POLITIKA I LJUBAV

Srpsko-albanski 'Romeo i Julija' oduševili Miru Furlan i Gabi Novak

14.02.2016 u 10:01

  • +6

Poznati u ZKM-u gdje je gostovala beogradska Radionica integracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Zagrebačkom kazalištu mladih predstava 'Romeo i Julija', redatelja i glumca Mikija Manojlovića, koja poznatu ljubavnu dramu Williama Shakespearea interpretira kroz srpsko-albanski sukob, oduševila je brojne uglednike među kojima se isticala Mira Furlan, glumica s međunarodnom karijerom, uz koju Manojlovića vežu brojne glumačke uloge. Ali i prijateljstvo.

Srpsko-albanski 'Romeo i Julija' jučer su ispraćeni ovacijama u ZKM-u. Glumac i redatelj Predrag Miki Manojlović, nekadašnja jugoslavenska filmska i kazališna zvijezda, koja se proslavila nezaboravnim ulogama u TV serijalu 'Grlom u jagode' te filmovima 'Samo jednom se ljubi', 'Za sreću je potrebno troje' i 'Štefica Cvek u raljama života', okupio je i oduševio brojne uglednike društvene i kulturne scene metropole.

Zagrebačko kazalište mladih ugostilo je predstavu 'Romeo i Julija' u režiji Predraga Mikija Manojlovića i izvedbi Radionice integracije iz Beograda te Qendra Multimedia iz Prištine, koja poznatu dramu Williama Shakespearea interpretira kroz aktualne duboke podjele i napetosti između albanskog i srpskog nacionalnog i političkog entiteta

Predstava je svoju premijeru imala početkom travnja prošle godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, da bi mjesec dana kasnije premijerno bila izvedena i u Narodnom pozorištu Prištine, naišavši na pozitivne reakcije kritike.

Manojlović, koji potpisuje i režiju i adaptaciju teksta, na svojem je jedinstvenom projektu okupio glumce iz Prištine, Beograda, Sombora, Tirane i New Yorka, a dramu postavio na albanskom i srpskom jeziku bez prijevoda, doslovno interpretirajući problem međusobnog nerazumijevanja koji je u temeljima poznatog tragičnog zapleta o mladim veronskim ljubavnicima čija je ljubav okončana smrću zbog zavade njihovih obitelji.

Arhetipske mlade ljubavnike utjelovljuju Tristan Halilaj i Milica Janevski, a glumački ansambl još čine Mensur Safciu (veronski knez), Nikola Rakočević (Paris), Predrag Miki Manojlović (Romeov otac), Nebojša Glogovac (Julijin otac), Goran Jevtić (Mercuzio), Armend Baloku (Benvolio), Faris Berisha (Tebaldo), Uliks Fehmiu (fratar Lorenzo), Edona Reshitaj (Romeova majka), Nataša Tapušković (Julijina majka), Anita Mančić (dadilja) i Arta Selimi (naratorica).

Srpsko-albanski Romeo i Julija žive u Veroni i izdanci su dviju nepomirljivih skupina koje se mrze do istrebljenja. Za razliku od izvornika, u kojemu se dvoje mladih prvi puta upoznaje i zaljubljuje, u predstavi ih nalazimo kao već ozbiljan par.