SVESTRANA UMJETNICA

Kakvu transformaciju priželjkuje Renata Sabljak

09.10.2015 u 21:45

Bionic
Reading

Pjevačica i glumica zagrebačkog kazališta Komedija Renata Sabljak svakog vikenda nas svojim sjajnim transformacijama zabavlja u showu Nove TV 'Tvoje lice zvuči poznato'. Otkrila nam je kako je zadovoljna svojim nastupima u showu, tajnu uspjeha mjuzikla 'Mamma Mia' u kojem igra jednu od glavnih uloga te kako njezini sinovi reagiraju kad je vide

Za Renatu Sabljak sudjelovanje u showu 'Tvoje lice zvuči poznato' znači veliku zabavu i priliku za druženje s ljudima s kojima se inače nema prilike družiti budući da godinama skoro svaku večer nastupa i glumi na kazališnim daskama u nekim drugačijim ulogama.

'To je, naravno, potpuno drukčija disciplina od ovoga što radim u showu i stoga mi je ovaj show, osim druženja, bio i profesionalni izazov, jer se do sada nikada nisam bavila kopiranjem kroz transformaciju u svjetski poznate pjevače. U umjetničkom smislu u ovoj formi sloboda izražavanja je jako limitirana i zato me zanimalo kako ću to izvesti. Naravno, vodila me i želja da i to probam i bilo bi mi žao da nisam. Tko zna kada ću opet moći utjeloviti Jessie J ili Whitney Houston u kompletnoj fizičkoj i vokalnoj transformaciji kroz imitaciju', kaže Renata Sabljak.

Transformacije joj, kaže, nisu bile teške, bile su vrlo zanimljive i nije ih doživljavala kroz težinu već kroz vlastiti izazov.
'Osim što su moji zadaci iznimno vokalno zahtjevni, čak i za upravo te pjevače koji svoje vlastite pjesme izvode uživo, drago mi je da sam nakon svakog utjelovljenja zadovoljna rezultatom. Naravno, bez vokalnih coacherica Martine i Ivane, Igora Barberića, divnih plesača, velike potpore Maria Petrekovića, čitavog sektora šminke i osoba iz produkcije koje nas usmjeravaju i uspješno koordiniraju svim i svačim, čak i ono sto izgleda na prvi pogled nemoguće, postaje itekako moguće. Svojim nastupima zahvaljujem svim svojim učiteljima jer upravo oni govore kroz mene', izjavila je.

Otkrila nam je da bi se voljela transformirati u nekoga tko je apsolutno dijametralno suprotan svemu onome što njezin um podržava kao moguće.
'Potajno priželjkujem transformacije u kojima bih bila totalno neprepoznatljiva', rekla je.

Na sceni je Renata već dugi niz godina. Mnogi je se sjećaju kao pjevačice koja je nastupala na festivalima, ali je pamte i po ulozi u filmu 'Holding' Tomislava Radića. Uz tu je ulogu otkrila i zavoljela svijet glume koja ju je nakon završene Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu 'dovela' do stalnog angažmana u zagrebačkom kazalištu Komedija. Iza nje su brojne odlične uloge, nagrada Orlando te nagrade hrvatskog glumišta. U umjetničkim krugovima je poznato da nema toga što od interpretativnih dionica do raznih žanrova glazbe, Renata ne može otpjevati, pa slovi kao jedna od ponajboljih hrvatskih vokalistica. Koliko joj gode takvi komplimenti?

'Iza mene stoje stotine odigranih najrazličitijih kazališnih predstava, nagrađivanih glavnih uloga u mjuziklima i mojih vlastitih nastupa, gdje su me ljudi čuli i doživjeli i upravo zato mi je drago. Sretna sam što sam imala prigodu pjevati s kolegama najrazličitijih profila i pjevačkih izraza i uvijek mi je to bila radost i izazov. A pogotovo transformacije u animiranim filmovima gdje sam uspjela svoj vokal prožeti kroz najrazličitije projekte kroz visoku zahtjevnost vokalne stilske transformacije', kaže.

Trenutno nastupa u tjednima rasprodanom mjuziklu 'Mamma mia' u jednoj od glavnih uloga, Donne.
'Mislim da svaki kazališni projekt u sebi nosi neku vrstu tajne koja je vibracijski i profesionalno kroz ljude, vještinu i način komunikacije određena već u zamisli. Svevremenske pjesme Abbe, izvrsna priča koja povezuje planetarno popularne stihove, odličan prijevod i ljude koji znaju što rade u svakom segmentu projekta. Međusobno poštovanje, znanje, volja, potpora i radost pri radu su ključni pri prenošenju i približavanju materijala publici. Tada projekt doslovce zaživi svoj život', ističe Renata.

Otkrila nam je i svoje profesionalne želje, što bi još voljela postići.
'Voljela bih da se znanje koje nose ove generacije uspije prenijeti i da strukture društva koje to omogućuju budu potpora tome. Da se stvori platforma kvalitetne edukacije i da se stvara još ovako kvalitetnih predstava u budućnosti kroz još bolji mlađi kadar koji će imati priliku ostvarivati svoje snove kao dokaz da se hrvatski plesači, pjevači i glumci jednako vrijedno mogu predstavljati svijetu kao i svi ostali i da budemo ponosni na to', rekla je.

Na pitanje kako njezini 7-godišnji blizanci Luka i Borna reagiraju kad je vide zamaskiranu i prepoznaju li je, kaže kroz smijeh:
'Moja djeca gledaju crtiće kad mama pjeva.'

Nerado govori o svom privatnom životu pa samo dodaje kako sa sinovima najradije provodi sve svoje vrijeme kad ne radi te da u njezinu srcu, osim obitelji i prijatelja, uvijek postoji netko poseban tko ga grije.


Njezina transformacija u pokojnog pjevača Tošu Proeskog nikog nije ostavira ravnodušnim

Ines Novković
Trenutno igra jednu od glavnih uloga u mjuziklu 'Mamma Mia'


Briljirala je u mjuziklu 'Monty Python's Spamalot'


Gledali smo je i u showu 'Zvijezde pjevaju' u dvjema sezonama