BLAGDANSKO OZRAČJE

Kako poznate Hrvatice slave Uskrs?

Bionic
Reading

Možda jesu prezaposlene, ali to ne znači da nisu dobre kućanice kad treba. Elizabeta Gojan, Ksenija Erker, Barbara Kolar, Barbara Vicković, Sanja Vejnović, Korana Gvozdić i Doris Pinčić Rogoznica za tportal otkrile su kako slave Uskrs, ali i što će se naći na njihovim obiteljskim stolovima te uživaju li u tradiciji tog blagdana. Unatoč brojnim obvezama, naše poznate zvijezde uspjele su pronaći vremena za uskrsne blagdane u krugu najmilijih. Uz obitelj i prijatelje prepustit će se smijehu i dobrom ozračju, a gastronomske delicije dodatno će uljepšati ovaj dan

Barbara Kolar, kao svake godine, i ovaj će Uskrs proslaviti sa svojom obitelji.
'Iako mi se često dogodi da radim i tijekom blagdana, ovoga puta imam tri slobodna dana, skoro pravi mali godišnji odmor pa se baš veselim. Osim toga, na Uskrsni ponedjeljak moj brat slavi 30. rođendan pa će to biti dodatan razlog za slavlje', otkrila nam je televizijska voditeljica.

Prisjetila se kako je nekad, kao dijete, slavila kod bake i djeda u Čakovcu.
'Baka je bila iskonska majstorica u kuhinji pa smo uživali u slanim i slatkim delicijama. No mene je najviše radovalo što bi u velikom vrtu oko kuće sakrila čokoladne zečeve i jaja! Sigurna sam da je mladim naraštajima to teško zamisliti, ali u vrijeme mog djetinjstva nije tih slatkih figurica bilo u svakoj prodavaonici pa je i veselje kad bih ih našla u travi ili među cvijećem bilo ogromno', kaže.

Na njezinu blagdanskom stolu i ovaj put naći će se sve ono što čini ikonografiju tog blagdana.
'Iako, moram priznati da me više raduju posni dani. Ne volim tvrdo kuhana jaja, nisam baš presretna ni s majonezom, tako da i s francuskom salatom uspijevam biti umjerena. (Smijeh.) Naravno, ukusna šunka i mladi luk uvijek imaju prolaz, ali kako su nam sada te stvari trajno dostupne i jedemo ih i običnim danima, možda im se nepravedno ni ne veselim dovoljno. S obzirom na neradni vikend, imam u planu pridonijeti uskrsnoj trpezi šunkom u kruhu i ručkom na Uskrsni ponedjeljak. Pritom jednaku količinu entuzijazma uložim u kuhanje i u dekoriranje stola, to mi je strast i prava uživancija', rekla je Barbara.

Kod pjevačice Ksenije Erker ovaj Uskrs bit će malo drukčiji nego inače kad su svi zajedno, i mali i veliki, za stolom.
'Naime, prvu polovinu uskrsnih praznika bili su kod mene unuci od starije kćeri Hane, pa su jučer otišli tati gdje će proslaviti Uskrs. A da baka ne bi bila dugo sama, u subotu mi dolaze unuci od mlađe kćeri Martine kojoj je godišnjica braka pa će tata i mama malo slaviti sami, da bi nam se u nedjelju pridružili na uskrsnom ručku. Dakle, kako i dolikuje jednoj požrtvovnoj baki, s unucima sam cijeli tjedan, završno sa svečanim ručkom na Uskrs', ispričala nam je Ksenija.

Njezin blagdanski stol izgledat će vrlo tradicionalno.
'Bit će tu šunke, jaja, francuske salate, mladog luka i rotkvica, hren-umaka s naribanim jabukama... A posebno za klince ono što najviše vole - pohance i čokoladni kolač', otkrila je.

A kad je u pitanju uskrsno slavlje jedne od najboljih hrvatskih novinarski, Elizabete Gojan, onda je to priča za sebe. U šali voli priznati kako nije jedna od onih žena koje vole kuhati, ali unatoč toj mani njezin blagdanski stol je, uz malu pomoć dragih prijatelja, besprijekoran.

'Odavno sam obavila kupnju, a zahvaljujući pomoći mog Viktora nabava je bila brza i učinkovita. Na Veliki petak jeli smo pečenog šarana (omaž tati Mađaru i njegovoj Vojvodini), u subotu, otkad više nema bake i djeda, Viktor i Patrik boje jaja kod svoje frendice, još iz vrtića, Hane. Ja sam navečer, nakon posla, umoooorna, osim za večericu, riblju, koju pripremi majstor Eki, Hanin tata. Redovito dođem po harač - jaja se u kutiji prelijevaju u raznim bojama (ove sam se godine dodatno potrudila, kupila sam i metalik-boju) te sjaje, a i razni kolači drage Sanje (Hanine mame) već su spremni u košarici. E sad tu moj posao tek počinje. Čekalo me je ponoćno kuhanje šunke, patka je već bila marinirana u naranči i bit će pečena, punjena narančom, premazana medom, da korica krcka, tri i pol sata na sam Uskrs.
A doručak stavljam na tanjure oko tri ujutro. Red šunke, pa jaja, mladi luk, rotkvica, slatka peciva (slična onima koja je moj tata pekao po receptu svoje bake) slažem u košarice Viktoru i Patriku za posvećivanje na jutarnjoj misi. Uredno uvijek tražim šibice (omaž mami), 'moraš', govorila je, 'uvijek staviti i šibice - posvećenje topline doma'. Što da vam kažem? Teško je nama, domaćicama - zaposlenim ženama na te blagdane', zaključuje u svojem stilu Elizabeta.

Glumica Sanja Vejnović upravo završava sa snimanjem serije 'Kud puklo, da puklo' i veseli se što će Uskrs provesti s obitelji i prijateljima. Iz Londona će joj se pridružiti i sin koji živi i radi u engleskoj metropoli, a svi će se počastiti bogatim doručkom.

'Doručak je kod nas tradicionalan i bogat - francuska salata, jaja, kravlji sir, rotkvice, kruh koji ću sama napraviti. A ručak će biti svečaniji, ali ne pretjeran. Namjeravam praviti kolače, ali bez pince, nisam pretjerana obožavateljica', otkriva nam glumica.

A ono čime se svake godine voli poigravati zasigurno su razni načini ukrašavanja i bojenja jaja. Od tradicionalnih pristupa prirodnim bojama, do biranja svijetlih i tamnih jaja te ljuski kako bi boje ispale što različitije.

'Ovog Uskrsa planiram imati što više šarenila. Kombinacije raznih boja, a poigrat ću se i bijelim jajima da boje ispadnu svjetlije. Prije sam se znala poigrati i tradicionalnim načinima ukrašavanja, bojenjem lukom, korištenjem raznih mrežica i starinskih motiva, ali ove godine samo šareno', kazala je nasmijana glumica.

Njezina kolegica Barbara Vicković nada se provesti Uskrs u miru i kod kuće, s njoj dragim ljudima.
'Planiram na Uskrs s djecom otići na misu i odati poštovanje Isusu za žrtvu koju je podnio. Poslije je doručak s blagoslovljenom hranom, a kako najavljuju lijepo vrijeme, mislim da ću poslijepodne u prirodu', kaže Barbara.

Kao mala, sve svoje Uskrse veže za Zadar, obitelj i proljetne praznike.
'To se proslavljalo vrlo tradicionalno i uvijek isto. Jaja, šparoge i pogača sinonimi su mi za najljepši Uskrs', rekla je.

Kako je vegetarijanka, njezin uskrsni stol razlikuje se od tradicionalnog.
'Odnijet ću na blagoslov vegedelicije, a s djecom ću se dogovoriti što ona još žele. Pogača ili pinca bit će svakako, rotkvice isto. Na Veliki petak obvezno radim fritule. Moja djeca ih vole, a i susjedi', otkrila nam je. Također, ispričala je kako proslava Uskrsa izgleda u njezinu domu sa sinovima, petogodišnjim Matijom i 16-godišnjim Franom.

'Jaja bojimo zajedno. Doduše, mlađi sin i ja. Bojimo na razne načine, važni su mi zabava i zajedništvo. Bojim ih bojama za jaja, kad se osuše, oslikamo ih šljokičastim bojama', kaže glumica.

Glumica i voditeljica Doris PinčićRogoznica otkrila nam je kako će joj ovaj Uskrs biti poluradni, ali će ga provesti okružena obitelji i uz tradicionalnu hranu.

'Malo ću raditi na Narodnom radiju, ali većinom ću Uskrs provesti uz svoju obitelj. Svi naši dolaze k nama u Zagreb i jako se veselimo', započela je Doris.

Na stolu će se naći bakalar i janjetina jer cijela obitelj uživa u domaćoj hrani i običajima, a Doris otkriva kako joj Uskrs uvijek budi lijepa sjećanja.

'Ne pamtim ni jedan striktno, ali pamtim uskrsna jutra. Obvezni doručak, kako svi pomalo smrdimo po luku i kako se natječemo čija pisanica može duže izdržati tuckanje. Donat još ne razumije kad su blagdani, a kad nisu, ali raduje se što će vidjeti bake i didu, što ćemo svi biti zajedno i što ćemo ga još više maziti nego inače', kroz smijeh kaže Doris.

Nastavlja kako prilikom bojenja jaja nikada ne koriste išta umjetno, eventualno naljepnice, nakon što jaja oboje ljuskama luka.

'Najčešće stavljamo i travu ili cvijeće u čarapu pa, osim prirodne boje luka, dobijemo i neki lijep proljetni uzorak. Za sjaj, jaja mažemo domaćom pancetom', otkrila je svoje male tajne ukrašavanja.

Bivši model i voditeljica Korana Gvozdić kazala nam je kako joj je Uskrs uvijek rezerviran za odlazak obitelji.

'Petak ne može proći bez maminog bakalara. Bez pretjerivanja, ona radi najbolji bakalar na svijetu. A neizostavan dio našeg stola svakako je mladi luk! Uskrsnom doručku veselim se kao malo dijete. Šunkica, mladi luk, hren... Sve je već u hladnjaku i čeka nedjelju', otkriva nasmijana Korana.

A po pitanju uskrsnih jaja, kaže kako se prije voljela poigravati šarenim bojama i raznim nijansama, ali sada preferira tradicionalne načine ukrašavanja.

'Kad sam bila mlađa voljela sam šarenilo, ali prošle godine odlučila sam napraviti na bakin način, bojenjem lukom. Pripreme su trajale, ali rezultat je bio super, tako da i ove godine krećem u potragu za biljkama i travčicama oko kuće', rekla je Korana.