petice, što je neobično za moju obitelj'

26.06.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Iako će u srpnju napuniti 70 godina, Rade Šerbedžija kaže da se osjeća sve mlađi duhom i ne namjerava usporiti radni tempo. Priprema se za još jedno radno ljeto s teatrom Ulysses na Brijunima, a u međuvremenu će s Miroslavom Tadićem održati koncert na šibenskoj tvrđavi. No pored svih profesionalnih obaveza obitelj mu je uvijek bila na posebnom mjestu. S puno ljubavi priča o svojoj djeci i supruzi Lenki Udovički s kojom će u srpnju proslaviti 25. godišnjicu braka

Prijateljstvo i poslovna suradnja Rade Šerbedžije, jednog od naših najboljih glumaca, pjesnika i glazbenika, i velemajstora na gitari Miroslava Tadića rezultirala je koncertnim nastupima i albumima 'Imam pjesmu za tebe' i 'Ponekad dolazim, ponekad odlazim', a ovog ljeta, nakon četiri godine, skupa nastupaju 13. srpnja na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku. Iza njega su brojne druge glazbene suradnje, a upitan s kim se najbolje osjeća na pozornici kad je o glazbenim performansima riječ, kaže da mu je to teško reći.

'Imam toliko divnih prijatelja i suradnika s kojima radim da sam baš strašno zadovoljan sa svima. Iako su svi drukčiji od Miroslava Tadića koji je vrhunski glazbenik, preko Livija Morosina koji je divlji i etno rock'n'roller, pa do mog Zapadnog kolodvora koji su sjajni perfekcionisti. Kad nastupam s Jurom Ivanšićem na klaviru i Danilom na gitari, i to ima svoj poseban šarm. Sve je to drukčije, a opet čarobno', kaže glumac, pjesnik i pjevač.

Na pozornici njegova Teatra Ulysses i ove godine će, najavljuje, nastupiti glumačke zvijezde Vanessa Redgrave i Ralph Finnes u predstavi 'Kralj Richard III'.
'Bit će bogato ljeto, ima mnogo da se radi. Radit ću ne samo kao glumac, nego ću pomagati u organizaciji svega toga u našem teatru, što inače nisam godinama ranije radio, nego sam se više odmarao', ističe.

Njegovu boemsku dušu najbolje će smiriti i odmoriti njegova obitelj - supruga Lenka, djeca iz prvog i drugog braka i unuci.
'Nekako kad sam s njima, moram biti koncentriran da kuham ručkove, večere, da razvozim male u automobilu po nekim događajima, parkovima (smijeh). Tako da u takvim trenutcima potpuno zaboravljam na sebe i posve sam njima posvećen’, otkrio je.

Sva njegova djeca su u umjetničkim vodama, no otkrio je tko se od njih najviše udaljilo od njegova umjetničkog života.
'Lucija i Danilo su u umjetnosti, Nina isto tako, Milica pjeva i svira gitaru i mislim da će studirati glazbu. Zapravo, najviše se 'udaljila' naša srednja kćer Vanja. Ima itekako smisla za umjetnost, ali nekako je odlučila da se neće baviti umjetnošću. Studira u Beču i odličan je student. Ima sve petice, što je totalno neobično za moju obitelj (smijeh) iako sam i ja bio odličan đak. Ona će završiti ili pravo ili psihologiju', pohvalio se Rade kojem će ovo ljeto biti posebno uzbudljivo i zbog premijere filma 'Oslobođenje Skopja', njegova redateljskog prvijenca na kojem je surađivao sa sinom Danilom i kćeri Lucijom.

Radni tempo koji nije usporio više desetljeća nadoknađuje igranjem tenisa ili odlaskom u ribe, ali njegov idealan odmor je ipak - kad radi.
'Odmaram se kada radim, to me najbolje opušta jer radim nešto što jako volim, ne nešto zbog čega patim. Zapravo je tajna u tome što sam dugo freelancer, slobodnjak. Nisam član nekog kazališnog kolektiva gdje se moraju ispunjavati dužnosti. Ovako izabirem ono što mi se sviđa, projekte koji su mi zanimljivi i u tome istinski uživam', pojasnio je.

Sa svojom voljenom suprugom Lenkom Udovički u srpnju će proslaviti 25 godina braka.
'Slavimo jubilarac, a proslavit ćemo to kao i sve naše rođendane i sva slavlja. Bit će to vrlo jednostavno. Kupit ću supruzi neki prsten jer ipak slavimo 25 godina', otkrio je.


Ralpha Fiennesa i Radu Šerbedžiju veže dugogodišnje prijateljstvo


Sa svojom Lenkom u srpnju slavi 25 godina braka


Obitelj je glumačkoj legendi uvijek na posebnom mjestu


S Miroslavom Tadićem nastupa 13. srpnja u Šibeniku