NENO BELAN

Da nije bilo trnja po putu, danas ne bih slavio trideset godina karijere'

28.11.2015 u 21:57

Bionic
Reading

Neno Belan i Fiumens i iduće će godine tradicionalno u veljači, mjesecu zaljubljenih, održati veliki samostalni koncert u Zagrebu. To će biti trostruka obljetnica jer će tim koncertom Neno Belan obilježiti 30 godina karijere, 30 godina od prvog albuma Đavola 'Ljubav i moda' koji je objavljen 1986. te 30 godina od prvog koncerta Đavola u legendarnom Kulušiću. Ispričao nam je što mu znači rad u uredništvu Zagrebačkog festivala i što bi radio da se ne bavi glazbom

Teško je nakon svih tih godina razmišljati bih li nešto mijenjao, jer je moje razmišljanje, životna filozofija ili ako hoćete, stav - bilo je kako je bilo, a to što je bilo, dogodilo se s nekim razlogom. Sve ima svoje zašto i zato, dobre i loše stvari. Loše stvari uvjetuju neke dobre, a dobre ponekad na kraju proizvedu i neke loše. Tako je i u slučaju moje karijere. Da nije bilo trnja po putu, ne bi možda bilo prilike da danas slavim trideset godina karijere', kaže pjevač.

Uskoro će biti objavljen soundtrack kazališnog dječjeg pop-rock mjuzikla 'Matilda' za koji je napisao kompletnu glazbu. Na njemu gostuju njegovi mnogi kolege, od Olivera, Zorice Kondže, Marijana Bana, Jelene Rozge, Davora Gopca, Vanne, do Maje Posavec i Luke.

'Taj mi projekt puno znači, jer mi rad na albumu donosi priliku prvo da moje pjesme pjevaju i drugi izvođači što je u mom kantautorskom načinu rada vrlo rijedak slučaj. Rad na takvom glazbeno-scenskom djelu, u kojem svakako vladaju drukčija pravila nego na pop sceni, donosi mi neku novu širinu, odnosno mogućnost da eksperimentiram i s nekim drukčijim glazbenim formama za koje u mojoj osnovnoj glazbenoj karijeri možda i nema mjesta', kaže Neno.

Godinama je dio uredničkog dijela Zagrebačkog festivala. Koliko je taj festival posebniji u odnosu na druge i trebaju li nam uopće festivali?
'Sve što je kvalitetno, a vezano je uz glazbu, glazbenom svijetu i treba. Trebaju nam festivali, ali, naravno, kvalitetni, jer festival je odličan poligon za promociju novih singlova svima, a napose mladim izvođačima koji su tek u startu svoje karijere i nemaju baš previše prigoda da se pokažu. Kad je riječ o Zagrebačkom festivalu u čiji sam rad uključen već treću sezonu, nas petorica koji smo u uredništvu, imamo svoju specifičnu viziju od samog početka rada na njemu. Želimo stvoriti moderan, mainstream pop festival s određenim konceptualnim odmakom od ostala dva etablirana nacionalna festivala - splitskog i šibenskog te plasirati što više kvalitetnih radiofoničnih hitova', ističe.

Tijekom karijere imao je puno uspješnih dueta i suradnji. Ima li netko s kim bi volio ostvariti još jedan duet?
'Istina je, imao sam divnih dueta na koje sam vrlo ponosan i nadam se da će ih još biti u budućnosti. Sjetimo se pjesama 'Ljubav postoji zbog nas', duet koji sam davno otpjevao s našom poznatom glumicom Anjom Šovagović Despot, zatim 'Ella E' s mojim legendarnim prijateljem Dinom Dvornikom, pa onda 'Do posljednjeg daha' u kojem sam udružio vokal s jedinstvenom Zoricom Kondžom te do ova dva posljednja dueta, 'Zar više nema nas' u kojem sam imao čast pjevati s neponovljivim Massimom, i 'Tvoj glas' sa svojom dragom talentiranom prijateljicom Majom Posavec. Još bih volio imati duet s Paulom McCartneyjem', otkrio je.

Na pitanje čime bi se bavio da nije glazbenik, kroz smijeh je odgovorio da bi pekao palačinke.