NAŠLI SE U VJERI

Naše zvijezde kojima je duhovnost promijenila život

25.10.2015 u 08:28

Bionic
Reading

Kad je nedavno Vlatku Pokos nakratko ostavio dečko Ivica Biljan, utjehu je potražila u vjeri. Drugi pak poznati godinama žive u duhu vjere, odlaze na hodočašća, duhovne seminare, u molitvene zajednice, pjevaju duhovnu glazbu i održavaju duhovne koncerte kakav je bio prije nekoliko dana na Kamenitim vratima na kojem su nastupile Nina Badrić, Marija Husar Rimac, Ivana Husar Mlinac

Svjetla pozornice, novac, moć, neuredan život, poroci, sve su to stvari koje mnoge ljude iz javnog života nisu učinile sretnima. Tragali su za svojim istinskim smislom i pronašli ga. Mnogi od njih će reći da su postali novi ljudi, da danas žive drugačijim životom, životom u vjeri.

Pjevačica i TV voditeljica Sanja Doležal u vjeri pronalazi utjehu i nadu. U vjeru je ušla na vrhuncu slave i karijere s Novim fosilima kada je imala 25 godina. Osjetila je, kaže, da to ne može biti sve, tragala je za smislom budući da je nisu ispunjavali slava i popularnost. Odlaskom na Kaptol kod franjevaca, na duhovni seminar koji je vodio pater Zvjezdan Linić, pa sve do danas traje njezin hod u vjeri.

'Nekad sam jača, nekad slabija... Ali znam da postoji smisao. Vjera mi pomaže u svemu, sigurno me održava na nogama i nakon gubitka mojeg životnog partnera i najboljeg prijatelja, mojeg supruga. Nije lako, ali u vjeri imam utjehu i nadu', ispričala je za Večernji list.

Sestre pjevačice Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac na mnogim javnim nastupima govore o putu svog obraćenja, življenju vjere u svakodnevnom životu. Tradicionalno su odgojene, ali vjeru nisu prakticirale. Nije im se dogodio neki posebni prijeloman trenutak za to. 'On mi je u životu sve, na prvom mjestu, prije obitelji, prije ikoga. On me pokreće, budi me u jutro... On je u svakoj pori moga života. Još mnoge stvari ne razumijem i znam da ih neću ni moći razumjeti, ali znam da je On sa mnom, u svijetu gdje nije lako', rekla je za Fra3.net Marija koja vjeru živi već 12 godina. I supruga Vjekoslava Rimca upoznala je na seminaru duhovne obnove.

Nina Badrić često ističe kako svoj mir pronalazi u vjeri.
'Vjera je toliko intimna stvar svakog od nas. Da, ja sam praktični vjernik i jednom u životu sam samu sebe zapitala koji je dublji smisao svega ovog postojanja', nedavno je izjavila za RTL televiziju. Nerijetko ide na razna hodočašća i priključila se molitvenoj zajednici Srce Isusovo. Davno je napisala i duhovnu pjesmu koja se zove 'Za dobre i loše dane' koju je publika zavoljela na prvo slušanje. Izjavila je da su je loši dani ojačali, a dobri je naučili poniznosti. Nina je u svibnju bila na sedmodnevnom putovanju po Francuskoj kada je posjetila najveće marijansko svetište na svijetu Lourdes.


Nina je u svibnju bila u Lourdesu 

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica Blanka Vlašić, uvijek emotivno i iskreno svjedoči o svojoj vjeri. Nakon operacije, za koju je mislila da će je spasiti, sve je krenulo nizbrdo, preko infekcija pa do novih bolova. Ustajala je, trenirala i spavala s boli. Poziv njezina prijatelja koji joj je rekao da je zapalio svijeću sv. Anti za njezino zdravlje, potaknuo ju je na jedan mali korak k Bogu.

'Bog je uvijek na prvom mjestu jer sam svjesna da je sve ovo što imam upravo Božji dar i uvijek me to čvrsto drži objema nogama na zemlji. Ne želim svojatati uspjehe i oslanjati se na svoje snage. Prepuštajući uže Gospodinu, osjećam slobodu jer me vodi Onaj koji zna što je za mene najbolje. Sada mi je život puno lakši, ispunjeniji, potpuniji kad sam našla svoje ishodište i kad sam spoznala svoj pravi identitet, jer sam prije svega Božje dijete pa onda kći, sestra, sportašica', rekla je nedavno Blanka u razgovoru za tportal.

I pjevačica Maja Blagdan ispunjenje je našla u duhovnosti, a s velečasnim Zlatkom Sudcem godinama je pjevala na njegovim seminarima.
'Nije me k njemu odvela tuga, tamo sam se osjećala dobro. Na seminar sam došla slučajno. Kad sam tamo upoznala ljude koji proživljavaju teške trenutke i koji istinski pate, shvatila sam koliko je važno, i za mene i za njih, pjevati u toj atmosferi. Divan je osjećaj kada znaš da i na taj način nekome pomažeš', prije je izjavila.


Maja Blagdan nastupala je u duhovnom rock mjuziklu 'Uskrsli' u kojem je imala ulogu Marije Magdalene

Jasmin Stavros u duhovnosti je od 70-ih godina.
'Trudim se svakodnevno živjeti vjeru. Svako jutro pročitam nešto iz Svetog pisma i nastojim živjeti po tome. Naravno da tijekom dana napraviš nešto zbog čega bi se mogao ispovjediti, ali samo je Isus bio bez grijeha.  Vjera me uči da što manje griješim, opraštam onima koji su me povrijedili, koji me ne vole, da budem ponizan što je jako teško u današnjim vremenima', ispričao je za tportal. Danas živi povučenije, na selu, redovito ide na mise, a svoje probleme predaje Bogu. Bio je u Svetoj zemlji, a nedavno se vratio iz Lourda i Fatime. Često ide na duhovne obnove, a prije svakog koncerta obavezno se u tišini pomoli, a kad ima neki problem, predaje ga u Božje ruke.


Jasmin Stavros ne odvaja se od krunice

I njegova nekadašnja kolegica iz benda, pjevačica Doris Dragović ne skriva svoju vjeru u Isusa Krista. Doris je izjavila da joj Bog pomaže na njezinom putu, molitva puno znači u svakodnevnom životu, a da joj vjera znači sve.
'Modus vivendi, način na koji hodam, putove kojima idem, rješenje nerješivoga, radost, veselje, odsutnost straha, svjetlost, nadasve – Njegovo društvo, Njegovu prisutnost; tamo gdje Doris više ne može, Krist prolazi, otvara, rješava, udahnjuje zrak. Dišem s njim, bez njega je zagušljivo, mučno, dosadno, neprohodno', izjavila je za Veritas.

Skladatelj Rajko Dujmić kaže da je su vjera i Bog za njega - sve.
'Osim Boga i svjetla ne postoji ništa drugo, jer je sve ostalo promjenjivo i nestvarno. Ovaj je svijet samo odsjaj Mjeseca u jezeru. Bog je ocean a mi smo kapi. Ocean zna da ga čine kapi, ali kapi ne znaju da tvore ocean', rekao je za tportal. Za vrijeme rata s Gibonnijem je napisao niz pjesama pod zajedničkim imenom 'Mir i dobrota' koje nikada nisu objavljene. Sa ženskim pjevačkim zborom 'Stope' iz Blata, pobijedio je na Uskrsfestu s pjesmom 'Moja ljubav si ti', a tekst za tu pjesmu mu je napisala jedna časna sestra.

'Mnogim svojim prijateljima i ostalima koji me žele čuti, često govorim da nema tog jada iz kojeg te Bog neće izvući. Kad zatvori vrata mi to shvatimo jako tragično. Ali u isto vrijeme otvori nam najmanje dva prozora. Bog će povući potez koji će ti pokazati izlaz, nikada te neće ostaviti. Usred bilo koje vrste zla postoje vrata. I ti ih vidiš. Dođeš do njih i razmišljaš što i kako. Ma imaj hrabrosti, otvori ih jer Bog tamo govori 'Tu sam i čekam te. Ti si moj', poručuje skladatelj.

I mnogi naši nogometaši često i rado ističu svoju vjeru, poput Nike Kovača, Darija Šimića i Matea Kovačića koji često odlaze u Međugorje. Stipe Pletikosa, bivši vratar hrvatske nogometne reprezentacije u više je navrata svjedočio o svom životu s Isusom Kristom te naglašavao kako je pomoću supruge upoznao Boga koji ga je spasio od propasti. Na utakmicama je nosio dres s brojem jedan posvećen u Svetištu Gospe u Međugorju.