POSVETA ZAČETOM DJETETU

Nina Badrić, sestre Husar i Shorty snimili pjesmu protiv pobačaja

02.02.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Poznata imena hrvatske glazbene scene poput Ivane Husar Mlinac i Marije Husar Rimac, Nine Badrić, Alana Hržice i Shortyja pridružila su se bendu duhovne glazbe Emanuel, trenutno najpopularnijoj grupi kršćanske glazbe u Hrvatskoj, otpjevavši zajedno pjesmu 'Želim živjeti' posvećenu svakom začetom djetetu i darovanu na raspolaganje inicijativi '40 dana za život'. Što ih je potaklo na takav čin, zašto smatraju da je pravi trenutak za takav pothvat, otkrili su za tportal Marija Husar Rimac i Alan Hržica

I dok neke javne osobe, poput slavnog glumca Liama Neesona i Amnesty Internationala u Irskoj, posljednjih mjeseci podižu prašinu svojom žestokom borbom za legalizaciju pobačaja, u Hrvatskoj je trenutno situacija drugačija. Nakon bure koju je nedavno podigla odluka Ustavnog suda o mogućoj raspravi o ustavnosti prava na pobačaj, koja je odgađana 24 godine, jučer je hrvatskim eterom odjeknula i pjesma posvećena toj tematici.

Poznata imena hrvatske estrade jučer su se po tom pitanju oglasila pjesmom 'Želim živjeti' snimljenom s bendom Emanuel i posvećenom svakom začetom djetetu. Pjesma je darovana na raspolaganje inicijativi '40 dana za život' i na Youtubeu već ima 23.900 pregleda. Autorica glazbe i teksta je Marija Sedej, za dio teksta zaslužan je i Dalibor Bartulović Shorty, dok su aranžman složili Domagoj Pavin i Branimir Jovanovac. Što ju je potaknulo da snimi takvu pjesmu i kakva su njezina razmišljanja o pobačaju, za tportal se izjasnila Marija Husar:

'Inicijator ideje je grupa Emanuel i Domagoj Pavin koji nas je okupio. Svi smo prijatelji dug niz godina, družimo se zajedno i budući da je bio potaknut molitvenom inicijativom '40 dana za život', a imao je već dugo pjesmu na tu temu, poslao nam ju je i pitao nas što mislimo o njoj. Izrazio je želju da je svi zajedno snimimo. Odmah smo pristali. Ideja je bila da potaknemo i ohrabrimo mlade mame da se odluče za život svog djeteta. Pobačaj je vrlo bolna, vrlo osjetljiva tema. Osobno nisam za abortus bez obzira na okolnosti koje se događaju ženama, ali isto tako nikoga ne osuđujem jer znam koliko je to bolno, delikatno i intimno', ističe Marija.

Slično razmišljanje ima i njezin kolega, pjevač Alan Hržica, koji ujedno smatra da je pjesma 'Želim živjeti' ugledala svjetlo dana u najbolji mogući trenutak. Neki se s Alanom ne bi složili, ali pjevač tvrdi suprotno.

'U Hrvatskoj se trenutno događa nešto prekrasno. Vjera je konačno dobila važniju ulogu nakon što je duhovnost dugo bila u drugom planu - ljudi se bude, promjene dolaze. Trebamo pružiti podršku ljudima koji su došli na vlast. Trenutak je savršen, a ne pogrešan', smatra Hržica. Iako ne osuđuje žene koje se odluče za abortus, on je, kaže, protiv pobačaja.

'Ovom pjesmom ohrabrujemo žene koje se dvoume roditi ili pobaciti. Želimo im odagnati strah zagovarajući život!', poručuje Hržica.