'GOSPOĐICA IZ MAXIMA'

Poznati s oduševljenjem ispratili veselu Komedijinu farsu

30.04.2016 u 15:14

  • +12

Poznati na premijeri predstave Gospođica iz Maxima

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Najnovija predstava na repertoaru zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije 'Gospođica iz Maxima' istaknutog francuskog komediografa Georgesa Feydeaua, premijerno postavljena u petak u režiji Ivice Kunčevića, duhovita je komedija situacije puna smiješnih zapleta i neočekivanih obrata koja osvaja publiku laganim humorom i lepršavom glumačkom izvedbom

Jedna od najpoznatijih Feydeauovih komedija 'Gospođica iz Maxima' praizvedena 1899. u Parizu, vrckasta je farsa u kojoj spletom okolnosti zgodna kurtizana bude zamijenjena za damu iz visokog društva. Ono što se u početku čini samo kao mali nesporazum, postaje, međutim, temelj složene komedije zabune u ozbiljnoj socijalnoj kritici društva koja se beskompromisno poigrava lažnim moralom plitke malograđanštine.

Komad otvara prizor pariškog građanskog salona s prijelaza iz 19. na 20. stoljeće, u kojemu pariškoga liječnika Petypona (Saša Buneta) nalazimo kako se budi mamuran ispod kauča nakon divljeg noćnog provoda. Na svoje golemo iznenađenje, u krevetu nalazi Cicu Grancigulu (Sandra Bagarić), gospođicu iz lokala Maxime's s kojom je, očito, proveo noć, no bio je toliko pijan da se toga uopće ne sjeća.

Ne sjeća se, tako, ni da ga je u tom pijanstvu nehotice uvrijedio Cicin bivši ljubavnik Corignon (Filip Juričić) pa ne shvaća zašto bi trebao od njega tražiti zadovoljštinu u dvoboju.

Corignon je ujedno i zaručnik Clementine (Nina Kaić Madić), štićenice Petyponova strica generala Petypona (Željko Duvnjak), pa njih dvojica otkrivaju da će uskoro postati praktički rođaci, a to je tek prvi u nizu neočekivanih obrata u kojima ljubavnice postaju supruge, supruge tuđe žene, neprijatelji rođaci, a prijatelji nehotični krivci za tuđa (ne)djela, u toj veseloj komediji punoj neugodnih iznenađenja i slučajnih razrješenja zamršenih situacija.

Kao utjelovljenje uštogljene francuske malograđanštine, u predstavi se u ulogama bogataških gospođa u neukusnim haljinama pojavljuju još Vanja Ćirić, Vanda Winter, Jasna Bilušić, Marija Borić i Nada Abrus. Pravu suprugu nećaka generala Petypona, koju je general zabunom zamijenio za drsku i prostu Cicu, glumi Jasna Palić Picukarić.

Petypon je mlakonja koji pretendira na generalovo nasljedstvo, a tu su još i njegov prijatelj Monyurime (Davor Svedružić), sluga Etienne (Goran Malus), pijani župnik (Vid Balog), lokalni seoski bogataš Vidaouban (Roland Žlabur), vojvoda (Adam Končić), posrednik u dvobojima Marollier (Slaven Španović), prodavač polica osiguranja (Ivan Magud). Još glume Ivan Čuić, Adnan Prohić i Dražen Bratulić, te Ana Hanić i Tamara Masnjak kao plesačice.

Zgodnu predstavu koja obiluje dobro oblikovanim glumačkim ostvarenjima i ima upravo dovoljno univerzalne društvene kritike da nije isprazna, dobro nasmijana premijerna publika nagradila je snažnim aplauzom i ovacijama za glumce i autorski tim.

Među zadovoljnom publikom našli su se i brojni poznati poput Mile Elegović, Anite Malenice, Perice Martinović, Tereze Kesovije, Dorice Nikolić, Natalije Đorđević, Rumi Meštrović, Doris Pinčić Rogoznica, Renate Končić Minee, Ronalda Brausa. Glumca Filipa Jučića na premijernoj je izvedbi osim obitelji podržala i bivša partnerica Matea Roščić s kojom ima sina.