POZNATI O 'SLUČAJU H&M'

'Mama koja je vratila poklon lišena je svake empatije'

01.03.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Postupak jedne mame koja je drugoj mami vratila rođendanski poklon svoje kćeri, poklon bon H&M-a od 200 kuna i leksikon, prošli tjedan je užario internet i izazvao brojne komentare. Odlučili smo istražiti i pitati naše poznate osobe što one misle o cijelom slučaju, a svi se slažu u jednom: Ova mama doista je pretjerala, a osude javnosti trebale bi joj poslužiti kao dobra životna škola

Nesmotren i nepromišljen postupak jedne nezadovoljne mame iz Rijeke, koja je preko djeteta vratila bon koji je dobila za kćerkin rođendan, potaknuo je mnogobrojne rasprave na društvenim mrežama, druženjima i kavama.

Naime, sedmogodišnja djevojčica bila je pozvana na rođendan prijateljice iz razreda te joj je darovala bon u iznosu od dvjesto kuna u H&M-u. Mama slavljenice je preko svog djeteta vratila bon, uz poruku kako ona nikad u životu nije ušla u dućan poput H&M-a te da im takav poklon ne treba. Dodala je kako je njezina kći Iva od djevojčice Zare očekivala dvorac princeze Else jer je unaprijed isplanirala od koga će što dobiti.

'Mislim da je djecu važno odgajati tako da ljude prepoznaju po tome tko je kakav čovjek, a ne po tome tko koliko novca ima, koje je narodnosti, vjere ili seksualne orijentacije. I ja sam iz obitelji koja je uvijek financijski bila prosječna pa si nismo mogli priuštiti ni vrhunske tenisice ni skupe poklone, ali smo uvijek imali neizmjerno puno ljubavi i podrške roditelja, što mi se čini puno važnijim od skupih traperica. Iako mi danas, hvala Bogu, imamo mogućnosti, trudim se svom djetetu racionalizirati kupnju igračaka, slatkiša i ostalog. S prijateljicama razmjenjujem odjeću za naše mališane, tako da kad jedan preraste nosi drugi i tako u krug. Čak smo i kolica podijelili. U tom smislu moj stav je jasan. Ali opet, s druge strane, tko smo mi da ikome sudimo? Svatko živi i odgaja svoju djecu po svojoj savjesti i najbolje što može. Na kraju krajeva, internet danas od svega može stvoriti senzaciju pa je i ovo možda takav slučaj. Ako je ova majka doista postupila na takav način, vjerujem da je dosad već uvidjela koliko je to bezveze. Osobno ne poznajem nijednu mamu, a ima nas svakakvih, koja bi postupila na takav način', rekla nam je Doris Pinčić.

'Poklon je poklon, mali znak pažnje, a postupak ove mame puno govori o njoj samoj. Žalosno je da su darovi u današnje vrijeme uzeli toliko maha jer ne trebamo biti robovi materijalnog. Danas nekom vrijediš koliko je tvoj poklon vrijedan. Nisam opterećen markama, a svoje sinove učim općim ljudskim vrijednostima kako bi jednog dana postali kvalitetni ljudi. Ova mama možda još ima priliku da svoj postupak ispravi i da se ispriča', govori Robert Kurbaša

'Moj sin može biti u bilo čemu i njegova mu odjeća nije nikad ograničavala djetinjstvo. Dijete zapravo i treba biti u odjeći u kojoj bi se ugodno osjećalo, bilo da je poderano, bilo zmazano... Ponekad kupujem u H&M-u i zaista sam zgrožena ovom pričom. Žalim tu mamu. Ona je jadna, duhovna sirotinja. Osuđujem je i ujedno žalim njezinu kćer jer će takvim načinom odgoja i sama postati poput mame. Jednom će joj doći u posjet i kazati: Čuj, pospremit ću ti jedino ako mi daš novac za to. Nadam se da se ova žena srami i da nije okružena licemjernim ljudima koji će joj kazati da je njezin postupak u redu. Ne, nije u redu! Strašno je to što je napravila. Oduzeti djetetu poklon jer nije na njihovom nivou! Ma, mislim, nemam riječi', kazala nam je Anđa Marić.

'Presretna sam što se digla tolika prašina oko 'dosta školovane' mame. Bila je toliko bezobrazna, bahata i lišena svake empatije da je odlučila vratiti bon, ali nam je svima učinila uslugu. Napokon se skrenula pozornost na vrijednosti koje bismo trebali usaditi djeci u ovom konzumerističkom društvu. Osuda javnosti je škola dotičnoj gospođi, ali i opomena svima nama da preuzmemo odgovornost i potrudimo se odgajati klince koji će biti primjer drugima', istaknula je Marijana Batinić.

'Sa sinom često znam kupovati stvari u H&M-u jer je u njemu dobar omjer cijene i kvalitete. A i simpatičan mu je odlazak tamo zbog aplikacija iz crtića. Što se tiče spomenute mame, ne znam zašto je to napravila. Proizlazi li njezin postupak iz želje za boljim životom i društvenim statusom ili je sve stvar ponosa?', pita se Filip Juričić.