IZLAZAK S RODITELJIMA

Vanja Mamić o novom prezimenu i svom najvećem uzoru

15.06.2016 u 13:05

Bionic
Reading

Na premijeri dokumentarnog filma 'Prvi put' o hrvatskim zlatnim rukometašima iz Atlante novinarke Mirjane Hrge bila je i Vanja Mamić s roditeljima Hrvojem i Dunjom Horvat. Naime, Vanja potječe iz uspješne rukometne obitelji - njezin otac koji se također pojavljuje u dokumentarcu ostavio je velik pečat u tom sportu, kao i Vanjin šogor, preminuli slavni rukometaš Iztok Puc. U razgovoru za tportal Vanja je progovorila o ocu i Iztoku, kao osobama koje su svojom dobrotom obilježile njezin život, ali i otkrila kako je napokon odlučila promijeniti prezime Mamić u djevojačko - Horvat

Zbog braka sa Zoranom Mamićem njegova bivša supruga Vanja Mamić nerijetko se spominjala u brojnim medijskim pričama o toj nogometnoj familiji, ali kako i sama kaže, ona je puno više dio jedne rukometne obitelji. No, ta je priča javnosti manje poznata.

Vanjin dolazak na zagrebačku premijeru dokumentarca o pobjedi hrvatskih rukometaša na OI-ju u Atlanti Mirjane Hrge, s roditeljima, nije bio tek slučajnost. Njezin otac 70-godišnji Hrvoje Horvat, rođeni Bjelovarčanin, sedamdesetih godina bio je jedan od najboljih rukometaša bivše Jugoslavije, a na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. nosio je jugoslavensku zastavu. Među prvima je od naših igrača otišao igrati van, u Njemačku, a ondje je dugo godina bio i rukometni trener.

'Ako se nekime istinski ponosim u svom životu, onda je to moj otac. Za mene je on čudo od čovjeka. I kao roditelj, i kao suprug i kao sportaš, za mene je samo najbolji. Tata je moje svjetlo života i moj uzor', iskrena je Vanja. Osim tate, i majka Dunja, profesorica matematike i fizike, bavila se rukometom, kao i Vanja u studentskim danima. Osim oca, koji se pojavljuje u dokumentarcu, ovdje je i njezin šogor, slavni rukometaš Iztok Puc koji je 2011. u 46. godini života u SAD-u izgubio bitku s tumorom.

'Gledati ga sinoć bilo je poput otvaranja tek zacijeljene rane. Iztok je bio divna osoba, jako smo bili bliski. Teško je i govoriti o njemu, a kamoli gledati ga na velikom ekranu i znati da ga više nema', kaže Vanja otkrivši nam još jedan detalj.


Mirjana Hrga i Vanja Mamić prijateljice su od srednje škole

'Možda je ovo pravi trenutak, kad već razgovaramo o obitelji Horvat, da kažem kako ću ponovno uzeti djevojačko prezime', govori Vanja koju je sinoć na premijeru dovelo i dugogodišnje prijateljstvo s Mirjanom Hrgom.

'Mirjana i ja se poznajemo iz srednje škole. Zajedno smo sjedile u klupi. Uredno je prepisivala od mene. Naime, ja sam bila štreberica, a ona kampanjska učenica i velika zafrkantica u razredu', prisjetila se Vanja.