VELJKO BULAJIĆ I GLUMCI

'Bata je prvi podržao konvoj Libertas za Dubrovnik'

Bionic
Reading

Redatelja Veljka Bulajića i jučer preminulog glumca Velimira Batu Živojinovića spaja posebna prijateljska i filmska priča. Upoznali su se prije više od pola stoljeća, snimili zajedno mnoge filmove, Bata je kao glumac 1959. debitirao u Bulajićevom filmu te su svih godina tijekom rata i poslije njega ostali u kontaktu. Poznati redatelj prisjetio se najzanimljivijih detalja njihove suradnje i prijateljstva, ali i otkrio kako je Živojinović bio jedan od prvih potpisnika apela 'Stop ratu u Hrvatskoj'. Uz Bulajića, svog poznanstva s jednim od najvećih glumaca ovih prostora prisjetile su se glumice Branka Cvitković i Kostadinka Velkovska te glumci Aljoša Vučković i Milan Štrljić

Redatelj koji je u najviše svojih filmova za glavnog glumca birao Velimira Batu Živojinovića je 88-godišnji Veljko Bulajić. Najpoznatija je njihova suradnja na filmovima 'Bitka na Neretvi' i Kozara', ali još je niz naslova Bulajićevih u kojima je Živojinović glumio. Njegova smrt, kaže iskreno, nije mu bila iznenađenje.

'Bio je jako loše posljednjih dana i njegov odlazak bio je nažalost samo pitanje vremena. Svih ovih godina čuli smo se telefonski i ostali smo uvijek dobri prijatelji. Naš zadnji susret bio je negdje devedesetih. Za mene je bio najbolji glumac s ovih prostora. A iskoristit ću ovaj trenutak i reći nešto o čemu nitko možda prije nije. Naime, dugo se vremena manipuliralo u medijima time kako je Bata Živojinović bio veliki pristaša politike Slobodana Miloševića. A to nije potpuna istina i za to imam dokaz. Kad smo organizirali konvoj 'Libertas za Dubrovnik' u ratnim godinama, Bata ga je prvi podržao i potpisao. Bio je prvi potpisnik apela 'Stop ratu u Hrvatskoj'. Mediji su pokušali zavaditi njega i Borisa, manipulirali njegovim izjavama. Mene i Batu nikad nisu uspjeli posvađati jer sam znao kakav je uistinu', kaže Bulajić.

Njihov prvi susret bio je krajem pedesetih u Beogradu.

'Zamijetio sam ga na jednom probnom snimanju i pozvao da dođe u Zagreb. Tražio sam glumce za svoj film 'Vlak bez voznog reda'. Nakon probnog snimanja u Zagrebu odmah je potpisao ugovor za taj film. To je ujedno bio njegov prvi igrani film u karijeri. A zašto sam ga često birao za glavnu ulogu? Osim što je bio vrhunski glumac, Bata je bio jako vrijedan. Prvi na poslu, zadnji s posla. Znao je napraviti divnu atmosferu na setu, doprijeti do svojih kolega i partnerica, ostvario bi s njima poseban kontakt. Podigao bi cijeli posao na veću razinu. Bio je veliki pozitivac, a takvu je energiju širio na snimanju. Zato mi je uvijek bilo lijepo raditi s njim', priznaje Veljko, a Živojinović ga je jako cijenio i volio kao prijatelja i redatelja.

'Smatrao me svojim drugim ocem i bratom. Čak je i svojem sinu dao ime Miljko po mom ocu', otkrio nam je Bulajić. Svog poznanstva sa srpskim glumcem prisjetila se i Kostadinka Velkovska.

'Kao glumac bio je vrlo profesionalan, ugodan kolega i partner. Nikad mu ništa nije bilo teško. Zajedno smo u Zagrebu i Krapinskim Toplicama snimali seriju 'Neuništivi', a 1991. sam ga posljednji put vidjela na filmskom festivalu u Nišu', ispričala nam je Kostadinka. Priliku surađivati sa Živojinovićem imala je i zagrebačka glumica Branka Cvitković.

'Bata je bio legenda jugoslavenske kinematografije. Zadnji put sam ga vidjela prije rata jer poslije nisam s njim imala nikakav kontakt. Bio je veliki profesionalac i vrlo ugodan čovjek', rekla je glumica Branka Cvitković, a s Batom Živojinovićem glumila je u filmu Rajka Grlića 'Štefica Cvek u raljama života' 1984.

Glumac Aljoša Vučković bio je u šoku kad smo mu javili tužnu vijest. Za njega je Bata veliko glumačko ime te je, kaže, bio vjenčan za glumu i film. 'Bio je sjajan, kvalitetan glumac iako su ga ponekad ljudi pogrešno doživljavali. Mnogim ulogama je pokazao da je majstor. Moglo se naslutiti po njegovom posljednjem intervjuu da se oprašta. Posljednji put sam ga vidio prije nekoliko godina spletom nekih tužnih okolnosti, na nečijoj komemoraciji. Nismo se pretjerano družili jer nismo bili generacija, ali svakako ću ga pamtiti po tome što je bio vrhunski kolega. Nikad nikome od mlađih ili starijih glumaca, bez obzira na pripadnost, nije uskraćivao prenijeti svoje iskustvo i znanje', rekao je glumac, a s Batom je glumio u filmu 'Partizanska eskadrila' iz 1979.

I glumac Milan Štrljić, koji je s Batom glumio u mnogim filmovima, bio je potresen kad smo mu javili da je preminuo. 'Batin odlazak je velik gubitak za kinematografiju. Bio je stup filma u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji, nesumnjivo jedan od najvećih glumaca u zadnjih 50 godina. Bio je pozitivac. Imao je divnu osobinu, iako je bio grub izvana - kad bi čuo da je netko bolestan, on bi odmah pokušao srediti doktore, bolnicu... imao je osjećaj za slabije. Nisam ga vidio 25 godina, a igrao mi je i oca i više puta ratnog kolegu - zauvijek ću ga pamtiti', kaže glumac.

receives a mini tv as the award at Niš film festival (1967). #niskifilmskisusreti

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

and Vesna Čipčić in the movie "The Revenge" ("Osveta") (1986). #osvetafilm #nenaddjapic #vesnacipcic

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

and Boris Dvornik at Pula Film Festival - @pulafilmfest (1966). #borisdvornik #pulskifilmskifestival

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

, Lula, Jelena and Velimir. Христос се роди, мир Божји. Срећан Божић! #lulazivojinovic

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on