NOLA, BADURINA, MARKOVINA...

Kazališni svijet u šoku i tuzi zbog odlaska velikana Pandura

12.04.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Vijest o smrti slovenskog redatelja svjetskog glasa Tomaža Pandura potresla je njegove brojne kolege i suradnike. Mnogi su u šoku i ne mogu govoriti, a neki su nam uspjeli reći po čemu će pamtiti jednog od najnagrađivanijih europskih kazališnih redatelja. Za njega je Severina bila ikona, bez Livija Badurine nije mogao zamisliti svoje predstave, Barbari Noli je formirao kazališni ukus...

Tomaž Pandur bio je cijenjen po brojnim kazališnim i mnogim drugim umjetničkom ostvarenjima. Hrvatska javnost upoznala ga je prije tri godine, kad je prihvatio posao umjetničkog direktora Severinine turneje 'Dobrodošao u klub'. Osmislio je taj njezin veliki scenski spektakl na razini svjetskih koncerata i bio je fasciniran našom pjevačicom te je često isticao kako ona nije brend, nego ikona.

'Nemojte se ljutiti, ne mogu sad govoriti', jedva je izustio Livio Badurina, glumac koji je nosio sve glavne uloge u Pandurovim predstavama posljednjih godina. Bili su najbliži suradnici, a za njega je pokojni redatelj izjavio da je Livio glumac bez kojeg svoje kazalište ne može ni zamisliti.

Glumica Barbara Nola nije imala priliku raditi s Tomažem, ali ju je svejedno njegova smrt jako rastužila. 'Njegove predstave su mi formirale ukus, a o njemu sam od drugih kolega s kojima je radio slušala samo najljepše priče o profesionalizmu i predanosti u pristupu poslu. Govorili su mi da se s njim radilo punom parom, ali se nije osjetilo jer je s lakoćom pristupao svakome. Pamtit ću ga po najmladenačkijim dojmovima o kazalištu. Naime, još dok smo studirali na ADU, odlazili bismo u Maribor, a tamo bi nam sve izgledalo glamurozno, vizualno savršeno. Napravio je ogroman skok u umjetničkom smislu za kojim su se mnogi ogledali. Znao je među ostalim i kako od glumaca napraviti zvijezdu. Potresena sam jer je bio toliko pedantan i fantastičan umjetnik i osoba', ispričala je Barbara.

'Nisam poznavala Tomaža ni radila s njim, no svejedno sam se sledila saznavši što se dogodilo. Šokantno je i žalosno to kako mlad i naglo nas je napustio. Sve što mogu je dati iskrenu sućut njegovom najbližima i pamtiti njegovu veličanstvenu umjetnost do trena dok se svi opet ne sretnemo', rekla nam je Petra Dugandžić.

Slično je reagirao i glumac Damir Markovina, a vidno shrvan uspio je reći da se pokušava oporaviti od šoka zbog te tužne vijesti. 'Trenutno moram sabrati misli i ne znam što bih vam rekao osim da sam potresen', kaže glumac koji se s redateljem surađivao u zagrebačkom HNK-u, na predstavi 'Michelangelo Buonarroti'.

Glumica Ecija Ojdanić također nije imala priliku raditi s Tomažem Pandurom, ali ju je vijest potresla. 'Uvijek se šokiram kad netko tako mlad tako brzo ode', kaže.

Pogođeni tužnom viješću upućujemo posljednji pozdrav dragom prijatelju i veličanstvenom umjetniku. Iako se ugasio jedan ...

Posted by Dubrovačke ljetne igre \ Dubrovnik Summer Festival on 12. travnja 2016